Domowe produkty mleczne. Oto jak je zrobić

Domowy kefir to jedna z najzdrowszych rzeczy, jakie można pić
Domowy kefir to jedna z najzdrowszych rzeczy, jakie można pićPicsel123RF/PICSEL

Wodny kefir

Kefir wodny nie ma w składzie białek mleka krowiego
Kefir wodny nie ma w składzie białek mleka krowiegoPicsel123RF/PICSEL

Zobacz również:

  1. Startery nie tolerują metalu, więc używaj tylko akcesoriów ze szkła, drewna lub plastiku.
  2. Używaj organicznej cytryny.
  3. Rodzynki dodawane do kefiru nie mogą zawierać siarczanów! Sprawdź listę składników, a najlepiej wybierz ekologiczne rodzynki. Możesz też użyć daktyli, suszonych moreli, suszonej żurawiny, śliwek - wszystko bez siarczanów.
  4. Nie zakręcaj słoika, w którym robisz kefir. Używaj nakrętki z wentylem lub po prostu nakryj słoik lnianą ściereczką
Kefir wodny ma łagodny, orzeźwiający smak, możesz dodać do niego dowolne owoce
Kefir wodny ma łagodny, orzeźwiający smak, możesz dodać do niego dowolne owocePicsel123RF/PICSEL
  • 4 szklanki wody
  • ¼ szklanki cukru trzcinowego
  • 4 łyżki ziaren kefiru wodnego (starter do kefiru wodnego można kupić w sklepie ze zdrową żywnością)
  • ½ szklanki świeżych owoców (mieszanka owoców, np. świeże jagody, brzoskwinie, morele, ananas, śliwki, winogrona)
  • 1 duży plaster cytryny garstka rodzynek (lub innych bakalii)

Twaróg domowy

Potrzeba aż 1,5 kg twarogu dziennie, by zaspokoić zapotrzebowanie na wapń
Potrzeba aż 1,5 kg twarogu dziennie, by zaspokoić zapotrzebowanie na wapń123RF/PICSEL
  • Garnek - taki, aby pomieścił mleko, z którego planujesz robić twaróg. Mój garnek ma pojemność 5 litrów - to porcja na raz. Z 5 litrów mleka wychodzi ok. 1 kg twarogu.
  • Lniane worki (przeszyte rożki lub po prostu lniane ściereczki, z których w łatwy sposób odciśniesz serwatkę).
  • Drewniana łyżka.
  • Dwie deski do krojenia oraz kamień lub ciężarek, który posłuży do uciśnięcia twarogu, aby lepiej odcedzić wodę.
  • Początkującym proponuję termometr. Z czasem nauczysz się oceniać konsystencję twarogu i po prostu robić to z wyczuciem. Termometr przyda się też, jeśli robisz jogurty.

Pasta dr Budwig (porcja na jeden dzień)

Olej lniany jest jednym ze składników pasty dr Budwig
Olej lniany jest jednym ze składników pasty dr BudwigPicsel123RF/PICSEL
  • 125 g twarogu
  • porcja oleju lnianego (6-8 łyżek oleju lnianego dla osób, które korzystają z diety terapeutycznie, 2-4 łyżki dla osób, które korzystają z diety profilaktycznie, 1-3 łyżki dziennie dla dzieci, niezależnie od celu stosowania diety)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego lub kefiru (upewnij się, że nie zawiera cukru)

Kefir domowy z mleka

Kefir możesz przygotować samodzielnie
Kefir możesz przygotować samodzielniePicsel123RF/PICSEL
  • 1 l mleka o temperaturze pokojowej
  • bakterie do kefiru - starter do kefiru (zwany też ziarnem kefirowym lub grzybkiem tybetańskim do kefiru); kupujesz go raz, a następnie starterem staje się łyżka ziaren z obecnej porcji kefiru, dodawana do porcji następne)

Jogurt domowy typu greckiego

Jogurt grecki także jest możliwy do przygotowania w domu
Jogurt grecki także jest możliwy do przygotowania w domumateriały prasowe
  • 1 l mleka krowiego, owczego lub koziego (bio lub ekologicznego)
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego bio lub jogurtu przygotowanego w domu
Jesienna ramówka Polsatu. Zobacz najnowszy spotPolsatPolsat
Fragment książki
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?