Zdrowotne właściwości spiruliny
Zdrowa żywność jest od dłuższego czasu w modzie, a co za tym idzie i różnego rodzaju naturalne suplementy cieszą się popularnością. Jednym z najpopularniejszych jest spirulina, czyli sproszkowane mikroalgi. Zdrowotne właściwości spirulina zawdzięcza bogatej gamie środków bioaktywnych.

Spirulina: Wartości odżywcze
Spirulina to uproszczona wersja pełnej nazwy glonu spirulina platensis, znanego także jako anthrospira platensis. Ten rodzaj mikroalg występuje w wodach słodkich. Ceniony jest za swoje prozdrowotne działanie. Najczęściej spotykać można spirulinę w proszku, ale dostępna jest również w formie tabletek.
Zobacz również:
- Sok z tej rośliny obniży cholesterol i usunie toksyny. Koi bolesność stawów
- Światło to największy wróg twojego snu. Dlaczego warto nauczyć się spania w całkowitej ciemności?
- Sąsiad wrzuca wszystko do jednego worka? Uważaj na nowy rachunek za śmieci
- W 2035 roku to oni przejmą stery. Typuje się ich na przyszłych bogaczy
Spirulina jest bogatym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B12, B6 i B3) oraz aminokwasów egzogennych, czyli niewytwarzanych przez organizm. Poza tym, zawiera pokaźną ilość witaminy D i E. W składzie spiruliny znajdują się także magnez, żelazo, potas, fosfor, miedź, chrom, mangan, selen, sód i cynk.
W dodatku, żelazo zawarte w spirulinie jest dwukrotnie lepiej przyswajalne od tego pochodzącego z produktów zwierzęcych. Stanowi także najbogatsze źródło kwasu GLA - tłuszczowego kwasu γ-linolenowego. Z tego powodu zaleca się spożycie tego rodzaju mikroalg wegetarianom i weganom oraz osobom, które z różnych powodów ograniczają spożywanie produktów mięsnych i białka mlecznego.

Właściwości spiruliny: Działanie
Spirulina wpływa prozdrowotnie na funkcjonowanie organizmu. Dzięki wysokiej zawartości witamin i mikroelementów wspiera przeciwdziałanie rozwojowi wielu chorób. Stosowanie spiruliny przyczynia się do:
- Obniżenia ciśnienia;
- Zapobiegania rozwojowi miażdżycy i udaru mózgu;
- Zwiększenia przepustowości naczyń krwionośnych;
- Przyspieszenia usuwania metali ciężkich z organizmu;
- Obniżenia stężenia cholesterolu we krwi;
- Przyspieszenia metabolizmu i utraty tkanki tłuszczowej;
- Wzmocnienia odporności organizmu.
Zobacz także: