Nawyki, które warto wprowadzić w życie przed 50. Tak spowolnisz starzenie

Proces starzenia się organizmu zaczyna się między 40. i 50. rokiem życia
Proces starzenia się organizmu zaczyna się między 40. i 50. rokiem życia 123RF/PICSEL

Dobrze zbilansowana, zdrowa dieta

Regularna aktywność fizyczna

Trening siłowy powinien na stałe zagościć w naszej codziennej rutynie
Trening siłowy powinien na stałe zagościć w naszej codziennej rutynie 123RF/PICSEL
  • lepszą kondycję,
  • większą ilość tkanki mięśniowej,
  • mniej tkanki tłuszczowej,
  • lepszą pracę układu sercowo - naczyniowego,
  • mniejsze bóle stawów, pleców i kręgosłupa,
  • lepsze samopoczucie,
  • więcej energii. 

Unikanie ultra przetworzonej żywności

Co powinna jeść kobieta po 50. roku życia?
Co powinna jeść kobieta po 50. roku życia? 123RF/PICSEL
  • słodycze;
  • słodkie i gazowane napoje;
  • gotowe posiłki;
  • "szybkie" przekąski. 
  • warzywa -  np. brokuły, szpinak, jarmuż, natka pietruszki, marchew, papryka, pomidory, buraki, cebula, czosnek, por, boćwina, brukselka, kalafior, kapusta;
  • owoce - np. czarne jagody, borówki, jeżyny, porzeczki, agrest, czereśnie, truskawki, maliny, wiśnie, pomarańcze, grejpfruty, kiwi, liczi, mandarynki, śliwki, winogrona, dzika róża, aronia, żurawina, morele, jabłka, gruszki, mango, papaja, brzoskwinie, awokado oraz soki z tych owoców 
  • nasiona roślin strączkowych - np. soja, bób, fasola, soczewica, groch, ciecierzyca;
  • pełnoziarniste produkty zbożowe; 
  • orzechy, pestki i nasiona;
  • gorzkie kakao i jego przetwory;
  • oleje 
  • zioła - np. bazylia, rozmaryn, szałwia, oregano, majeranek, tymianek;
  • przyprawy - np. cynamon, kurkuma, imbir, papryka chili, pieprz czarny, goździki;
  • kiełki;
  • ryby łososiowate i owoce morza;
  • zielona i czerwona herbata, czarna kawa, herbatki ziołowe.

Dobry, zdrowy sen

Dietetyk Mikołaj Choroszyński o jedzeniu słodyczy: Nie w samotnościINTERIA.PL