Ustalono, który olej najlepiej nadaje się do smażenia. Polacy wciąż popełniają ten błąd

InteriaKobieta Redakcja

Smażenie - szczególnie to w głębokim tłuszczu warto ograniczać do minimum
Smażenie - szczególnie to w głębokim tłuszczu warto ograniczać do minimum123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Czy smażenie jest bezpieczne dla zdrowia?
  2. Jaki olej do smażenia wybrać? Nie rzepakowy, ani słonecznikowy
  3. Te tłuszcze najlepiej znoszą wysokie temperatury. Jeśli smażyć to tylko na nich
  4. Na jakich olejach nie należy smażyć?

Czy smażenie jest bezpieczne dla zdrowia?

Zobacz również:

Jaki olej do smażenia wybrać? Nie rzepakowy, ani słonecznikowy

Słoik z żółtą substancją przypominającą masło klarowane, obok niego metalowa łyżka z porcją tej samej substancji, całość ustawiona na drewnianym blacie.
Do obsmażania dobrze nada się masło klarowane i oliwa z oliwek extra virgin Marek Uliasz123RF/PICSEL
Smażenie to metoda obróbki żywności, którą lepiej ograniczać, a skupiać się bardziej na pieczeniu, gotowaniu na parze. Jeżeli już smażymy, to na tłuszczu, który się do tego nadaje. Popularne jest smażenie na oleju rzepakowym, słonecznikowym co stanowczo odradzam. Pomimo wysokiej temperatury dymienia, mają sporo kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, które źle znoszą wysokie temperatury. Przy takim stopniu obróbki stają się prozapalne i szkodliwe.
powiedziała Wiktoria Kłos na nagraniu w sieci

Te tłuszcze najlepiej znoszą wysokie temperatury. Jeśli smażyć to tylko na nich

Tłuszcze nasycone są bardzo stabilne podczas smażenia – przykład to olej kokosowy, masło klarowane. Oliwa to coś pomiędzy – ma głównie kwasy jednonienasycone, które są stabilniejsze niż wielonienasycone, ma też w sobie bardzo dużo sionych przeciwutleniaczy. Badania pokazują, że nawet długie smażenie w bardzo wysokiej temperaturze na oliwie z oliwek nie niszczy jej właściwości i jest to świetny wybór, szczególnie w domowych warunkach.
wyjaśniła dietetyczka

Na jakich olejach nie należy smażyć?

  • olej z pestek winogron
  • olej słonecznikowy
  • olej lniany
  • olej z pestek dyni
  • olej z wiesiołka
  • olej sojowy
Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 149: Magdalena GrześkowiakINTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?