Katarzyna Bosacka przedstawia alternatywę dla pizzy. Jest szybko, smacznie i zdrowo!

Katarzyna Bosacka od lat dzieli się z Polakami zdrowszymi wyborami żywieniowymi, a na swoim kanale na YouTube’ie publikuje szybkie i smaczne przepisy. Jednym z takich dań są pizzerniki z serka wiejskiego, które ekspertka kulinarna szczególnie poleca jako drugie śniadanie do szkoły. Sprawdź, jak je przygotować!

Katarzyna Bosacka opublikował przepis na pyszne pizzerniki z serka wiejskiego
Katarzyna Bosacka opublikował przepis na pyszne pizzerniki z serka wiejskiegoPawel Wodzynski/Dzien Dobry TVN/East NewsEast News

Katarzyna Bosacka to polska dziennikarka, prezenterka telewizyjna i ekspertka ds. zdrowego żywienia oraz ekologicznego stylu życia. Szeroką popularność zdobyła jako prowadząca programy telewizyjne, takie jak "Wiem, co jem" i "Wiem, co kupuję", w których edukuje widzów na temat świadomego wyboru produktów spożywczych, ich jakości i wpływu na zdrowie. Jest autorką wielu publikacji dotyczących zdrowego trybu życia i odpowiedzialnego konsumpcjonizmu. Bosacka słynie z zaangażowania w promowanie zdrowej diety, walki z marnowaniem żywności oraz dbałości o środowisko.

Serek wiejski jako źródło białka

Głównym składnikiem pizzerinek Katarzyny Bosackiej jest serek wiejski, który jak wiadomo jest bardzo zdrowym produktem. Jest to również popularny produkt nabiałowy, znany z lekkiej konsystencji i delikatnego smaku. Składa się z ziaren twarogu zatopionych w śmietance, co czyni go niskokalorycznym, ale sycącym wyborem.

Jest także bogaty w białko, co sprawia, że jest świetnym produktem dla osób dbających o sylwetkę lub aktywnych fizycznie. Zawiera również witaminy z grupy B, wapń oraz fosfor, które wspierają zdrowie kości i mięśni. Dzięki niskiemu poziomowi tłuszczu i cukrów, serek wiejski jest polecany w dietach redukcyjnych i dla osób dbających o zdrowe odżywianie.

Tym samym Katarzyna Bosacka zaznaczyła, że serwując swojemu dziecku pizzerniki do szkoły, można być pewnym, że spożyte białko sprawi, że będzie najedzone od 3 do 5 godzin.

Pizzerniki śniadaniowe - sposób przygotowania

Do przyrządzenia pizzerninek będziemy potrzebować: 

  • dwa serki wiejskie, 
  • jajko, 
  • ok. 10 łyżek mąki pszennej,  
  • przyprawy do smaku. 

Sposób przygotowania: 

  1. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki do momentu aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję i będzie się lekko kleić. Jeśli będzie taka potrzeba, należy dodać więcej mąki. 
  2. Na blaszce z papierem do pieczenia uformować niewielkie kulki z zagniecionej masy, pamiętając o odpowiednich odstępach. 
  3. Łyżką namoczoną w zimnej wodzie rozgnieść kulki z ciasta, aby przypominały małe okręgi, takie jak spód od pizzy. 
  4. Piec pizzerniki przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C 

Na takie pizzerniki można położyć ketchup, dodać ser oraz szynkę lub jeśli ma się więcej czasu - można przygotować passatę pomidorową i położyć na taki spód takie dodatki, na jakie ma się ochotę. Po nałożeniu dodatków warto włożyć pizzerniki jeszcze na chwilę do piekarnika, aby wszystkie składniki podgrzały się i połączyły ze sobą smakowo.

Iwona Pavlović: Prywatnie bliżej mi do Białego Misia niż do Czarnej MambyINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas