Właściwości czarnego czosnku. Jak go zrobić w domu?
Czarny czosnek cieszy się coraz większą popularnością. Różnica między tym białym polega nie tylko na kolorze ząbków, ale także konsystencji i smaku. Poza tym czarny czosnek ma jeszcze więcej prozdrowotnych właściwości, a po jego zjedzeniu nie pojawia się nieprzyjemny zapach z ust.
By uzyskać czarny czosnek, należy świeży, biały czosnek poddać procesowi fermentacji. Polega on na tym, że przez mniej więcej 60 dni warzywo dojrzewa w specjalnej komorze, która odznacza się wysoką temperaturą i wilgotnością.
W ten sposób zmienia się nie tylko smak, ale także kolor i konsystencja czosnku. Czarne ząbki odznaczają się słodkością i do tego stają się miękkie i lekko kleiste.
Tak szybko zniwelujesz czosnkowy oddech. Te produkty pomagają
Czarny czosnek zapachem i smakiem momentami przypomina wędzoną śliwkę. Poza tym można się doszukać w nim m.in. nuty suszonych moreli, sosu sojowego, czy octu balsamicznego.
Czosnek niedźwiedzi – niedźwiedzia siła dla każdego
Czosnek po zmianie koloru na czarny ma nie tylko inny smak, ale także wpływ na zdrowie. Wszystko przez to, że substancje aktywne i składniki mineralne w nim zawarte stają się lepiej przyswajane.
Jako główny składnik czarnego czosnku wymienia się S-allilocysteinę, która wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, więc skutecznie neutralizuje nadmiar wolnych rodników.
Czarny czosnek jest źródłem magnezu, wapnia i cynku. Pozytywnie wpływa nie tylko na układ odpornościowy, ale także pokarmowy oraz krążenia.
Poza tym czarny czosnek obniża ciśnienie, poziom cukru oraz trójglicerydów i cholesterolu we krwi, a także zapobiega zawałom serca i udarowi mózgu.
Oprócz tego przeciwdziała procesom starzenia, korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry oraz paznokci, a do tego pobudza i dodaje energii.
Czarny czosnek może również łagodzić bóle stawów, a także zmniejszać ryzyko choroby nowotworowej.
Czosnek to samo zdrowie. Z niego także przyrządzisz syrop
Czarny czosnek można kupić, ale jest również możliwość przygotowania go w domu. Warto jednak mieć na uwadze, że proces ten jest długotrwały. Polega on na przechowywaniu białego czosnku w temperaturze 60 stopni przez sześć tygodni. Czarny kolor pojawia się dopiero po wielu dniach fermentacji.
Czarny czosnek ma wyjątkowy smak, a co za tym idzie, świetnie się sprawdza w wielu daniach. Może być dodatkiem zarówno do zup oraz sosów, jak i sałatek, mięs i makaronów. Poza tym idealnie podkreśla smak zapiekanek i dań jednogarnkowych.
Czosnek: Kto nie powinien go spożywać?
***