Sok z głogu: Jak wykorzystać jesienią i zimą

Jak zrobić sok z głogu?
Jak zrobić sok z głogu?123RF/PICSEL

Głóg: Właściwości

Domowe sposoby na przeziębienie. Najlepsze kuracjeINTERIA.TVInteria.tv

Sok z głogu: Szczególnie pomocny jesienią i zimą

Sok z głogu na serce i bóle menstruacyjne

Sok z głogu wzmacnia odporność
Sok z głogu wzmacnia odporność123RF/PICSEL

Sok z głogu: Przepis i dawkowanie

Dla wzmocnienia serca i odporności należy wypijać kieliszek soku z głogu dwa razy dziennie na pół godziny przed posiłkiem
Dla wzmocnienia serca i odporności należy wypijać kieliszek soku z głogu dwa razy dziennie na pół godziny przed posiłkiem123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg dojrzałych owoców głogu
  • 1 cytryna
  • opcjonalnie miód lub cukier do smaku

Jak zrobić sok z głogu bez sokownika?

  1. Dojrzały głóg umyć, pozbawić szypułek i zaschniętych pozostałości kwiatostanu, a następnie zalać dwoma litrami wody i mocno podgrzać, ale nie gotować. 
  2. Napar pozostawić do ostygnięcia na osiem — dziesięć godzin.
  3. Po tym czasie tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść owoce. 
  4. Przecedzić sok przez gęste sito, gazę lub worek na moszcz. 
  5. Dodać wyciśnięty sok z jednej cytryny i zagotować. 
  6. Można wzbogacić smak i wartości odżywcze głogu dodając szklankę soku z aronii. Osoby, które nie przepadają za cierpkimi nutami, mogą dodać cukier — w zależności od upodobań od 30 do 50 dekagramów. 
  7. Gorący napar należy rozlać do słoików i dobrze zakręcić. Aby wydłużyć termin przydatności do spożycia, sok można zapasteryzować.
Głóg ma wiele właściwości prozdrowotnych, warto przygotować z nich zapasy na zimę
Głóg ma wiele właściwości prozdrowotnych, warto przygotować z nich zapasy na zimę East News

Sok z głogu: Przeciwskazania