Reklama

Wzmacniają mózg i pamięć. Borówki potrafią zdziałać cuda

Są słodkie, smaczne, a do tego posiadają niewiele kalorii. Przede wszystkim są jednak niezwykle odżywcze. Borówki to prawdziwy owoc do zadań specjalnych. Spożywane regularnie zadziałają na nasz mózg. Będzie ostry jak brzytwa.

"Badania pokazują, że spożywanie borówek w ramach zdrowej diety może wspierać zdrowie mózgu" - twierdzi Toby Amidor, dietetyczka i autorka wielu książek kulinarnych. Dowody mają sugerować, że spożywanie tych owoców obniża ryzyko demencji oraz choroby Alzheimera.

Wpływ borówek na mózg człowieka

Słowa dietetyczki potwierdzają badania opublikowane w "Journal of Agricultural and Food Chemistry". W eksperymencie wzięły udział osoby w dojrzałym wieku, które przez 12 tygodni spożywały sok z dzikich jagód. Przy końcu badań u uczestników, którzy początkowo mieli problemy z pamięcią, zauważono znaczną poprawę.

W czasopiśmie "Neural Regeneration Research Journal" opublikowano kolejny dowód na wspaniałość tego owocu. Zgodnie z opisanymi tam badaniami u dorosłych w różnym wieku, którzy systematycznie spożywali ten owoc, eksperci zauważyli wzrost przepływu krwi w kluczowych obszarach mózgu. Uczestnicy przyznali dodatkowo, iż mocniej skupiają się na wymagających zadaniach, a ich pamięć jest lepsza.

Reklama

Wniosek jest prosty. Borówki, spożywane systematycznie, mogą pozytywnie wpłynąć na naszą zdolność myślenia i rozumowania.

Zobacz również: Śniadanie mistrzów. Co zjeść przed egzaminem maturalnym?

Borówki: właściwości

Borówka ma wysokie wartości odżywcze. Owoc to bogate źródło witamin oraz makro- i mikroelementów. Zawiera:

  • witaminy A, B, C, E oraz PP
  • cynk, potas
  • selen, miedź,
  • magnez, żelazo oraz wapń

Co ważne, borówka, ze względu na swoją niską kaloryczność, jest idealnym produktem dietetycznym. Owoce regulują trawienie i są pomocne w walce z miażdżycą czy pasożytami jelitowymi u dzieci. Jej skuteczność potwierdzono w profilaktyce wielu schorzeń.

Sprawdź: Borówka - naturalny kosmetyk

Borówki: pokarm dla mózgu

Borówka zawiera najwięcej antyoksydantów ze wszystkich owoców i warzyw - wynika z danych z USDA Human Nutrition Research Center on Aging. Mają one również zbawienny wpływ na mózg oraz znacząco spowalniają procesy starzenia, co bezpośrednio przekłada się na jakość życia osób w podeszłym wieku.

Co więcej, borówki działają uspokajająco i przeciwbólowo. Pomagają również w spadkach nastroju i depresji. Zapobiegają dodatkowo chorobom nowotworowym, chorobom układu krążenia oraz pozwalają zachować dobry wzrok i młody wygląd skóry.

Polecamy także: Jak uprawiać borówkę amerykańską


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: borówki | mózg
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy