Reklama

Jedzenie leczy, czyli apteka w twojej kuchni

Słyszymy, że zamiast zażywać tabletki, lepiej jeść więcej warzyw, owoców, a posiłki doprawiać ziołami. Z pewnością nie zastąpią one lekarstw na receptę, ale warto mieć świadomość, jakie zdrowotne bogactwo w nich się kryje. Ta wiedza pomoże nam lepiej planować domowy jadłospis.

Ananas

Składnikiem tego egzotycznego owocu jest bromelina. Substancja ta jest trawiennym enzymem proteolitycznym (czyli rozkładającym białka, a tym samym przyspieszającym ich trawienie). Drugim ważnym składnikiem ananasa jest biotyna - związek przyspieszający metabolizm węglowodanów. Dzięki dużej zawartości tych składników ananas jest polecany osobom, które chcą się odchudzić. Jeśli owoce te będą jedzone systematycznie, uregulują pracę jelit i pomogą pozbyć się wzdęć.

Mus na dzień dobry

Owoc dzielimy na cztery części. Jedną obieramy z liści i skóry i kroimy na kawałki, pozostałe wkładamy do lodówki. Pokrojony owoc wrzucamy do blendera i miksu jemy. Gdy sok jest za gęsty, można dodać wody. Pijemy przed śniadaniem.

Reklama

Czosnek

Najsilniej działającym składnikiem czosnku jest allicyna. Substancja ta (znana z właściwości antybakteryjnych) działa ochronnie na serce i układ krążenia. Regularne jedzenie czosnku zapobiega miażdżycy tętnic i opóźnia jej rozwój (nawet o kilkanaście lat). Allicyna obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, hamuje zlepianie się płytek krwi (co przeciwdziała powstawaniu zakrzepów) i reguluje ciśnienie tętnicze. Czosnek zapobiega zawałom serca i udarom mózgu.

Nalewka na serce

10 dag posiekanego czosnku zalewamy w słoiku 10 ml spirytusu. Zamykamy i odstawiamy na 10 dni. Po tym czasie odcedzamy i przelewamy do butelki. Przez 10 dni pijemy po 10 kropli. Popijamy mlekiem. Kurację powtarzamy co dwa lata.

Oliwki

W oliwkach, szczególnie tych zielonych, jest sporo miedzi. Pierwiastek ten chroni włókna nerwowe, ma również właściwości przeciwbólowe. Z tego powodu oliwki pomagają zmniejszyć, a czasem nawet uśmierzyć ból głowy. Są również polecane w profilaktyce migreny. Oliwki jedzone systematycznie poprawiają funkcjonowanie wątroby, czego efektem jest szybsze oczyszczanie organizmu z toksycznych produktów przemiany materii. Pomagają też obniżyć poziom cholesterolu.

Zdrowa przekąska

Przy skłonności do migren warto wprowadzić zielone oliwki do codziennego menu. Można je jeść w całości albo np. w postaci pasty tape nada: 20 oliwek uciera my z łyżeczką oliwy, kilkoma kroplami soku z cytryny. Pastą można smarować pieczywo.


Żurawina

Świeże jagody żurawin i sok wyciskany z tych owoców zawierają proantocyjanidyny. Są to naturalne związki chemiczne o bardzo silnych właściwościach antybakteryjnych. Ich skuteczność w zwalczaniu infekcji pęcherza jest bardzo wysoka. Zapobiegają przyklejaniu się bakterii E. Coli (wywołujących zapalenie pęcherza) do siebie nawzajem i do komórek, a tym samym utrudniają im rozmnażanie się. Hamuje to rozwój infekcji i ułatwia organizmowi jej zwalczanie.

Kuracja sokowa

Przy zapaleniu pęcherza pijemy trzy razy dziennie po pół szklanki soku żurawinowego. Można go rozcieńczyć wodą. Trwały efekt daje stosowanie tej metody przez trzy tygodnie. Taką samą kurację można zastosować profilaktycznie.

Cynamon

W korze cynamonowca jest bardzo dużo chromu i katechin. Chrom to pierwiastek przyspieszający metabolizm glukozy. Katechiny są zaś substancjami, które zwiększają wrażliwość insulinową i spowolniają wchłanianie węglowodanów w jelicie cienkim. Te właściwości sprawiają, że ta pachnąca przyprawa zarówno działa profilaktycznie, jak i wspomaga leczenie cukrzycy typu drugiego. Dodatkowo cynamon obniża poziom trójglicerydów i "złego" cholesterolu (HDL) we krwi.

Herbatka 

Kawałek kory cynamonu i łyżeczkę czarnej herbaty zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy pod przykryciem na pięć minut. Słodzimy miodem albo stewią. Taką herbatkę warto wypić po obfitym posiłku, zwłaszcza bogatym w węglowodany.

Buraki

Te warzywa zawierają bardzo dużo pektyn i błonnika. Właśnie dzięki tym składnikom regulują trawienie, poprawiają perystaltykę jelit i przyspieszają wydalanie toksyn z organizmu. Z kolei zawartość betaniny (czerwonego barwnika) sprawia, że działają antybakteryjnie. Buraki poprawiają także trawienie wstępne białek oraz wspomagają pracę wątroby. Są pomocne przy zaparciach, żylakach odbytu (hemoroidach), a także w przypadku zapalenia żołądka.

Domowy lek

Przy zaparciach przynosi ulgę kuracja buraczana. Sześć średnich buraków pieczemy w piekarniku (do miękkości). Obieramy, ucieramy na tarce, dodajemy dwie łyżki oliwy i dwie łyżeczki kminku. Codziennie rano na czczo zjadamy 10 łyżeczek jarzynki.

