Zawierają więcej cukru niż czekolada. Niektóre owoce to kaloryczna pułapka
Chociaż zdrowe, z niektórymi lepiej nie przesadzać. Część owoców może zawierać więcej cukru niż czekolada. Czy to oznacza, że trzeba z nich rezygnować? Oczywiście nie, ale w przypadku części z nich umiar jest wręcz wskazany.

Spis treści:
Owoce - podobnie jak warzywa - są bardzo ważnym składnikiem codziennej diety. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by jeść minimum 400 g owoców i warzyw każdego dnia. Większość powinny stanowić jednak warzywa, a nie owoce. W Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Instytutu Żywności i Żywienia rekomendowana porcja owoców do warzyw wynosi 1/4 do 3/4. Jak widać, ich ilość należy kontrolować nieco bardziej niż ilość warzyw.
Owoce w diecie. Dlaczego warto o nich pamiętać?
Z owoców nie należy bezwzględnie rezygnować lub sięgać po nie od święta. Są źródłem antyoksydantów, wspierają prawidłowe działanie organizmu i chronią przez chorobami. Owoce to naturalne bogactwo witamin. Zawierają witaminę C, która jest cennym przeciwutleniaczem i wspomaga odporność organizmu, "witaminę młodości" E (jeden z najważniejszych antyoksydantów), witaminę A działającą korzystnie na proces widzenia i odpowiedni wzrost komórek organizmu, witaminę K potrzebną w procesie krzepnięcia krwi i witaminy z grupy B.
Oprócz tego owoce słyną z wysokiej zawartości błonnika, który wspomaga procesy trawienia i przyspiesza perystaltykę jelit. Błonnik reguluje przemianę materii i zapewnia uczucie sytości. Najwięcej zawierają go morele, śliwki, gruszki i jabłka.
Owoce bardziej kaloryczne od czekolady?
Jak widać, owoce powinny stanowić nieodłączny element zbilansowanej diety. Jednak lepiej nie przesadzać z ich ilością - bo nawet najzdrowszy produkt spożywany w nadmiarze może zadziałać na nas niekorzystnie. Zwłaszcza, że niektóre z owoców cechuje spora zawartość cukru. Niektóre z nich mogą nawet konkurować z czekoladą - 100 g mlecznej czekolady zawiera nieco ponad 50 g cukru.

Zobacz również:
- Ma moc i mało kalorii. Niewielki owoc warto jeść nawet codziennie
- Takie połączenie zadba o jelita i dostarczy składników odżywczych. Dodaj garść do jogurtu naturalnego
- O której godzinie pić kawę i herbatę? Przestrzegaj tych godzin, a waga sama spadnie
- Trzy produkty, które warto wprowadzić do diety w 2025 roku. Mają masę witamin
Cukier w owocach, czyli z czym nie przesadzać
Ile cukru znajduje się w owocach? Z pomocą przychodzi Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, które opublikowało konkretne wyliczenia.
Najmniejszą ilość cukru - od 5,3 do 10,1 g w 100 g produktu - mają owoce takie jak:
- maliny,
- truskawki,
- cytryny,
- porzeczki,
- agrest,
- czarne jagody,
- wiśnie,
- jabłka,
- grejpfruty.
Warto pamiętać, że zawartość naturalnych cukrów prostych w owocach różni się w zależności od rodzaju i stopnia dojrzałości. Im bardziej dojrzały owoc, tym więcej cukru zawiera.
Jakie owoce mają najwięcej cukru? Prym wiodą:
- banany (12 g na 100 g),
- winogrona (ok. 16 g),
- figi (16 g),
- granat (14 g)
- mango (14 g).
Warto sięgać po różnokolorowe owoce, ponieważ za każdą z barw skrywa się inna zawartość składników odżywczych i bioaktywnych. Najlepiej spożywać owoce w całości - dzięki temu nie dojdzie do szybkich zmian stężenia glukozy we krwi, a trzustka wytworzy mniejszą ilość insuliny.
Kaloryczna pułapka. Z tymi owocami nie przesadzaj
Prawdziwą kaloryczną pułapką są za to suszone owoce. Po ususzeniu owoce co prawda zmniejszają swoją objętość, ale nie oznacza to, że zmniejsza się również zawartość cukrów. W takiej postaci stają się po prostu skoncentrowanym ich źródłem.

Przykład? Porcja 100 g suszonych bananów dostarcza 380 kcal, suszonej żurawiny - 300 kcal, a suszone daktyle - 270 kcal. Oczywiście suszone owoce są dobrym uzupełnieniem zbilansowanej diety, ale najlepiej spożywać je w niezbyt dużych ilościach.
Suszone owoce są zdrowe i zawierają witaminy z grupy B, witaminy C, A i E (nieco mniejsza zawartość niż w świeżych owocach) i minerały takie jak magnez, żelazo, potas, mangan.
Są szczególnie zalecane osobom borykającym się z problemami trawiennymi - poprawiają procesy przemiany materii i pracę jelit. Suszone owoce są świetnym dodatkiem do sałatek, wypieków i jogurtu naturalnego. Najlepiej kupować owoce niedosładzane i niesiarkowane.
Źródło:
- ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/unikaj-owocow-bo-maja-cukier,
- ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/kiedy-najlepiej-spozywac-owoce