Idealny do domowej spiżarni. Prosty przepis na dżem z jarzębiny i jabłek. Smakuje wyśmienicie!
Sezon na przetwory w pełni. Domową spiżarnię warto również uzupełnić o słoiczki z wyśmienitym dżemem z jarzębiny i jabłek. Dawniej jarzębina dawniej była wykorzystywana do przygotowywania zdrowych przetworów, ale w ostatnich latach stała się nieco zapomniana. Teraz wraca do łask – i bardzo dobrze, bo można z niej przygotować wyborny dżem.
Sezon na przetwory trwa w najlepsze. Dżemy, powidła, konfitury czy soki to z pewnością jedne z naszych ulubionych przysmaków jesienią i zimą. Do domowej spiżarni warto dodać również dżem z jarzębiny i jabłek. Niezwykły smak i apetyczny wygląd sprawią, że będziemy go kosztować ze smakiem!
Jarzębina - domowe przetwory
Jarzębina była dawniej chętnie wykorzystywana w domowych przetworach. Z biegiem czasu jej popularność nieco spadła, ale teraz wraca do łask. Jeśli już zdecydujemy się na przygotowanie dżemu z jarzębiną i jabłkiem, to najpierw musimy się do tego odpowiednio przygotować.
Zobacz również:
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
- Obiadowy klasyk czy koszmar z dzieciństwa? Oto powody, dla których warto ją jeść
Jarzębina ma charakterystyczną goryczkę, dlatego też wymaga przemrożenia. Zebrane owoce należy schować do zamrażarki na 2 dni (nie krócej). Do przetworów możemy wykorzystać zwykłe owoce - ważne, aby pochodziły z drzew, które rosną z dala od dróg i przemysłowych zakładów.
Dżem z jarzębiny i jabłka to - można powiedzieć - kulinarny klasyk. Jeśli już odpowiednio przygotujemy owoce jarzębiny, to reszta pójdzie nam jak z płatka! Wystarczą nam tylko cztery składniki.
Dżem z jarzębiny i jabłek - przepis
Składniki:
1 kg jabłek
60 dkg jarzębiny
75 dkg cukru
skórka pomarańczowa w syropie
Sposób przygotowania:
Umyj owoce jarzębiny, włóż do torebki i pozostaw w zamrażalniku na 2 dni.
Odmrożone owoce oberwij z gron, zalej owoce 2 szklankami wrzącej wody i gotuj przez 15 minut.
Pokrój jabłka na ćwiartki.
Tak przygotowane jabłka rozgotuj z dodatkiem połowy szklanki wody, a później przetrzyj przez sito.
Zagęść przecier i dodaj do owoców jarzębiny - gotuj przez 10 minut.
Do dżemu dodaj skórkę pomarańczową z syropu.
Gorący dżem włóż do słoiczków i od razu zamknij.
***
Zobacz również: