Reklama

Reklama

Letnie akcenty w diecie dla serca

Serce to życie - pompuje krew, dotlenia i odżywia wszystkie komórki ciała. Niemal co drugi Polak umiera z powodu chorób układu krążenia. Nie na wszystko mamy wpływ, jest jednak szereg czynników, które determinują kondycję serca i zależą od nas. Należy do nich regularna aktywność fizyczna i mądra, zbilansowana dieta. Co włączyć, a co wykluczyć z jadłospisu w trosce o dobrą pracę serca i jakie letnie przysmaki sprzyjają optymalnemu funkcjonowaniu najważniejszego mięśnia w ludzkim ciele? Podpowiadamy.

Serce - najważniejszy element układu krwionośnego

Proporcjonalnie do masy ciała, serce jest maleńkie. Zdrowe serce dorosłego człowieka waży 300-350 gramów. Choć samo jest nieduże, ma wielką moc i mnóstwo zadań do wykonania. Potocznie nazywane "centralną pompą", codziennie niestrudzenie pompuje krew, a z nią tlen i składniki odżywcze do wszystkich tkanek i komórek. Współuczestniczy też w usuwaniu produktów przemiany materii. 

Zobacz również: Fenkuł, czyli koper włoski na polskim talerzu

Reklama

Serce: 170 milionów litrów krwi w ciągu życia

W ciągu całego życia serce przepompuje około 170 milionów litrów krwi. Nie może odpocząć i nie może zwolnić, tak jak chociażby przewód pokarmowy, który u rozsądnie odżywiającego się człowieka ma nocną przerwę na regenerację. Dlatego tak ważne jest, by nadmiernie nie obciążać serca i nie utrudniać mu funkcjonowania.

Zdrowy styl życia - najlepsze wsparcie dla serca

Najlepszą metodą na wsparcie serca jest zdrowy styl życia, a w nim:

- rezygnacja z palenia papierosów,

- ograniczenie spożycia alkoholu,

- dbałość o regularną aktywność fizyczną,

- zdrowa, zbilansowana dieta.

Zobacz również: Letnie zioła. Te zdrowe rośliny możesz zbierać w gorące dni

Co służy sercu?

Dla optymalnej pracy serca i całego układu sercowo-naczyniowego bardzo ważne jest utrzymanie prawidłowej masy ciała. Nadwaga i otyłość to nic innego jak "nadbagaż", z którym musi ono podróżować przez życie. Serce i tak ma "pełne ręce roboty", nie potrzebuje dodatkowych obciążeń. Nadmierna masa ciała osłabia serce i skraca czas jego niezakłóconej pracy, a konsekwencji długość życia. Co pomaga w jej utrzymaniu?

1.     Regularna aktywność fizyczna

Nie chodzi o sporty ekstremalne i mordercze treningi wysiłkowe, ale regularną i dostosowaną do stanu zdrowia oraz wieku aktywność. Sercu służą spacery, marsze, jazda na rowerze i pływanie.

2.     Zdrowa, zbilansowana dieta

Wśród najlepszych modeli żywieniowych dla serca wymienia się dietę DASH i śródziemnomorską. Jakkolwiek ją nazwiemy, musimy uwzględnić nasze położenie geograficzne i sezonowość produktów. W diecie dla serca równie ważne jak sięganie po sprzyjające mu pokarmy, jest unikanie tych, które je osłabiają. Przyjrzyjmy się bliżej obu grupom.

Zobacz również: Sposoby na kwiaty czarnego bzu. Domowy sok i syrop

Produkty, które wspierają pracę serca

1.     Świeże, sezonowe warzywa i owoce

Letnie przysmaki obfitują w kluczowy dla utrzymania optymalnej masy ciała błonnik, a także najcenniejsze witaminy, minerały i antyoksydanty. W sezonie wakacyjnym wybór warzyw i owoców jest ogromny. To duża korzyść dla serca. Dieta nie powinna być monotonna, dlatego sięgajmy po młodą marchew, botwinę, selery, pietruszkę, nać, bób, pomidory, ogórki i delektujmy się (z umiarem) smakiem owoców lata.

Zawarte w warzywach i owocach naturalne włókno roślinne (błonnik) nie tylko usprawnia pasaż jelitowy i pomaga zadbać o zgrabną sylwetkę, ale chroni też przed odkładaniem się blaszek miażdżycowych i rozwojem miażdżycy. Oba aspekty są niezwykle ważne dla niezakłóconej pracy serca.

2.     Produkty pełnoziarniste

Dobrej jakości pieczywo z pełnego ziarna, makarony pełnoziarniste, gruboziarniste kasze, naturalny (nieoczyszczony) ryż i płatki owsiane to najlepsze węglowodany złożone, które powinny mieć stałe miejsce w diecie dla serca.

3.     Zdrowe tłuszcze - źródłem NNKT

NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe to najlepszy i najbardziej pożądany dla zdrowia serca rodzaj tłuszczów. Ich źródłem są dobrej jakości, tłoczone na zimno oleje roślinne, orzechy i tłuste ryby morskie.

4.     Nawodnienie

Nawodnienie jest kluczem dobrego odżywienia ciała, ale nie każdy płyn ma takie właściwości. Z myślą o ugaszeniu pragnienia i zadbaniu o bilans wody warto sięgać po wodę, napary ziołowe (np. z mięty, melisy, rumianku, kopru włoskiego, lawendy), świeże soki warzywno-owocowe i zieloną herbatę.

Właściwości nawadniających nie ma kawa, czarna herbata i napoje alkoholowe. Wręcz przeciwnie - mają silnie kwaśny odczyn.

Produkty, z których trzeba zrezygnować lub ograniczyć ich spożycie

1.     Sól

Nadmiar soli istotnie podnosi ryzyko rozwoju niewydolności serca i innych chorób sercowo-naczyniowych, a dieta oparta na wysoko przetworzonych produktach sprzyja przekraczaniu bezpiecznej dla zdrowia normy jej spożycia. Dla dorosłego człowieka wynosi ona 5 gramów. Większość z nas zjada codziennie dwukrotnie wyższą dawkę, bo sól jest dodawana do tak wielu produktów, że nierzadko nie wyczuwamy jej smaku. Jak ograniczyć spożycie soli? Rezygnując ze słonych przekąsek, produktów sprzedawanych w konserwach, żywności typu fast food, ewidentnie słonych produktów i tych z bardzo długą datą przydatności do spożycia. Sól jest tanim i powszechnie stosowanym konserwantem.

2.     Tłuste mięsa

Tłuste czerwone mięsa są obok soli głównym wrogiem serca. Masz problemy kardiologiczne? Nie ryzykuj. Zamień czerwone mięso na chude białe i ryby.

3.     Słodycze

Jaki związek mają słodycze z pracą serca? Produkty wysoko słodzone to najszybsza droga do zaburzenia metabolizmu, nadwagi i otyłości, które niepotrzebnie obciążają serce. 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: serce | dieta | co jeść

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy