W tych produktach znajdziesz najwięcej witaminy D. Jedz je zwłaszcza teraz
Wskazując źródło witaminy D, wiele z nas zdecyduje się na słońce. Jest ona bowiem wytwarzana w naszej skórze pod wpływem promieni słonecznych. Co zrobić jednak, kiedy lato dobiega końca, a wraz z nim coraz częściej towarzyszyć będą nam szare i nieco ponure dni? Oto produkty, które zawierają w swoim składzie najwięcej witaminy D. Sięgnij po nie właśnie teraz.
Witamina D, wytwarzana w skórze pod wpływem słońca, jest dostarczana w ten sposób wyłącznie latem. Dlatego też w zbliżającym się jesienno-zimowym okresie większą uwagę powinniśmy zwrócić na naszą dietę. Warto bowiem pamiętać, że witaminę D znajdziemy również w żywności.
Zobacz również: Co jeść, żeby oczyścić okrężnicę? Poznaj dietę dla zdrowych jelit
Witamina D jest niezwykle ważna, odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Wpływa między innymi na układ kostny, nerwowy, mięśniowy czy odpornościowy. Pobudza wchłanianie wapnia i fosforu, mając ogromny wpływ na prawidłowe kształtowanie się kości dzieci i niemowląt. Zapobiega również nadciśnieniu, chorobom serca, alergii, anemii czy cukrzycy.
Wzmacnia także mięśnie, wspiera pamięć i koncentrację, a także stymuluje ochronę przeciwbakteryjną. Nie bez powodu nazywa się ją więc "witaminą życia".
Witamina D występuje głównie w produktach odzwierzęcych jako cholekalcyferol oraz w drożdżach i grzybach, gdzie obecna jest w formie ergokalcyferolu. Co więcej, jest syntetyzowana w skórze pod wpływem promieni słonecznych.
Zobacz również: Czy brak snu może zabić? Naukowcy alarmują
Nasz organizm czerpie witaminę D z trzech źródeł. Jak wskazują eksperci, jednym z nich jest suplementacja. Niezbędne jest jednak sprawdzenie poziomu witaminy D i odpowiednie dobranie dawki. Jak szacują eksperci, niedobór "witaminy słońca", jak inaczej nazywa się witaminę D, jest problemem, z którym boryka się około 90 proc. Polaków.
Zaopatrzenie organizmu w witaminę D zależy przede wszystkim od ekspozycji na światło słoneczne. Proces syntezy witaminy D w skórze zachodzi najefektywniej od końca kwietnia do początku września. Co zrobić później? Nasze letnie zapasy witaminy D kończą się jednak wraz z rozpoczęciem jesieni. Ta, którą udało nam się pozyskać ze słońca, utrzyma się w organizmie przez około 2-3 miesiące. W okresie jesienno-zimowym eksperci zalecają suplementację. Wskazują, iż witaminę D powinno przyjmować się od października do marca.
Co ważne, około 20 proc. zapotrzebowania na "witaminę życia" zaspokoimy dzięki odpowiedniej diecie. Oto naturalne źródła witaminy D.
Zobacz również: Pierwszy objaw uszkodzonej trzustki. Znamię zauważysz na ciele
Należy pamiętać, że witamina D odgrywa jedną z kluczowych ról w funkcjonowaniu organizmu człowieka. Jej niedobór może skutkować:
- zwiększoną podatnością na infekcje,
- próchnicą,
- łamliwością kości,
- pogorszeniem kondycji skóry,
- osłabieniem i zwiększoną męczliwością,
- bólami kości i mięśni,
- obniżonym nastrojem,
- bezsennością.
Dlatego też wraz z zakończeniem lata powinniśmy zwrócić uwagę na swoją dietę. Głównym źródłem występowania witaminy D są ryby - węgorz, dorsz, łosoś, śledź, makrela. Znajduje się ona również w jajach, mleku i olejach roślinnych. Witaminę D znajdziemy również w grzybach - pieczarkach, borowikach i kurkach. Sięgnijmy po nie właśnie teraz.
Zobacz również: Czujesz dziwny posmak w ustach? Tak ciało daje znać o poważnym problemie