Tak oczyścisz wątrobę z toksyn. Wystarczą trzy składniki!
Święta to spore wyzwanie dla układu trawiennego. Chyba każdy z nas lubi sobie pofolgować przy stole w tym niezwykłym czasie. Efekt? Dyskomfort, a nawet utrzymujący się przez kilka dni ból brzucha. Jak zaradzić podobnym problemom?
Na pomoc mogą przyjść nam domowe mikstury na bazie zielonych warzyw, bogatych w składniki detoksykujące. Dlaczego warto po nie sięgnąć? Świąteczna kuchnia często bazuje na tłustych potrawach, przyrządzanych na głębokim oleju lub z sowitą ilością cukru. Taki niespodziewany "atak" na wątrobę i cały układ trawienny, może skończyć się dla nas bardzo boleśnie.
Idealny w takich przypadkach może okazać się seler naciowy. Warzywo jest bogate nie tylko w zbawienny dla jelit błonnik, ale też przeciwutleniacze, które pomagają utrzymać równowagę w układzie trawiennym. Jeśli nie przepadasz za surowymi warzywami, warto przygotować trzyskładnikowy napój na bazie selera.
Czego właściwie potrzebujesz do jego przyrządzenia? Wystarczy cytryna, szczypta kolendry, seler naciowy i woda. Składniki po umyciu i obraniu blendujemy w mikserze, dodajemy wodę i szczyptę kolendry. Tak przygotowany napój wypijamy przed każdym większym posiłkiem, przez trzy dni. Po kilku dniach warto powtórzyć podobną kurację.
Nie zapomnij o zdrowym odżywianiu. Podczas detoksykacji unikaj jak ognia alkoholu, smażonych, ciężkostrawnych potraw i tłustego mięsa. Ogranicz też używki, a efekty przejdą twoje najśmielsze oczekiwania.
Zobacz więcej!
Napary ziołowe pomocne przy przejedzeniu. Sprawdź!
Jak odróżnić pieprzyk od czerniaka? Oto sposób!