Jak zrobić wybitny farsz do uszek? Przepis siostry Anastazji

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Jak zrobić dobry farsz do uszek? Oto przepis siostry Anastazji
Jak zrobić dobry farsz do uszek? Oto przepis siostry AnastazjiJan GraczyńskiEast News

Jak zrobić dobry farsz do uszek? Dodaj fasolę

  • Pamiętaj, aby fasolę dokładnie ugotować. Musi być miękka i łatwa do rozdrobnienia. Można też użyć fasoli z puszki, co przyspiesza proces.
  • Fasola ma łagodny smak, więc farsz wymaga odpowiedniego doprawienia.
  • Farsz powinien być wilgotny, ale nie za rzadki - zbyt mokry utrudni lepienie uszek. Jeśli jest za suchy, można dodać odrobinę bulionu.

Zobacz również:

Uszka z fasolą. Przepis od siostry Anastazji 

  • 15 dag fasoli jaś 
  • 1 mała cebula 
  • 5-6 kawałków suszonych grzybów 
  • 1 łyżka bułki tartej 
  • 2 łyżki tłuszczu
  • sól
  • pieprz 
  1. Grzyby i fasolę - wcześniej namoczone - ugotować i zemleć. 
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu i dodać do zmielonej masy. 
  3. Wymieszać wraz z bułką tartą i doprawić do smaku. 
Ważne jest, aby farsz nie miał grudek, ponieważ mogą one rozrywać delikatne ciasto uszek podczas lepienia
Ważne jest, aby farsz nie miał grudek, ponieważ mogą one rozrywać delikatne ciasto uszek podczas lepienia123RF/PICSEL
  • 1/2 kg mąki pszennej 
  • 1 jajo 
  • 3/4 szklanki letniej wody (ok.) 
  • 1/4 szklanki mleka 
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  1. Przesianą mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie i wolno wlewać gorące mleko, mieszając widelcem. 
  2. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej, miękkiej i lśniącej masy. 
  3. Ciasto ma mieć wolną konsystencję. Po czym rozwałkować na grubość ok. 2 mm i wykrawać małe kwadraciki (ok. 4 × 4 cm). 
  4. Na środek każdego nałożyć nadzienie z fasoli, złożyć po przekątnej, zlepić brzegi i założyć rogi jeden na drugi, mocno zlepiając. 
  5. Gotowe uszka wrzucać partiami do wrzącej osolonej wody. 
  6. Delikatnie zamieszać drewnianą łyżką, by nie przywarły do dna. 
  7. Przykryć i wolno gotować. Gdy wypłyną, odkryć i gotować jeszcze przez ok. 3 min. 
  8. Odcedzić lub pojedynczo wyciągać łyżką cedzakową. 
Gotuj uszka w osolonej wodzie, dopóki nie wypłyną na powierzchnię
Gotuj uszka w osolonej wodzie, dopóki nie wypłyną na powierzchnięCanva ProINTERIA.PL

Zobacz również:

„Ewa gotuje”: Pierogi z białą kapustąPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?