​Opieńki: Jedne z najsmaczniejszych grzybów. Jak je rozpoznać?

Opieńka miodowa jest grzybem powszechnie występującym w Polsce
Opieńka miodowa jest grzybem powszechnie występującym w PolsceJerzy Opioła - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22456136Wikimedia Commons

Zobacz również:

Jak wyglądają opieńki?

Opieńki - z czym można je pomylić?

Gdzie rosną opieńki?

Jak smakują opieńki?

Sos z opieniek

Składniki

  • 250 g opieniek
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 l bulionu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 cebula
  • sól i pieprz

Opieńki marynowane

Składniki

  • 1 kg opieńków
  • 1,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanka octu
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżka cukru
  • 3 liście laurowe
  • 9 ziarenek ziela angielskiego
Warzywa, grzyby i przyprawy, które chronią przed groźnymi chorobamiInteria.tv