Zbieraj pokrzywę w kwietniu – nie pożałujesz

Dawniej  wykorzystywano ją do zup czy okładów, dziś najbardziej popularną formą przyjmowania pokrzywy są soki i napary
Dawniej wykorzystywano ją do zup czy okładów, dziś najbardziej popularną formą przyjmowania pokrzywy są soki i napary123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Pokrzywa - właściwości lecznicze
  2. Sok z pokrzywy - jak go zrobić?
  3. Pokrzywa - jak parzyć
  4. Herbata z pokrzywy - prosty przepis
  5. Picie pokrzywy - efekty
  6. Pokrzywa - przeciwwskazania

Pokrzywa - właściwości lecznicze

„Ewa gotuje”: Pesto z liści rzodkiewek i pokrzywyPolsatPolsat

Sok z pokrzywy - jak go zrobić?

Pokrzywa - jak parzyć

Picie herbaty z pokrzywy przyspiesza metabolizm, co sprzyja odchudzaniu
Picie herbaty z pokrzywy przyspiesza metabolizm, co sprzyja odchudzaniu123RF/PICSEL
  • Jeśli nasze zbiory są świeże, parzenie pokrzywy nie powinno trwać dłużej niż pół minuty. 
  • W przypadku zasuszonych liści ten czas wydłuża się do nawet  o 2 minuty. 

Herbata z pokrzywy - prosty przepis

Napar można przygotować zarówno z suszonego jak i świeżego ziela
Napar można przygotować zarówno z suszonego jak i świeżego ziela123RF/PICSEL

Picie pokrzywy - efekty

Pokrzywa - przeciwwskazania

„Ewa gotuje”: Syrop na ból gardłaPolsatPolsat