Jedzenie, które zapobiega stanom zapalnym w organizmie
Nieodpowiednia dieta lub problemy zdrowotne mogą powodować rozwój stanów zapalnych w organizmie. Najczęściej objawy zapalenia utrzymują się przez dłuższy czas. W zapobieganiu pomóc może włączenie do jadłospisu kilku produktów.
Stan zapalny w organizmie może mieć różne przyczyny, ale objawy są w większości przypadków takie same. W przypadku ich wystąpienia należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem, ponieważ nieleczone zapalenie może prowadzić do przewlekłych chorób.
Najpopularniejszymi objawami są dolegliwości bólowe i zaczerwienienie. Miejsce, w którym rozwinął się stan zapalny będzie obolałe, spuchnięte, a w przypadku problemów ze stawami będą one sztywne i zmniejszona zostanie ich ruchliwość. Mogą także występować wzmożone zmęczenie, bóle głowy i podwyższona temperatura.
W zapobieganiu stanom zapalnym w organizmie mogą pomóc niektóre produkty spożywcze. Jednak należy pamiętać, że mają one na celu jedynie podniesienie odporności i wzmocnienie organizmu. Nie można stosować ich, jako środków leczniczych. Oto najpopularniejsze produkty spożywcze, polecane w profilaktycznej walce z zapaleniami.
- Oliwa z oliwek
Pierwszym produktem wspomagającym przeciwdziałanie rozwojowi stanów zapalnych jest oliwa. Ta z pierwszego tłoczenia zawiera oleocanthal, który utrudnia produkcję enzymów COX-1 i COX-2, odpowiedzialnych za pojawianie się zapalenia.
W dodatku podgrzana oliwa z oliwek może służyć, jako olejek do masażu. Pomoże zmniejszyć dolegliwości bólowe, obrzęk i skurcze mięśni. Przy spożyciu oliwy warto pamiętać, że nie każda nadaje się do obróbki termicznej.
- Czosnek
Czosnek znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Posiada działanie silnie antyseptyczne. W czosnku zawarte są substancje, będące związkami siarki, które zwalczają przyczyny stanów zapalnych w organizmie.
Czosnek pomaga także podnosić odporność i zmniejsza dolegliwości bólowe. Można go spożywać na surowo, w potrawach lub stosować w formie olejku.
- Łosoś
Łosoś jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, które obniżają poziom cytokin w organizmie. Dzięki temu, spożywanie łososia przyczyni się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia stanu zapalnego. Jeżeli nie jesteśmy fanami tego gatunku ryby, można wybrać inną rybę morską z wysoką zawartością kwasów omega, np. śledź, makrela, tuńczyk czy pstrąg.
Zobacz także:
Przewlekły stan zapalny: Cichy i podstępny złodziej naszego zdrowia