Dlaczego warto jeść tłuste ryby?

Zbilansowana dieta jest kluczowa dla zachowania dobrej kondycji - wzmacnia odporność i pozytywnie wpływa na przemianę materii. Zdrowe odżywianie się to też najprostszy sposób na szczupłą sylwetkę i jędrną skórą. Jednym z elementów zbilansowanej diety jest spożywanie odpowiedniej ilości ryb i owoców morza. Lekarze i specjaliści zalecają jedzenie ich przynajmniej dwa razy w tygodniu. Warto wiedzieć, że za najzdrowsze uważa się tłuste ryby morskie. Zawierają one najwięcej kwasów omega-3, a także cennych witamin i minerałów. Mimo kaloryczności ułatwiają też odchudzanie. Sprawdź, dlaczego warto jeść ryby.

Dlaczego warto jeść tłuste ryby?
Dlaczego warto jeść tłuste ryby? ©123RF/PICSEL

Tłuste ryby a kwasy omega-3

Ryby a zdrowie
©123RF/PICSEL

Tłuste ryby morskie (np. łosoś, makrela, sardynki, halibut) zawierają najwięcej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Są one budulcem naszych komórek i odpowiadają za wiele procesów zachodzących w naszym organizmie. Udowodniono, że wzmacniają odporność (aktywują geny odpowiedzialne za funkcjonowanie układu immunologicznego), a także wspierają pracę mózgu (zwiększają zdolność do koncentracji i zapamiętywania) i zmniejszają ryzyko demencji w starszym wieku. Kwasy omega-3 są też niezbędne dla dobrego wzroku. Chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej i wadami wzroku. Jednak największą zaletą kwasów omega-3 jest ich pozytywny wpływ na układ krążenia. Nie tylko obniżają poziom złego cholesterolu, ale też regulują ciśnienie krwi i wzmacniają naczynia krwionośne. Spożywane regularnie znacznie zmniejszają więc ryzyko miażdżycy i innych chorób serca, takich jak zawał czy udar. Kwasy omega-3 wzmacniają również kości i stawy, chronią przed osteoporozą i niwelują bóle reumatyczne.

Tłuste ryby a witaminy

Bogactwo witaminy D
©123RF/PICSEL

W tłustych rybach znajdziemy też wiele cennych dla zdrowia witamin – przede wszystkim A, D i E. Witamina A jest silnym przeciwutleniaczem i wspiera procesy prawidłowego widzenia. Wzmacnia także odporność i poprawia kondycję skóry, włosów czy paznokci. Równie istotna jest witamina D – reguluje ona gospodarkę wapniowo-fosforową, a co za tym idzie odpowiada za mocne kości i stawy. Stymuluje też układ immunologiczny i zmniejsza ryzyko nadciśnienia tętniczego oraz cukrzycy. Łagodzi także stany zapalne w organizmie, dzięki czemu chroni przed alergią i astmą. Warto wiedzieć, że witamina D wytwarza się głównie pod wpływem działania promieni słonecznych, więc jesienią i zimą łatwo o jej niedobory. Dlatego dostarczanie jej do organizmu wraz z pożywieniem jest tak ważne. Tłuste ryby są też bogate w witaminę E, która nazywana jest „witaminą młodości” – opóźnia procesy starzenia się, poprawia kondycję skóry, a nawet zapobiega chorobom serca.

Tłuste ryby a minerały

Wędzona makrela
©123RF/PICSEL

Jedząc tłuste ryby morskie, dostarczamy do organizmu niezbędne minerały – przede wszystkim wapń, fosfor, sód, potas czy magnez. Wzmacniają one kości i zęby oraz odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia oraz układu nerwowego. Szczególnie cenny jest też znajdujący się w rybach morskich jod – pierwiastek kluczowy dla zdrowej tarczycy.

Tłuste ryby a białko

Ryby są też cennym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, które jest niezbędne do wzrostu i rozwoju – bierze udział w produkcji enzymów, hormonów i przeciwciał, odpowiada też za właściwe pH organizmu. Spożywając duże ilości białka, przyspieszamy też przemianę materii.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas