Jadasz takie płatki na śniadanie? Mają więcej cukru niż popularne batoniki
![Łukasz Piątek](https://i.iplsc.com/000J6186RN2978K7-C416.webp)
Oprac.: Łukasz Piątek
Płatki zalane mlekiem to nadal jedno z najpopularniejszych śniadań na całym świecie. Niestety wielu producentów płatków żeruje na nieświadomości konsumentów i oferuje do sprzedaży produkty udające zdrową żywność, choć ich skład woła o pomstę do nieba. Zatem na co powinniśmy zwracać uwagę, gdy sięgam w sklepie po opakowanie płatków śniadaniowych?
![Doskonałym pomysłem na śniadanie są naturalne płatki owsiane](https://i.iplsc.com/0006LO4DQU57I1LY-C322-F4.webp)
Co znajduje się w płatkach śniadaniowych?
Zacznijmy od tego, że naturalne, wartościowe odżywczo płatki śniadaniowe powinny powstać z ziaren zbóż: żyta, jęczmienia, owsa, pszenicy, ryżu lub kukurydzy. Jednym z najcenniejszych składników takich płatków jest błonnik, który ma niebagatelny wpływ na pracę jelit, zapobiegając zaparciom, obniżając poziom cukru we krwi oraz poziom cholesterolu. Ponadto błonnik w formie nieprzetworzonej daje nam uczucie sytości.
Niestety bardzo dużo płatków dostępnych na sklepowych półkach to wyroby płatkopodobne. Dzieje się tak z uwagi na ich przetworzenie podczas procesu produkcji - nie powstają z pełnego ziarna, ale z jego niewielkich cząstek, czyli mąki i grysu. Tego typu produkt jest najczęściej dodatkowo doprawiany niezdrowymi substancjami - cukrem i solą. Znajdują się w nich również konserwanty i barwniki.
I choć na opakowaniach takich produktów producent zamieszcza informację, że płatki są "fit", to w rzeczywistości czasami znajduje się w nich więcej cukru niż w popularnych batonach.
![Zamiast przesłodzonych płatków śniadaniowych wybierajmy zwykłe płatki owsiane](https://i.iplsc.com/00083ENYRFQIDBHI-C322-F4.webp)
Jak wybrać zdrowe płatki?
Przede wszystkim należy dokładnie czytać skład produktu. Najlepszym wyborem będzie sięgnięcie po płatki naturalne bez żadnych dodatków. Niezwykle ważnym elementem, który powinien wpływać na decyzję konsumenta o zakupie danych płatków, jest zawartość błonnika. Najwięcej błonnika znajdziemy w naturalnych płatkach owsianych bez dodatków. Takie płatki zawierają dużo białka, witaminę B, żelazo, magnez i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Z kolei płatki jęczmienne są lekkostrawne i posiadają witaminy z grupy B i E. Płatki jęczmienne regulują trawienie i są polecane osobom chcącym schudnąć.
Płatki żytnie charakteryzują się dużą zawartością żelaza, magnezu, wapnia i potasu. Ponadto znajdziemy w nich witaminy z grupy B i E oraz fluor.
Warto wiedzieć: Zrób to śniadanie po kolacji, by rano cieszyć się jego smakiem
![Które płatki śniadaniowe są najzdrowsze?](https://i.iplsc.com/0006CPOWAE7P1127-C322-F4.webp)
Często wybieranymi płatkami są płatki jaglane, które są bezglutenowe. Zawierają m.in. cynk i kwas krzemowy, czyli składniki poprawiające kondycję włosów i paznokci.
Płatki gryczane - również bezglutenowe, są bardzo dobrym źródłem lizyny, czyli substancji poprawiającej pracę mózgu. Płatki kukurydziane mają sporo błonnika, selenu, potasu, żelaza i magnezu.