​Do czego wykorzystać skórkę pomarańczy?

Skórka pomarańczy większości nie kojarzy się z produktem, który można wykorzystać lub zjeść. Jednak pomarańczowa skórka ma wiele cennych właściwości, dzięki czemu można ją stosować, jako naturalny suplement diety i domowe lekarstwo.

Skórka pomarańczy (tylko świeża) ma 30 proc. pektyn
Skórka pomarańczy (tylko świeża) ma 30 proc. pektyn123RF/PICSEL

Zastosowania skórki pomarańczy

Skórka pomarańczy może posłużyć, jako naturalny lek. Zawiera dużą ilość witaminy C, dzięki czemu wzmacnia układ odpornościowy i pomaga leczyć infekcje dróg oddechowych. Z tego powodu sprawdzi się przy kuracji przeciw przeziębieniom i kaszlowi. Poza tym, skórkę pomarańczy można wykorzystać, jako lek na niestrawność. Jest bogata w błonnik, który ułatwia procesy trawienne i przyspiesza przemianę materii.

W domu skórkę można wykorzystać, jako środek do czyszczenia. W skórce pomarańczowej zawarte są naturalne olejki o działaniu antybakteryjnym. Sprawdzi się, dzięki temu przy sprzątaniu i dezynfekowaniu butów.

Jak wykorzystać skórkę pomarańczy?

Skórka pomarańczowa może być jedzona na świeżo, choć nie wyróżnia się szczególnie przyjemnym smakiem, ponieważ jest gorzka. Jednak są inne sposoby, by wprowadzić ją do diety.

Pierwszą możliwością jest napar ze skórki pomarańczy. Wystarczy dodać łyżkę startej skórki do wody i zagotować na małym ogniu przez 10 minut. Następnie odstawić do ostudzenia. Można do naparu dodawać także przyprawy i miód.

Kolejną propozycją jest przygotowanie konfitury ze skórki pomarańczy lub skarmelizowanej wersji skórki. Jednak nie należy spożywać obu produktów w nadmiernych ilościach, ponieważ zawierają zazwyczaj dużo cukru.

Przepis na proste ciasto pomarańczoweInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas