Przegląd kasz. Która jest najzdrowsza?
Kasze to bardzo wartościowe produkty, które zawierają liczne witaminy i minerały. Warto znaleźć dla nich miejsce w swoim codziennym jadłospisie. Na którą kaszę postawić? Poniżej znajdziesz najważniejsze informacje na temat kaszy manny, kaszy gryczanej, kaszy kukurydzianej, pęczaku i kaszy jęczmiennej.
Najpopularniejszym rodzajem kaszy z pszenicy jest kasza manna. Wykorzystywana jest głównie do deserów oraz słodkich przekąsek. Kasza manna jest łatwo przyswajana, dlatego z powodzeniem może być spożywana także przez pacjentów na lekkostrawnych dietach, np. diecie wątrobowej. Co z wartościami odżywczymi? Kasza manna zawiera przede wszystkim witaminę B1, B2, B6, a także kwas foliowy, potas, żelazo, magnez i jod.
Ilość wymienionych witamin i minerałów jest jednak stosunkowo mała, dlatego kasza manna zaliczana jest do grupy najmniej zdrowych kasz. Jej kolejną wadą jest kaloryczność. Mimo lekkostrawnych właściwości, produkt jest wysokokaloryczny i nie jest zalecany dla osób odchudzających się. 100 g kaszy manny to około 350 kcal i ponad 70 g tłuszczu. Kasza manna charakteryzuje się również wysokim indeksem glikemicznym - 60. Jest to także produkt zawierający gluten, dlatego nie powinien być spożywany przez osoby z celiakią czy nietolerancją na gluten.
Kasza z gryki to przede wszystkim kasza gryczana, zarówno prażona, jak i nieprażona. To zdecydowanie najzdrowszy wybór. Z tego powodu kasza gryczana bywa nazywana nawet polskim superfoodem.
Kasza gryczana zawiera witaminę B1, witaminę B2, witaminę E, witaminę PP, a także potas, żelazo, wapń, fosfor, magnez, miedź, cynk, bor i jod. To jednak nie wszystko. Kasza gryczana jest także świetnym źródłem białka (100 g kaszy zawiera aż 16 g białka) oraz błonnika. Ze względu na doskonały skład, kasza gryczana zalecana jest m.in. pacjentom z anemią, niedokrwistością, nadciśnieniem, otyłością, cukrzycą, chorobami układu krążenia, stłuszczeniem wątroby i depresją. 100 gram ugotowanej kaszy gryczanej zawiera około 120 kcal oraz niski indeks glikemiczny - około 54.
Warto pamiętać, że na rynku znajdziemy dwa rodzaje kaszy gryczanej. To kasza prażona oraz kasza nieprażona. Którą należy wybrać? Dietetycy podkreślają, że oba rodzaje cechują się doskonałym składem, jednak kasza nieprażona zawiera nieco więcej białka, potasu, witaminy B3 i magnezu. Produkty różnią się również smakiem. Kasza prażona jest lekko gorzka, nieprażona z kolei - słodkawa. Na koniec jeszcze jedna dobra wiadomość. Kasza gryczana nie jest wytwarzana ze zbóż, dlatego jest produktem bezglutenowym.
Kasza kukurydziana to stosunkowo mało popularna kasza. A szkoda. To doskonałe źródło witamin A, B i E, oraz magnezu, potasu, wapnia, fosforu oraz selenu. Niestety, osoby, którym zależy na wysokiej zawartości białka czy błonnika, powinny sięgnąć po inny rodzaj kaszy. 100 g kaszy kukurydzianej to tylko 7 g i 4 g błonnika. Nie oznacza to jednak, że kasza kukurydziana nie ma innych zalet. Warto pamiętać, że to produkt lekkostrawny, dlatego doskonale sprawdzi się u pacjentów z problemami żołądkowymi lub będących na lekkiej diecie. Kasza kukurydziana dobrze sprawdzi się także u chorych z celiakią lub nietolerancją na gluten, ponieważ zaliczana jest do produktów bezglutenowych. Niestety, podobnie jak w przypadku kaszy manny, to produkt wysokokaloryczny. 100 gram kaszy kukurydzianej zawiera aż 370 kcal. Kasza kukurydziana ma średni indeks glikemiczny (59).
Kasze z jęczmienia to zawsze dobry i zdrowy wybór. W tym przypadku mamy jednak nieco liczniejszą reprezentację. Po pierwsze, popularny pęczak. Pęczak jest doskonałym źródłem białka i błonnika. W jego składzie znajdziemy również potas, fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo, cynk i mangan, a także witaminy - A, E i K. Jak pokazują badania, regularne spożywanie pęczaku pozwala utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Pęczak zawiera gluten, więc nie może być spożywany przez osoby chore na celiakię oraz nietolerujące glutenu. 100 g ugotowanego pęczaku to około 120 kcal. Produkt ma niski indeks glikemiczny - 35.
Do rodziny kasz z jęczmienia zaliczamy także kaszę jęczmienną. To podobnie jak pęczak, bardzo wartościowa kasza, która zawiera witaminy z grupy B, witaminę E, A oraz K, a także magnez, wapń, potas i fosfor. Kasza jęczmienna usuwa z naszego organizmu toksyny oraz poprawia odporność. W przeciwieństwie do pęczaku (około 17 g na 100 g), kasza jęczmienna zawiera nieco mniej białka (około 7 g na 100g). To również produkt zawierający gluten. Indeks glikemiczny kaszy to 35. 100 g ugotowanego produktu zawiera około 160 kcal.
CZYTAJ TAKŻE: