Dodaj szczyptę aromatycznej przyprawy. Prosty przepis na jesienną kawę jest hitem

Listopadowe dni znów nadeszły szybciej, niż się spodziewaliśmy, a chłód i deszcz już dają się nam we znaki. Ponure dni z pewnością umili nam aromatyczna kawa. Wcale nie musimy odwiedzać ulubionej kawiarni – dodatki z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. A później czeka cię już tylko relaks w towarzystwie pysznej małej czarnej. Oto proste przepisy na jesienną, rozgrzewającą kawę.

Jesienna aura daje ci się we znaki? Humor poprawi ci kawa okraszona dodatkiem aromatycznej przyprawy
Jesienna aura daje ci się we znaki? Humor poprawi ci kawa okraszona dodatkiem aromatycznej przyprawy123RF/PICSEL

Jesienna kawa z pewnością urozmaici dzień i otuli aromatycznym zapachem. Wcale nie musisz sięgać po wymyślne przepisy, ani odwiedzać kawiarni. "Małą czarną" skrojoną pod jesienne dni możesz przyrządzić ze składników, które znajdują się w twojej kuchni.

Kawa z cynamonem: właściwości

Cynamon ma wiele korzystnych dla naszego zdrowia właściwości
Cynamon ma wiele korzystnych dla naszego zdrowia właściwości©123RF/PICSEL

Szczypta cynamonu do kawy? Dlaczego nie. Cynamon, nie dość, że jest jedną z najpopularniejszych przypraw korzennych na świecie, to jest jeszcze bardzo zdrowy. Działa przeciwzapalnie, pomaga utrzymać w ryzach naszą odporność, a do tego spowalnia procesy starzenia, minimalizuje ryzyko występowania np. cukrzycy czy reumatyzmu. Co więcej, jego regularne spożycie pomaga obniżać cholesterol.

To jedna strona medalu. Druga - cynamon ma wyrazisty smak i charakterystyczny zapach, które wręcz idealnie komponują się z kawą. Taki duet ma rozgrzewające właściwości, które przydadzą się w niejeden chłodny, jesienny dzień. Kawa z cynamonem pomoże w koncentracji i rozprawi się z sennością. Ten jesienny klasyk jest prosty w przygotowaniu.

Kawa z cynamonem: przepis

Kawa z cynamonem to idealny napój na jesienny dzień
Kawa z cynamonem to idealny napój na jesienny dzień123RF/PICSEL

Możesz po prostu dosypać szczyptę cynamonu do ulubionej kawy - espresso, cappuccino czy cafe latte. Jeśli masz więcej czasu, z przygotowań możesz uczynić prawdziwy jesienny rytuał.

Cynamon należy zmieszać ze zmieloną kawą (np. na 2 łyżeczki kawy - ¼ łyżeczki cynamonu). Kawę zaparzysz za pomocą ekspresu przelewowego lub kawiarki. Kawę z cynamonem możesz również przygotować w tygielku czy zrobić zwykłą "zalewajkę". Oczywiście tutaj sprawdzi się też kawa z ekspresu - cynamon dodamy po prostu na końcu.

To wersja dla osób, które liczą kalorie. Oczywiście możemy dodać do małej czarnej również spienione mleko czy udekorować bitą śmietaną i kakao. My polecamy jednak wersję bez tych dodatków. Kawa w połączeniu z cynamonem i tak smakuje wyśmienicie.

Kawa z cynamonem i miodem

Możesz też wypróbować przepis na miodową kawę cynamonową. To opcja dla osób, które piją kawę bez mleka. Wystarczy, że w filiżance wymieszasz łyżeczkę miodu i szczyptę cynamonu. Zaparz kawę i wlej ją do filiżanki, a następnie dokładnie wymieszaj. Jesienna kawa gotowa!

Kawa z imbirem: właściwości

Kawa z imbirem to aromatyczny napój, który rozgrzeje w jesienne, chłodne dni
Kawa z imbirem to aromatyczny napój, który rozgrzeje w jesienne, chłodne dni123RF/PICSEL

Kolejny prosty przepis na rozgrzewającą, jesienną małą czarną? Kawa z imbirem. Nie tylko rozgrzewa, ale ma też szereg korzystnych dla naszego zdrowia właściwości. Kawa w duecie z imbirem przyspiesza przemianę materii, pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej, działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Dlatego też ten aromatyczny eliksir jest polecany w sezonie na przeziębienia i zachorowalności na grypę.

Czarna kawa lub espresso z dodatkiem imbiru z pewnością postawi cię na nogi, pobudzi organizm i wpłynie zbawiennie na koncentrację.

Kawa z imbirem: prosty przepis

Umyj i obierz imbir, a następnie zetrzyj go na tarce - potrzebujesz tylko 0,5 łyżeczki. Starty imbir wrzuć do filiżanki lub kubka i zalej kawą. Do rozgrzewającego napoju możesz również dodać odrobinę miodu i cynamonu - taki napój z pewnością doda ci siły na dalszą część dnia.

Oczywiście możesz też wykorzystać imbir w proszku.

***

„Ewa gotuje”: Ciasto ucierane z kaszą mannąPolsat News
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas