Mniejszy kuzyn kiwi. Zadba o wzrok i wzmocni organizm

Stanowi doskonałe źródło m.in. witaminy C i luteiny, będąc jednym z najbardziej odżywczych owoców na świecie. Niestety jego dostępność w polskich sklepach jest mocno ograniczona i najczęściej oferowany jest w sprzedaży w formie gotowego soku. Minikiwi, bo o nim właśnie mowa, to smaczny i niezwykle zdrowy owoc, który zawiera mnóstwo prozdrowotnych składników.

Dlaczego warto sięgać po minikiwi?
Dlaczego warto sięgać po minikiwi?123RF/PICSEL

Minikiwi - skąd pochodzi i jak wygląda?

Minikiwi to owoce pochodzące z rośliny o nazwie aktinidia ostrolistna, która naturalnie występuje w Azji, m.in. w Chinach, Japonii i Korei. Na skalę przemysłową minikiwi uprawiane jest również na Starym Kontynencie, a mowa o takich krajach, jak Włochy, Grecja, Francja czy Hiszpania.

W Polsce zazwyczaj uprawiane są dwa gatunki - aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta) i aktinidia pstrolistna (Actinidia kolomikta), które są bardziej odporne na niskie temperatury i dają niewielkie owoce, kształtem i wielkością przypominające agrest.

Minikiwi w przeciwieństwie do klasycznego kiwi, nie posiada charakterystycznego meszku na skórce, dzięki czemu można je zjadać bez obierania. Skórka przybiera kolor zielony, zielono-brązowy, czerwony lub purpurowy, a gdy przekroimy owoc, wygląda on niemal identycznie jak "zwykłe" kiwi.

Klasyczne kiwi posiada skórkę z włoskami, natomiast skórka minikiwi jest gładka, dlatego owoc można spożywać bez obierania
Klasyczne kiwi posiada skórkę z włoskami, natomiast skórka minikiwi jest gładka, dlatego owoc można spożywać bez obierania123RF/PICSEL

Minikiwi - wartości odżywcze

Minikiwi to przede wszystkim doskonałe źródło witaminy C, której jest nawet więcej niż w cytrynie. Już 100 g minikiwi odpowiada 70. proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę, która jest niezbędna m.in. do budowania odpowiedniej odporności organizmu, prawidłowej pracy układu krwionośnego i utrzymania w dobrej kondycji kości i stawów.

Ponadto w owocu znajdziemy sporo witaminy E - 100 g minikiwi znajduje się jej 5,28 mg, a więc zdecydowanie więcej niż w "klasycznym" kiwi (1.46 mg w 100 g). Witamina E m.in. obniża poziom złego cholesterolu LDL i zapobiega powstawaniu blaszki miażdżycowej.

Minikiwi jest bogate w luteinę, która ma niebagatelne znaczenie dla zachowania odpowiedniej ostrości widzenia i zmniejszenia ryzyka rozwoju zaćmy. Spożywanie minikiwi pozwala również w regulowaniu odpowiedniego poziomu ciśnienia krwi, poprawia pracę serca i zapobiega pęknięciom drobnych naczynek a tym samym powstawaniu tzw. pajączków. Wynika to zawartości w owocu flawonaidów.

Z kolei zawarty w minikiwi mio-inozytol wspomaga pracę układu nerwowego i bierze udział w procesach związanych ze zmniejszeniem ryzyka wystąpienia cukrzycy. Niedobór tego związku może przyczyniać się m.in. do powstawania zaburzeń w produkcji hormonów kobiecych i hormonów tarczycy.

Minikiwi to także bardzo dobre źródło minerałów, takich jak potas, wapń, magnez i fosfor. Należy również zaznaczyć, że spożywanie minikiwi z uwagi na zawartość błonnika usprawnia działanie jelit, reguluje metabolizm i zapobiega zaparciom.

Metamorfoza mieszkania. Co zrobić, by się udała?Polsat