Starożytny wypiek, który zachwyca dietetyków. Zrób na Wielkanoc

Chleb Ezechiela uznawany jest za najzdrowszy na świecie.
Chleb Ezechiela uznawany jest za najzdrowszy na świecie.123RF/PICSEL

Skąd pochodzi chleb Ezechiela?

Zobacz również:

Weź sobie pszenicy i jęczmienia, bobu i soczewicy, prosa i orkiszu: włóż je do tego samego naczynia i przygotuj sobie z tego chleb. Będziesz go spożywał przez tyle dni, przez ile będziesz leżał na boku - przez trzysta dziewięćdziesiąt dni.
Ez 4,9

Z czego składa się chleb Ezechiela?

  • pszenica,
  • jęczmień,
  • bób,
  • soczewica,
  • proso,
  • orkisz,

Dlaczego chleb Ezechiela jest zdrowy?

Do chleba Ezechiela możesz dodać też np. siemię lniane, pestki słonecznika czy dyni.
Do chleba Ezechiela możesz dodać też np. siemię lniane, pestki słonecznika czy dyni.123RF/PICSEL

Przepis na domowy chleb Ezechiela

  • 125 ml zakwasu żytniego,
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej,
  • 6 czubatych łyżek mąki orkiszowej,
  • 6 czubatych łyżek mąki jęczmiennej,
  • 6 czubatych łyżek mąki z prosa​,
  • 1 płaska łyżka soli​,
  • ¼ szklanki suszonego bobu​,
  • ¼ szklanki suszonej soczewicy​,
  • 375 ml ciepłej wody​,
  • mąka pszenna do podsypywania​.
  1. Namocz bób i soczewicę w wodzie przez około 12 godzin.​
  2. Do zakwasu żytniego dodaj mąki: pszenną, orkiszową, jęczmienną i z prosa oraz sól. Zalej ciepłą wodą i wymieszaj, tworząc zaczyn.​
  3. Przykryj zaczyn czystą ściereczką i odstaw na 12 godzin w ciepłe miejsce.​
  4. Zmiel namoczone bób i soczewicę, dodaj do zaczynu wraz z pozostałymi mąkami.​
  5. Wyrób ciasto, dodając tyle mąki pszennej, aby uzyskać zwartą konsystencję.​
  6. Uformuj bochenki, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw na 5 godzin do wyrośnięcia.​
  7. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-30 minut w temperaturze 180°C.
"Ewa gotuje": Ciasto czekoladowe z wiśniamiPolsat