W tych produktach znajdziesz najwięcej witaminy D. Jedz je zwłaszcza teraz

Wskazując źródło witaminy D, wiele z nas zdecyduje się na słońce. Jest ona bowiem wytwarzana w naszej skórze pod wpływem promieni słonecznych. Co zrobić jednak, kiedy lato dobiega końca, a wraz z nim coraz częściej towarzyszyć będą nam szare i nieco ponure dni? Oto produkty, które zawierają w swoim składzie najwięcej witaminy D. Sięgnij po nie właśnie teraz.

W których produktach znajdziemy najwięcej witaminy D?
W których produktach znajdziemy najwięcej witaminy D?123RF/PICSEL

Witamina D, wytwarzana w skórze pod wpływem słońca, jest dostarczana w ten sposób wyłącznie latem. Dlatego też w zbliżającym się jesienno-zimowym okresie większą uwagę powinniśmy zwrócić na naszą dietę. Warto bowiem pamiętać, że witaminę D znajdziemy również w żywności.

Witamina D: jaką rolę pełni w organizmie?

Witamina D jest niezwykle ważna, odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Wpływa między innymi na układ kostny, nerwowy, mięśniowy czy odpornościowy. Pobudza wchłanianie wapnia i fosforu, mając ogromny wpływ na prawidłowe kształtowanie się kości dzieci i niemowląt. Zapobiega również nadciśnieniu, chorobom serca, alergii, anemii czy cukrzycy.

Wzmacnia także mięśnie, wspiera pamięć i koncentrację, a także stymuluje ochronę przeciwbakteryjną. Nie bez powodu nazywa się ją więc "witaminą życia".

Witamina D występuje głównie w produktach odzwierzęcych jako cholekalcyferol oraz w drożdżach i grzybach, gdzie obecna jest w formie ergokalcyferolu. Co więcej, jest syntetyzowana w skórze pod wpływem promieni słonecznych.

Wraz z końcem lata warto pomyśleć o suplementacji witaminy D
Wraz z końcem lata warto pomyśleć o suplementacji witaminy D123RF/PICSEL

Gdzie znajduje się witamina D?

Zaopatrzenie organizmu w witaminę D zależy przede wszystkim od ekspozycji na światło słoneczne. Proces syntezy witaminy D w skórze zachodzi najefektywniej od końca kwietnia do początku września. Co zrobić później? Nasze letnie zapasy witaminy D kończą się jednak wraz z rozpoczęciem jesieni. Ta, którą udało nam się pozyskać ze słońca, utrzyma się w organizmie przez około 2-3 miesiące. W okresie jesienno-zimowym eksperci zalecają suplementację. Wskazują, iż witaminę D powinno przyjmować się od października do marca.

Co ważne, około 20 proc. zapotrzebowania na "witaminę życia" zaspokoimy dzięki odpowiedniej diecie. Oto naturalne źródła witaminy D.

Nie trzeba polegać wyłącznie na pastylkach. W witaminę D bogaty jest między innymi łosoś
Nie trzeba polegać wyłącznie na pastylkach. W witaminę D bogaty jest między innymi łosoś123RF/PICSEL

Witamina D: naturalne źródła. Znajdziesz ją w tych produktach

Należy pamiętać, że witamina D odgrywa jedną z kluczowych ról w funkcjonowaniu organizmu człowieka. Jej niedobór może skutkować:

  • zwiększoną podatnością na infekcje,
  • próchnicą,
  • łamliwością kości,
  • pogorszeniem kondycji skóry,
  • osłabieniem i zwiększoną męczliwością,
  • bólami kości i mięśni,
  • obniżonym nastrojem,
  • bezsennością.

Dlatego też wraz z zakończeniem lata powinniśmy zwrócić uwagę na swoją dietę. Głównym źródłem występowania witaminy D są ryby - węgorz, dorsz, łosoś, śledź, makrela. Znajduje się ona również w jajach, mleku i olejach roślinnych. Witaminę D znajdziemy również w grzybach - pieczarkach, borowikach i kurkach. Sięgnijmy po nie właśnie teraz.

Jacek Jelonek w „Zdanowicz pomiędzy wersami”: Czy Polacy są otwarci? INTERIA.PL
INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?