Sok z kiszonej kapusty: Czy każdy może go pić?
Kapusta jest warzywem, które w polskich kulinariach znajduje masę zastosowań i fanów. Polacy uwielbiają bigos, kwaśnicę czy kapustę z grzybami. Również sok z kapusty jest u nas dość popularnym specyfikiem. Kiedy warto go stosować, a kto nie powinien go spożywać?
Nie od dziś wiadomo, że sok z kapusty działa jak naturalny probiotyk. Świetnie poprawia przemianę materii i wspomaga odchudzanie. Kwaśny smak kiszonej kapusty przyciąga miłośników kiszonek, ale to przede wszystkim sam sok ma masę dobroczynnych właściwości. W jakich przypadkach warto go stosować, a kto powinien raczej go unikać?
Sok z kapusty to doskonała dawka codziennych witamin. Zawiera przede wszystkim duże ilości witaminy C, dzięki której regularne picie tego napoju zmniejszy ilość wolnych rodników w organizmie. To one przyspieszają procesy starzenia komórek i mogą powodować rozwój nowotworów, dlatego częste spożywanie soku z kapusty jest tak korzystne dla naszego organizmu. Oprócz tego, w soku z kapusty można znaleźć również: witaminę K, witaminę B1, witaminę B3, witaminę B6, witaminę A, przeciwutleniacze oraz enzymy wspomagające pracę jelit.
Wiele osób spożywa sok z kapusty w okresie zwiększonej zachorowalności, by uchronić się przed przeziębieniem. Ten kapuściany napój zwiększa naszą odporność właśnie dzięki dużej zawartości witaminy C - mała szklanka soku z kiszonej kapusty stanowi źródło około 30 mg witaminy C. Nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C to około 100 mg, sok z kapusty będzie zatem doskonałym wspomagaczem w budowaniu naturalnej odporności.
Okazuje się, że sok z kapusty jest naszym sprzymierzeńcem również podczas cierpień związanych z zatruciem pokarmowym. Gdy zjemy coś nieświeżego i dopadnie nas uciążliwa biegunka, wypłukujemy z organizmu wiele cennych składników mineralnych. W tym czasie należy uzupełniać elektrolity i nawadniać organizm. W tym celu świetnie sprawdzi się sok z kiszonej kapusty. Już niewielka ilość soku z kiszonej kapusty nie tylko uzupełni niedobory mineralne wywołane przez zatrucie, ale również będzie pomocą w odbudowie zaburzonej flory bakteryjnej. Wszystko dzięki zdrowym bakteriom, powstałym w wyniku fermentacji mlekowej. To one stanowią niezbędny element zachowania zdrowego układu pokarmowego, dlatego właśnie regularne picie soku z kiszonej kapusty może pozytywnie wpłynąć zarówno na pracę jelit jak i procesy trawienne.
Czy są jakiekolwiek przeciwwskazania do picia soku z kiszonej kapusty? Ponieważ ma on właściwości przeczyszczające, nie powinny spożywać go osoby, które cierpią na przewlekłe choroby układu pokarmowego. Przy jakichkolwiek problemach z wątrobą, jelitami i żołądkiem, należy przed włączeniem go do diety skonsultować się z lekarzem w celu sprawdzenia, czy regularne spożywanie go może pogorszyć zdrowie.
***
Zobacz również: