Jak oszczędzać na jedzeniu, żeby jednocześnie nie zrujnować sobie zdrowia?

Rosną obawy przed dalszym wzrostem cen żywności. Zdj. ilustracyjne
Rosną obawy przed dalszym wzrostem cen żywności. Zdj. ilustracyjneBartłomiej MagierowskiEast News
dr inż. Ewa Trzetrzelewska-Lalik jest technolożką żywności i żywienia
dr inż. Ewa Trzetrzelewska-Lalik jest technolożką żywności i żywieniaarchiwum prywatne
To szczególnie ważne w przypadku dzieci, które z uwagi na niższą masę ciała są bardziej niż dorośli narażone na przekroczenia dopuszczalnego spożycia substancji dodatkowych.
Miłośnicy słodkich przekąsek powinni ograniczyć je do minimum
Miłośnicy słodkich przekąsek powinni ograniczyć je do minimum123RF/PICSEL
Sporo witaminy D znajdziemy w serze typu cheddar
Sporo witaminy D znajdziemy w serze typu cheddar123RF/PICSEL
Producenci są bardzo kreatywni w wymyślaniu nazw wyrobów seropodobnych, co wprowadza w błąd konsumentów. Wielu klientów nie jest w stanie odróżnić wyrobów seropodobnych od pełnowartościowych serów podpuszczkowych długodojrzewających, czyli prawdziwych żółtych serów.
Dobrej jakości wędliny mają krótki skład
Dobrej jakości wędliny mają krótki skład123RF/PICSEL
Szacuje się, że tak zwane "szynki wodne" stanowią 95 proc. szynek, które są dziś dostępne w sprzedaży. To trzeci, szczególnie ważny aspekt przy zakupie wędlin. Potocznie określane "szynkami wodnymi" produkty wysokowydajne to wędliny wyprodukowane z mięsa, które naszpikowano wypełniaczami i stabilizatorami. Po nastrzyknięciu wodą potrafią zwiększyć objętość produktu końcowego nawet 2,5-krotnie.
Wyrazisty smak kaszy gryczanej powoduje, że niektórzy potrzebują więcej czasu, by się do niej przekonać
Wyrazisty smak kaszy gryczanej powoduje, że niektórzy potrzebują więcej czasu, by się do niej przekonać123RF/PICSEL
Często posługujemy się ogólnikami, powtarzając: "jesteś tym, co jesz", przyklejamy produktom etykiety: "zdrowe" lub "szkodliwe", ale tu chodzi o coś więcej. Sposób odżywiania przekłada się bezpośrednio na nasze zdrowie. Jeżeli chcemy zachować dobrą kondycję psychiczną i fizyczną - powinniśmy jak najczęściej sięgać po produkty naturalne.
Wybierajmy naturalną żywność
Wybierajmy naturalną żywność123RF/PICSEL
Zanim wyruszymy do sklepu, przygotujmy listę zakupów, uważnie sprawdzając zawartość lodówki i szafek kuchennych, żeby nie dublować produktów i nie wyrzucać jedzenia, a tym samym swoich pieniędzy. Warto postawić na sezonowość. W codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć warzyw i owoców. Najsmaczniejsze i najtańsze kupimy właśnie w sezonie. Warto wybierać polskie owoce, takie jak jabłka, gruszki, śliwki, czereśnie, wiśnie i agrest. Są cenne odżywczo i niczym nie ustępują egzotycznym ananasom, mango czy granatom.
dr inż. Ewa Trzetrzelewska
dr inż. Ewa Trzetrzelewskamateriały prasowe
„Zdrowie na widelcu”: Tłusta kolacja po całym dniu głodówki. Prosta droga do otyłościPolsat CafePolsat Cafe