Zdrowotne właściwości spiruliny
Zdrowa żywność jest od dłuższego czasu w modzie, a co za tym idzie i różnego rodzaju naturalne suplementy cieszą się popularnością. Jednym z najpopularniejszych jest spirulina, czyli sproszkowane mikroalgi. Zdrowotne właściwości spirulina zawdzięcza bogatej gamie środków bioaktywnych.
Spirulina: Wartości odżywcze
Spirulina to uproszczona wersja pełnej nazwy glonu spirulina platensis, znanego także jako anthrospira platensis. Ten rodzaj mikroalg występuje w wodach słodkich. Ceniony jest za swoje prozdrowotne działanie. Najczęściej spotykać można spirulinę w proszku, ale dostępna jest również w formie tabletek.
Zobacz również:
W dodatku, żelazo zawarte w spirulinie jest dwukrotnie lepiej przyswajalne od tego pochodzącego z produktów zwierzęcych. Stanowi także najbogatsze źródło kwasu GLA - tłuszczowego kwasu γ-linolenowego. Z tego powodu zaleca się spożycie tego rodzaju mikroalg wegetarianom i weganom oraz osobom, które z różnych powodów ograniczają spożywanie produktów mięsnych i białka mlecznego.
Właściwości spiruliny: Działanie
Spirulina wpływa prozdrowotnie na funkcjonowanie organizmu. Dzięki wysokiej zawartości witamin i mikroelementów wspiera przeciwdziałanie rozwojowi wielu chorób. Stosowanie spiruliny przyczynia się do:
- Obniżenia ciśnienia;
- Zapobiegania rozwojowi miażdżycy i udaru mózgu;
- Zwiększenia przepustowości naczyń krwionośnych;
- Przyspieszenia usuwania metali ciężkich z organizmu;
- Obniżenia stężenia cholesterolu we krwi;
- Przyspieszenia metabolizmu i utraty tkanki tłuszczowej;
- Wzmocnienia odporności organizmu.
Zobacz także: