Produkty idealne na kryzys. Przechowasz je nawet przez kilka lat
Rosnące ceny żywności oraz obawy związane z kryzysem energetycznym sprawiają, że coraz więcej Polaków myśli o zrobieniu zapasów na nadchodzącą zimę. Podpowiadamy, jakie produkty warto zakupić i jak je przechowywać, aby mogły przetrwać w naszej kuchni nawet kilka lat.
Robienie zapasów na zimę
Wielu Polaków obawia się nadchodzącej zimy. Do rosnącej inflacji i szalejących cen żywności, również tych podstawowych produktów, doszły jeszcze problemy związane z podwyżkami cen energii elektrycznej, a nawet możliwym wystąpieniem blackoutu.
Z tego względu niektórzy zaczęli się zastanawiać nad zrobieniem pewnych zapasów w swoich kuchniach. Okazuje się, że jest kilka produktów, które możemy przechowywać nawet kilka lat. Warto dodać, że podobne rozważania toczą się także np. w niemieckich mediach.
Wśród "niezniszczalnych" produktów można wymienić:
- ryż
- makaron
- kaszę
- miód
- cukier
- sól
- nasiona roślin strączkowych
Ryż, makaron, kasza
Do produktów, które przetrwają naprawdę długo, należy ryż. W szczególności jeśli chodzi o ryż biały - można go bezpiecznie przechowywać nawet do 2 lat od daty produkcji, niezależnie od daty przydatności do spożycia. Ryż brązowy z kolei przetrwa trochę krócej, bo około pół roku.
Przeczytaj również: Czy syrop kukurydziany jest bardziej szkodliwy niż cukier? Wady i zalety
Kolejnymi ważnymi składnikami, z których można wykonać naprawdę sporo potraw, są makarony i kasze. Makaron możemy przechować przez około rok, natomiast kaszę gryczaną 10 miesięcy. W przypadku innych kasz termin ten wynosi kilka miesięcy.
Miód, cukier, sól
Istnieje również pewna grupa produktów nazywanych "niezniszczalnymi". Należy do nich m.in. cukier oraz sól. Nie są to wprawdzie niezbędne składniki np. dań obiadowych, jednak niektórzy nie wyobrażają sobie potraw bez doprawienia. Poza tym po prostu warto pamiętać, że nawet po upływie terminu przydatności do spożycia można ich używać.
Jadalny zawsze jest także odpowiednio przechowywany miód. W zależności od temperatury mogą zmieniać się jego smak czy konsystencja, natomiast ten niezwykle ważny i zdrowy składnik naszej diety nie psuje się prawie nigdy.
Nasiona roślin strączkowych
W odpowiedniej formie bardzo długo przetrwać mogą też nasiona roślin strączkowych. Najważniejsza zasada dotyczy tego, aby były one wysuszone, a kolejna - żeby przed spożyciem je ugotować. W ten sposób możemy je przechowywać nawet kilka lat.
Przeczytaj również: Domowy kwas chlebowy to porcja czystego zdrowia. Wzmocni odporność i usprawni trawienie
Jak przechowywać produkty?
Aby wymienione produkty rzeczywiście pozostały świeże i nadające się do spożycia, należy pamiętać o ich odpowiednim przechowywaniu. I wcale nie chodzi w ich przypadku o lodówkę czy zamrażarkę.
Najlepiej wygospodarować dla nich jedną, wspólną szafkę. Najważniejsze, aby znajdowała się ona w miarę możliwości jak najdalej od piekarnika czy kuchenki, tak aby nie była narażona na zmiany temperatur. Powinna być również zacieniona.