Zawierają więcej cukru niż czekolada. Niektóre owoce to kaloryczna pułapka

Chociaż zdrowe, z niektórymi lepiej nie przesadzać. Część owoców może zawierać więcej cukru niż czekolada. Czy to oznacza, że trzeba z nich rezygnować? Oczywiście nie, ale w przypadku części z nich umiar jest wręcz wskazany.

Niektóre owoce mogą być kaloryczną pułapką. Chodzi o zawartość cukru
Niektóre owoce mogą być kaloryczną pułapką. Chodzi o zawartość cukru123RF/PICSEL

Owoce - podobnie jak warzywa - są bardzo ważnym składnikiem codziennej diety. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by jeść minimum 400 g owoców i warzyw każdego dnia. Większość powinny stanowić jednak warzywa, a nie owoce. W Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Instytutu Żywności i Żywienia rekomendowana porcja owoców do warzyw wynosi 1/4 do 3/4. Jak widać, ich ilość należy kontrolować nieco bardziej niż ilość warzyw.

Owoce w diecie. Dlaczego warto o nich pamiętać?

Z owoców nie należy bezwzględnie rezygnować lub sięgać po nie od święta. Są źródłem antyoksydantów, wspierają prawidłowe działanie organizmu i chronią przez chorobami. Owoce to naturalne bogactwo witamin. Zawierają witaminę C, która jest cennym przeciwutleniaczem i wspomaga odporność organizmu, "witaminę młodości" E (jeden z najważniejszych antyoksydantów), witaminę A działającą korzystnie na proces widzenia i odpowiedni wzrost komórek organizmu, witaminę K potrzebną w procesie krzepnięcia krwi i witaminy z grupy B.

Oprócz tego owoce słyną z wysokiej zawartości błonnika, który wspomaga procesy trawienia i przyspiesza perystaltykę jelit. Błonnik reguluje przemianę materii i zapewnia uczucie sytości. Najwięcej zawierają go morele, śliwki, gruszki i jabłka.

Owoce bardziej kaloryczne od czekolady?

Jak widać, owoce powinny stanowić nieodłączny element zbilansowanej diety. Jednak lepiej nie przesadzać z ich ilością - bo nawet najzdrowszy produkt spożywany w nadmiarze może zadziałać na nas niekorzystnie. Zwłaszcza, że niektóre z owoców cechuje spora zawartość cukru. Niektóre z nich mogą nawet konkurować z czekoladą - 100 g mlecznej czekolady zawiera nieco ponad 50 g cukru.

Z niektórymi owocami lepiej nie przesadzać. Podobnie jak z czekoladą
Z niektórymi owocami lepiej nie przesadzać. Podobnie jak z czekoladą123RF/PICSEL

Cukier w owocach, czyli z czym nie przesadzać

Ile cukru znajduje się w owocach? Z pomocą przychodzi Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, które opublikowało konkretne wyliczenia.

Najmniejszą ilość cukru - od 5,3 do 10,1 g w 100 g produktu - mają owoce takie jak:

  • maliny,
  • truskawki,
  • cytryny,
  • porzeczki,
  • agrest,
  • czarne jagody,
  • wiśnie,
  • jabłka,
  • grejpfruty.

Warto pamiętać, że zawartość naturalnych cukrów prostych w owocach różni się w zależności od rodzaju i stopnia dojrzałości. Im bardziej dojrzały owoc, tym więcej cukru zawiera.

Jakie owoce mają najwięcej cukru? Prym wiodą:

  • banany (12 g na 100 g), 
  • winogrona (ok. 16 g), 
  • figi (16 g), 
  • granat (14 g) 
  • mango (14 g). 

Warto sięgać po różnokolorowe owoce, ponieważ za każdą z barw skrywa się inna zawartość składników odżywczych i bioaktywnych. Najlepiej spożywać owoce w całości - dzięki temu nie dojdzie do szybkich zmian stężenia glukozy we krwi, a trzustka wytworzy mniejszą ilość insuliny.

Kaloryczna pułapka. Z tymi owocami nie przesadzaj

Prawdziwą kaloryczną pułapką są za to suszone owoce. Po ususzeniu owoce co prawda zmniejszają swoją objętość, ale nie oznacza to, że zmniejsza się również zawartość cukrów. W takiej postaci stają się po prostu skoncentrowanym ich źródłem.

Sięgaj po suszone owoce, ale nie przesadzaj z ich nadmiarem w diecie
Sięgaj po suszone owoce, ale nie przesadzaj z ich nadmiarem w diecie123RF/PICSEL

Przykład? Porcja 100 g suszonych bananów dostarcza 380 kcal, suszonej żurawiny - 300 kcal, a suszone daktyle - 270 kcal. Oczywiście suszone owoce są dobrym uzupełnieniem zbilansowanej diety, ale najlepiej spożywać je w niezbyt dużych ilościach.

Suszone owoce są zdrowe i zawierają witaminy z grupy B, witaminy C, A i E (nieco mniejsza zawartość niż w świeżych owocach) i minerały takie jak magnez, żelazo, potas, mangan.

Są szczególnie zalecane osobom borykającym się z problemami trawiennymi - poprawiają procesy przemiany materii i pracę jelit. Suszone owoce są świetnym dodatkiem do sałatek, wypieków i jogurtu naturalnego. Najlepiej kupować owoce niedosładzane i niesiarkowane.

Źródło:

  1. ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/unikaj-owocow-bo-maja-cukier,
  2. ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/kiedy-najlepiej-spozywac-owoce
Katarzyna Glinka. "Mnie też zabrakło sił". O kryzysie i pracy nad sobąINTERIA.PL
INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?