Co na obiad? Wypróbuj przepis Ewy Wachowicz na zapiekankę po szwedzku
Zapiekanka po szwedzku to idealny przepis na pyszny obiad. Ewa Wachowicz zdradza, jak krok po kroku przygotować tę potrawę. To danie jest nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale także wyjątkowo sycące.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Składniki na zapiekankę po szwedzku
- ½ kg piersi z kurczaka
- 6 ziemniaków
- 4 ząbki czosnku
- olej ryżowy do smażenia
- 4 jajka
- 4 łyżki śmietany
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- 1 łyżeczka curry
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- kilka płatów papryki marynowanej
- 100 g sera żółtego dojrzewającego

Zapiekanka po szwedzku. Przygotowanie
- Filet pokroić w kostkę i zrumienić na mocno rozgrzanym oleju.
- Dorzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Po chwili dodać posiekany czosnek. Wymieszać i smażyć razem przez kilka minut.
- Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Na wierzchu rozłożyć pokrojoną paprykę.
- Jajka wybić do miski i roztrzepać. Dodać śmietanę i majonez.
- Przyprawić papryką, curry, solą i pieprzem. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki.
- Wymieszać i przelać do foremki.
- Na wierzch zetrzeć ser i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
- Zapiekać przez ½ godziny.
Polecamy również:
