Co jeść, aby uzupełnić kolagen?

Rosół kolagenowy najlepsze efekty daje, jeśli pijemy go regularnie
Rosół kolagenowy najlepsze efekty daje, jeśli pijemy go regularnie123rf.com123RF/PICSEL
  • Deficyt kolagenu przyczynia się do powstawania problemów z koncentracją, a także skutkuje chronicznym zmęczeniem, brakiem energii oraz pogorszeniem stanu cery i uwidocznieniem cellulitu.
  • Na podstawie licznych badań udowodniono, że już po 25. roku życia produkcja kolagenu w organizmie człowieka zaczyna zauważalnie spowalniać.
  • Niedobór kolagenu wpływa na pogłębienie problemów oraz dolegliwości w obrębie kręgosłupa oraz stawów.

Przyswajalność kolagenu z pokarmu

Zobacz również:

    Spożywcze źródła naturalnego kolagenu

    Naturalnym źródłem kolagenu są galarety mięsne, warzywne lub owocowe
    Naturalnym źródłem kolagenu są galarety mięsne, warzywne lub owocowe123RF/PICSEL
    • ścięgna,
    • chrząstki,
    • żyłki,
    • salceson,
    • pasztetowa,
    • podroby oraz pasztety,
    • golonka,
    • ryby w galarecie,
    • jajka,
    • galaretki z kurzych łapek,
    • galaretki z nóżek wieprzowych,
    • galaretki owocowe i warzywne.

    Rosół kolagenowy na problemy ze stawami

    • łagodzenie bólu stawów oraz zabezpieczanie układu kostno-stawowego przed stanami zapalnymi;
    • wspieranie szybszego leczenia refluksu oraz zgagi, a także wspomaganie trawienia;
    • zahamowanie rozwoju infekcji wywołanych przez wirusy;
    • wzmocnienie skóry, włosów oraz paznokci;
    • wspieranie czynności wątroby.

    Bulion kolagenowy - jak przygotować go w domu?

    Jak przygotować rosół kolagenowy?
    Jak przygotować rosół kolagenowy?123RF/PICSEL
    • 2 kg przepołowionych kości szpikowych, np. wieprzowych, wołowych, cielęcych
    • 1 kg łapek i szyjek kurzych
    • ½ kg podrobów drobiowych
    • 1 kg nóżek wieprzowych lub golonki
    • 2 korzenie pietruszki
    • 2 duże marchewki
    • ½ selera korzeniowego
    • 1 por przecięty na pół
    • 2 liście kapusty
    • 2 przepołowione cebule z łupinami, upieczone nad ogniem
    • przyprawy do smaku: 6 ziaren czarnego pieprzu, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, sól i świeżo zmielony pieprz
    • 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny
    1. Dokładnie myjemy zakupione mięso, a następnie oddzielamy mięso od kości. Tak przygotowane składniki wkładamy do dużego garnka z pokrywką.
    2. Mięso oraz kości zalewamy ok. 6 litrami wody i dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Nie pomijajmy tego kroku, bez niego wywar straci lecznicze właściwości, a organizm nie przyswoi kolagenu.
    3. W celu uzyskania bogatej w smaku oraz wyjątkowo aromatycznej esencji trzymamy zupę na niewielkiej mocy palnika przez minimum 3 godziny. Najlepszy efekt osiągniemy po 6-8 godzinach gotowania.
    4. Kiedy nadejdzie ostatnia godzina gotowania, do garnka dorzucamy pokrojone w mniejsze kawałki warzywa, przyprawy oraz opaloną nad palnikiem cebulę.
    5. Gotowy rosół kolagenowy podajemy z ulubionymi dodatkami, m.in. makaronem, lanymi kluseczkami lub kaszą.
    Brak antyoksydantów w diecie przyspiesza proces starzenia. Skóra wytwarza mniej kolagenu i pojawiają się zmarszczkiNewseria LifestyleNewseria Lifestyle/informacja prasowa