Nigdy nie łącz ze sobą tych produktów. To groźne!
Biały ser, ryby i warzywa są zdrowymi składnikami, które powinny znaleźć się w każdej diecie. Niektórych produktów nie należy jednak ze sobą łączyć. Tak jest właśnie w tym przypadku. Połączenie z innymi, bogatymi w substancje odżywcze produktami sprawi, że staną się one bezwartościowe, a co gorsza, szkodliwe.
- "Jeśli twoja dieta jest źle skomponowana, kupując drogie leki i kosmetyki, wyrzucasz pieniądze w błoto" - twierdzi amerykański dietetyk Marco Paulini. Nasze zdrowie i uroda zależą bowiem w 70 proc. od tego, co jemy.
- Codzienne menu, pozbawione witamin i mikro- oraz makroelementów może być powodem wielu chorób, w tym także tych nowotworowych. Istnieją jednak pewne produkty, które samodzielnie służą naszemu zdrowiu, zaś w połączeniu z innymi - wręcz przeciwnie.
Liście herbaciane zawierają wiele cennych składników, chroniących przed rakiem czy udarem mózgu. Cytryna jest natomiast bogatym źródłem witaminy C. Z pozoru połączenie tych dwóch składników wydaje się eliksirem zdrowia. Tymczasem niekoniecznie.
Listki herbaty zawierają sporo glinu, który oskarżany jest o powodowanie zmian w mózgu, czyli chorobę Alzheimera. W naparze herbaty występuje on w formie nieprzyswajalnej dla organizmu. Herbatę można więc pić bez lęku o zdrowie.
Co innego, kiedy dodamy do niej sok z cytryny. Nawet niewielka jego ilość sprawi, iż nieprzyswajalny glin zmieni się w łatwo wchłaniany cytrynian glinu. Dlatego też warto unikać takiego połączenia.
Ryby to prawdziwy eliksir młodości. Zawierają bowiem kwasy tłuszczowe omega-3, które neutralizują prostaglandyny, powodujące zmiany zapalne w stawach, choroby nowotworowe oraz zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego.
Przeciwieństwem omega-3 są kwasy omega-6, które występują w oleju słonecznikowym oraz kukurydzianym. Zły stosunek kwasów tłuszczowych w naszej diecie wpłynie na zdecydowanie szybsze starzenie się organizmu.
Najlepszym rozwiązaniem będzie więc pieczenie ryb, gotowanie ich na parze lub grillowanie. Wystrzegajmy się łączenia ryb z majonezem. Wybierając ryby w puszce, sięgajmy zawsze po te w sosie własnym lub oliwie.
Czytaj także: Nigdy nie łącz z ziemniakami. Dojdzie do fermentacji w żołądku
Pomidory oraz biały ser stanowią zgrany i niezwykle smaczny duet. Oba te produkty dostarczają do naszego organizmu niezbędnych witamin oraz składników mineralnych.
W internecie możemy natknąć się na informację, według której połączenie twarożku z pomidorem w jednym posiłku w efekcie doprowadzi do powstawania nierozpuszczalnych kryształków osadzających się w stawach, wywołując przy każdym ruchu silne bóle. To mit! Nie ma naukowych dowodów, które potwierdziłyby tę tezę, zaś w diecie w chorobach stawów nie ma zaleceń aby nie łączyć w potrawie pomidorów i sera białego.
***
Zobacz również:
Najbardziej ciężkostrawne produkty. Zalegają w żołądku nawet do 30 godzin
Zdrowy jak ... śledź: pięć powodów, by jeść je jak najczęściej
Ten test wskaże, czy pijesz wystarczającą ilość wody. To nic trudnego!