Śliwki

Te jesienne owoce są nie tylko smaczne, ale i niezwykle zdrowe. Zawierają mnóstwo potrzebnych nam składników mineralnych (potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor), a także sporą dawkę dwóch witamin: A i E. Właśnie dzięki tym składnikom śliwki są polecane kobietom w okresie menopauzy. Udowodniono, że systematyczne jedzenie tych owoców zwiększa gęstość kości. Śliwki wspomagają również leczenie chorób reumatycznych (m.in. zapalenia stawów oraz podagry).

Owocowa kuracja

Codziennie wieczorem zalewamy ciepłą wodą pięć suszonych śliwek (ok. 100 g). Rano zjadamy je na śniadanie. Kuracja musi trwać przynajmniej sześć miesięcy, ale najlepiej stosować ją do końca życia. Efektem ubocznym bywa wzmożona perystaltyka jelit.

Bazylia

Za lecznicze działanie bazylii odpowiada kilka związków. Najważniejszym z nich jest regenerujący błony śluzowe i działający antyseptycznie linalol. W liściach bazylii jest też sporo rutyny, która ma właściwości uszczelniające naczynia krwionośne i spowalnia utlenianie witaminy C. Naparu z bazylii można używać do płukania bolącego gardła lub stosować go do inhalacji, by złagodzić katar. Przy zapaleniu ucha pomaga zakraplanie sokiem wyciśniętym ze świeżych liści tej rośliny.

Krople do nosa

Łyżeczkę świeżej posiekanej bazylii zalewamy 50 ml (ok. 1/4 szklanki) soli fizjologicznej (do kupienia w aptece, cena 3-5 zł). Odstawiamy na pół godziny, a następnie filtrujemy, przelewając przez gazę. Płyn wkraplamy do nosa przy użyciu kroplomierza.

Curry

Indyjska mieszanka przypraw o charakterystycznym ostrym smaku. Jej składniki to m.in.: kurkuma (działa przeciwzapalnie oraz chroni wątrobę), kozieradka (działa osłaniająco i przeciwzapalnie na błonę śluzową przewodu pokarmowego), kmin rzymski (reguluje trawienie), nasiona kolendry (wzmaga wydzielanie soków trawiennych), czarny pieprz (poprawia perystaltykę jelit). Dzięki bogatej zawartości curry jest niezastąpionym lekiem niemal na wszystkie dolegliwości trawienne.

Szybka pomoc

Przy uczuciu ciężkości w żołądku, po obfitym posiłku, można zastosować leczniczą miksturę. Łyżeczkę do kawy przyprawy curry rozpuszczamy w łyżce czystej wódki. Połykamy (uwaga: jest bardzo ostre!) i popijamy szklanką ciepłej wody.

Granat

Ten egzotyczny owoc jest prawdziwą skarbnicą fitoestrogenów. Te substancje roślinne w organizmie człowieka działają tak jak estrogeny (żeńskie hormony płciowe). Z tego względu granaty są polecane kobietom przechodzącym menopauzę (bo jedzone systematycznie zmniejszają towarzyszące jej przykre dolegliwości - uderzenia gorąca, wahania nastrojów). W granatach jest też sporo polifenoli (naturalnych przeciwutleniaczy) opóźniających procesy starzenia się organizmu.

Zdrowy sok

Granat obieramy, wyjmujemy pestki i przecieramy je przez sitko (można też włożyć pestki do blendera, a potem odcedzić). Pijemy 50 ml dziennie, najlepiej przed śniadaniem. Kuracja przynosi efekty po miesiącu, ale by się utrzymały, nie należy jej przerywać.

Tymianek

To pachnące zioło zawiera tymol i karwakrol. Są to chemiczne związki organiczne o bardzo silnych właściwościach napotnych, przeciwbakteryjnych, przeciwzapalnych i wykrztuśnych. Tymol i karwakrol niszczą też niektóre wirusy i lekko uspokajają. Tymianek nie tylko łagodzi silny wilgotny kaszel, ale także wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli czy płuc. Zioło (np. w postaci naparu) może być również środkiem pomocniczym przy łagodzeniu dolegliwości astmy oskrzelowej.

Napar na kaszel

Łyżkę suszonych liści albo dwie łyżki posiekanego świeżego ty mianku zalewamy szklanką wrzątku. Przykrywamy, odstawiamy na 15 minut. Następnie przele wamy przez sitko i popijamy małymi łykami. Pijemy trzy razy dziennie.

Anyż

W gwiazdkach anyżu znajduje się cenna substancja o nazwie anetol. Ma bardzo charakterystyczny słodko-ostry zapach. Działa m.in.: przeciwbólowo, rozkurczowo i przeciwfermentacyjnie. Owoce rośliny są więc polecane przy kolkach (wątrobowej i jelitowej) oraz przy kamicy żółciowej. Ze względu na właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwpasożytnicze anetolu, anyż stosuje się też pomocniczo w leczeniu chorób grzybicznych i pasożytniczych przewodu pokarmowego.

Łagodzący wywar

Pół łyżki stołowej utłuczonych w moździerzu gwiazdek anyżu zalewamy połową szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Przy kolkach pijemy pół szklanki ciepłego wywaru trzy razy dziennie. Napój można posłodzić miodem.

W zdrowej kuchni nie może zabraknąć ziół. Czytaj więcej!

Olivia
Dowiedz się więcej na temat: ananas | śliwki | granat | tymianek | anyż | bazylia | curry | buraki | żurawina | czosnek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy