Jak odbudować florę bakteryjną jelit?

Zdrowie zaczyna się w jelitach – to popularne hasło zawiera w sobie wiele prawdy. Naukowcy już dawno odkryli, że dobre bakterie bytujące w jelitach stymulują układ odpornościowy i stanowią naturalną barierę dla szkodliwych drobnoustrojów. Flora jelitowa odpowiada też za tempo metabolizmu, a co za tym idzie tendencję do tycia lub chudnięcia. Bakterie w jelitach biorą też udział w produkcji niektórych witamin i zwiększają wchłanianie cennych pierwiastków z pożywienia. Są również istotne dla zachowania dobrej kondycji układu krążenia. Dlaczego flora bakteryjna jelit może ulec zniszczeniu? Jak odbudować ją w naturalny sposób?

Dlaczego flora bakteryjna jelit jest tak ważna?
©123RF/PICSEL
Jak przeciwdziałać problemom z jelitami?INTERIA.TV

Dlaczego flora bakteryjna jelit jest tak ważna?

Pożyteczne bakterie jelit
©123RF/PICSEL

Wbrew pozorom bakterie naturalnie występujące w naszych jelitach nie odpowiadają jedynie za prawidłowe funkcjonowanie końcowego odcinka przewodu pokarmowego. Pożyteczne bakterie, takie jak Lactobacillus czy Bifidobacterium chronią przed rozwojem szkodliwych drobnoustrojów - są pierwszą barierą dla infekcji. „Wysyłają” też odpowiednią informację do układu odpornościowego. Pożyteczne bakterie regulują ponadto wchłanianie cukrów i tłuszczów do organizmu oraz przyspieszają metabolizm. Naukowcy odkryli nawet, że niektóre z nich "zjadają" część spożytych przez nas pokarmów, dzięki czemu skutecznie chronią przed nadwagą. Wciąż jednak nie wiadomo, które z nich pełnią tę właśnie funkcję, ale okazuje się, że flora bakteryjna osób z otyłością często jest o wiele bardziej uboga.

Flora bakteryjna jelit jest też odpowiedzialna za produkcję witamin z grupy B oraz zwiększa przyswajalność wapnia, żelaza i cynku. Jest też kluczowa dla układu krążenia – obniża poziom złego cholesterolu i reguluje ciśnienie tętnicze krwi. Pożyteczne bakterie osłaniają też śluzówkę jelit i zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych.

Co niszczy florę bakteryjną jelit?

Antybiotyki i inne leki
©123RF/PICSEL

Naturalną florę bakteryjną jelit niszczy przede wszystkim antybiotykoterapia (antybiotyki zabijają wszystkie bakterie, nie tylko te chorobotwórcze), ale także inne środki farmakologiczne – przede wszystkim niesteroidowe leki przeciwzapalne i przeciwbólowe, których często nadużywamy. Zły wpływ na florę jelit mają też leki zobojętniające kwasy żołądkowe, w tym popularne preparaty na zgagę (zmieniają one środowisko żołądka, co wpływa także na bakterie jelit), a także terapie hormonalne.

Kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu jelit odgrywa zbilansowana dieta. Warto wiedzieć, że dobre bakterie wyniszcza nadmiar białka w pożywieniu (na przykład spożywanie mięsa kilka razy dziennie), ale też zbyt duża ilość rafinowanych węglowodanów i cukrów prostych w codziennej diecie. Szkodliwe jest również nadużywanie alkoholu i częste spożywanie wysokoprzetworzonej żywności (fast food, produkty o bardzo długim terminie przydatności do spożycia, kolorowe napoje, słone przekąski, dania gotowe do odgrzania).

Jak odbudować florę bakteryjną jelit?

Kiszonki - naturalne probiotyki
©123RF/PICSEL

Odbudowa flory bakteryjnej jelit to długi proces, trwający nawet pół roku. Jednak efekty stopniowego wprowadzania zmian są widoczne od razu – zmniejszają się dolegliwości trawienne, metabolizm przyspiesza, a przede wszystkim stajemy się bardziej odporni na infekcje. Pierwszym etapem jest wykluczenie z diety żywności wysokoprzetworzonej, a także wszelkich produktów bogatych w cukry proste. Ograniczyć należy również spożywanie mięsa. Podstawę diety powinny stanowić bogate w błonnik produkty pełnoziarniste oraz warzywa i owoce.

Zbawienny wpływ na jelita mają naturalne probiotyki, czyli produkty zawierające żywe kultury bakterii (bakterie kwasu mlekowego). Zalicza się do nich kefiry, maślanki, jogurty naturalne, kwaśne mleko, a także kiszoną kapustę i ogórki czy ocet jabłkowy. Na dobrą pracę jelit wpływa także higieniczny tryb życia – wysypianie się, regularna aktywność fizyczna oraz unikanie stresu i używek.