Nie jedz zimą. Warzywa i owoce, których unikać o tej porze roku. Eksperci wskazali lepszy wybór

Jakich warzyw i owoców lepiej nie jeść zimą? Okazuje się, że pytanie wcale nie jest bezpodstawne. Bo chociaż oczywiste jest, że warzywa powinny być składnikiem zdrowej, zbilansowanej diety, o tej porze roku lepiej unikać niektórych z nich. Co w zamian? Eksperci wskazali zdrowszy i tańszy wybór.

Zimą lepiej unikać niektórych warzyw i owoców
Zimą lepiej unikać niektórych warzyw i owoców123RF/PICSEL

Sezonowość warzyw i owoców. Ten temat w ostatnich latach jest odmieniany przez wszystkie przypadki. O każdej porze roku mamy dostęp do produktów z różnych, nawet najbardziej egzotycznych stron świata, dlatego chętnie sięgamy po pomidory, truskawki czy ogórki dające nam namiastkę wiosny i lata. Okazuje się, że jednak nie jest to najlepszy wybór.

Nie jedz zimą. Warzywa i owoce, których unikać o tej porze roku

Naukowcy i specjaliści ds. żywienia człowieka na przestrzeni lat wskazali, że mieszkańcy Polski późną jesienią i zimą zdecydowanie powinni ograniczyć w diecie owoce południowe. Powód? Rosną w innych warunkach klimatycznych niż nasze i różnią się składem chemicznym i enzymatycznym. Rosną w krajach, gdzie jest gorąco i schładzają organizm. Dodatkowo, droga, którą muszą do nas pokonać, jest długa i wymaga odpowiednich zabezpieczeń. Są zbierane nim dojrzeją, a następnie traktowane środkami chemicznymi mającymi pomóc przetrwać im transport.

Na liście znajdują się m.in. kiwi, mango, melon, cytrusy (mandarynki, pomarańcze, grejpfruty) i banany.

W gronie owoców, których lepiej unikać znajdują się również truskawki. Zagraniczne, zapakowane w folię, zazwyczaj nie smakują tak soczyście jak polskie. Smak to nie wszystko, bo truskawki w takiej formie nie mają też wartości odżywczych.

Z warzywami sprawa wygląda podobnie. Zimą lepiej unikać pomidorów, sałaty, szpinaku, ogórków, szparagów czy kukurydzy w kolbach. Są zazwyczaj hodowane sztucznie i w związku z tym nie mają tylu wartości odżywczych, co uprawiane naturalnie warzywa sezonowe. Często zawierają też pestycydy i metale ciężkie, a do tego wychładzają organizm.

Warto kupować świeże, sezonowe owoce i warzywa
Warto kupować świeże, sezonowe owoce i warzywa123RF/PICSEL

Jakie warzywa i owoce jeść zimą?

Po jakie warzywa i owoce zatem sięgać zimą? Może tu pomóc specjalny kalendarz, dzięki któremu będziemy wiedzieć, które produkty mają najwięcej wartości odżywczych. I do tego zachwycają smakiem! Dzięki temu będziemy mieć pewność, że na talerz kładziemy warzywa i owoce mające sporą ilość witamin i mikroelementów.

W styczniu, lutym i marcu najlepiej sięgać po owoce takie jak jabłka, gruszki czy suszone owoce. Z warzyw warto postawić na natkę pietruszki (najlepiej hodowaną w domu), korzeń pietruszki, korzeń selera, por, ziemniaki, czosnek, brokuły, kalafior, buraki, cykorię, dynię, kapustę, marchew, rzodkiewki czy warzywa strączkowe.

Zimą warto oczywiście sięgać też po kiszonki (ogórki czy kapustę). Mają zbawienny wpływ na jelita, są cennym źródłem witaminy C, wzmacniają odporność i można je długo przechowywać.

Trzy powody, dla których warto polubić mrożonki

Trudno sobie jednak czasami wyobrazić zimowe miesiące bez owoców czy warzyw dających namiastkę lata. W tym przypadku świetnie sprawdzą się mrożonki. Chociaż nie wyglądają aż tak kusząco jak świeże warzywa i owoce, to warto się z nimi zaprzyjaźnić.

Nie warto ignorować potencjału mrożonych warzyw
Nie warto ignorować potencjału mrożonych warzyw123RF/PICSEL

Jak wskazuje dietetyczka Maya Feller z Brooklynu, mogą one zawierać więcej składników odżywczych niż ich kuzyni i kuzynki na sklepowej wystawie.

"Mrożone opcje są często tak samo smaczne - a w niektórych przypadkach bardziej pożywne - niż ich świeże alternatywy" - przyznaje w rozmowie z The New York Times.

W 2015 roku eksperci wzięli pod lupę poziom czterech witamin w ośmiu rodzajach mrożonych i świeżych owoców. W szranki stanęły truskawki, szpinak, brokuły, kukurydza, marchew, groszek, jagody i fasolka szparagowa. Wynik? Chociaż zarówno świeże, jak i mrożone wersje na ogół miały podobną zawartość witamin, to już mrożone fasolka szparagowa, kukurydza i jagody miały wyższy poziom witaminy C niż świeże odpowiedniki. W mrożonych brokułach występował też wyższy poziom witaminy B2.

"Mrożone owoce i warzywa są bogate w składniki odżywcze, ponieważ są zbierane, a następnie szybko zamrażane, gdy dojrzeją. Wtedy zawartość witamin i minerałów jest zazwyczaj najwyższa" - mówi The New York Times Marie Barone, dietetyczka z UC Davis Health.

Dwa kolejne powody, by polubić mrożonki? Według The New York Times są tańsze i wygodne, jeśli chodzi o przygotowanie posiłku.

***

Źródło:

  1. Interia Kobieta,
  2. The New York Times, 3 Reasons To Love Frozen Food (nytimes.com/2025/01/29/well/eat/frozen-food-health-benefits-tips.html)
''Wydarzenia'': Owoce zalegają w chłodniach. Sadownicy alarmują Polsat News
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas