​Zdrowotne właściwości spiruliny

Zdrowa żywność jest od dłuższego czasu w modzie, a co za tym idzie i różnego rodzaju naturalne suplementy cieszą się popularnością. Jednym z najpopularniejszych jest spirulina, czyli sproszkowane mikroalgi. Zdrowotne właściwości spirulina zawdzięcza bogatej gamie środków bioaktywnych.

Spirulina polecana jest, jako suplement osobom aktywnym fizycznie
Spirulina polecana jest, jako suplement osobom aktywnym fizycznie123RF/PICSEL

Spirulina: Wartości odżywcze

Spirulina to uproszczona wersja pełnej nazwy glonu spirulina platensis, znanego także jako anthrospira platensis. Ten rodzaj mikroalg występuje w wodach słodkich. Ceniony jest za swoje prozdrowotne działanie. Najczęściej spotykać można spirulinę w proszku, ale dostępna jest również w formie tabletek.

W dodatku, żelazo zawarte w spirulinie jest dwukrotnie lepiej przyswajalne od tego pochodzącego z produktów zwierzęcych. Stanowi także najbogatsze źródło kwasu GLA - tłuszczowego kwasu γ-linolenowego. Z tego powodu zaleca się spożycie tego rodzaju mikroalg wegetarianom i weganom oraz osobom, które z różnych powodów ograniczają spożywanie produktów mięsnych i białka mlecznego.

Spirulina jest popularnym dodatkiem koktajli
Spirulina jest popularnym dodatkiem koktajli 123RF/PICSEL

Właściwości spiruliny: Działanie

Spirulina wpływa prozdrowotnie na funkcjonowanie organizmu. Dzięki wysokiej zawartości witamin i mikroelementów wspiera przeciwdziałanie rozwojowi wielu chorób. Stosowanie spiruliny przyczynia się do:

  • Obniżenia ciśnienia;
  • Zapobiegania rozwojowi miażdżycy i udaru mózgu;
  • Zwiększenia przepustowości naczyń krwionośnych;
  • Przyspieszenia usuwania metali ciężkich z organizmu;
  • Obniżenia stężenia cholesterolu we krwi;
  • Przyspieszenia metabolizmu i utraty tkanki tłuszczowej;
  • Wzmocnienia odporności organizmu.

Zobacz także:

Zmysłowe smaki: Zielone smoothieINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas