Jak zrobić idealną pastę z makreli do pieczywa? Oto sprawdzony przepis

Aby zrobić sycącą pastę kanapkową, wystarczy tylko kilka łatwo dostępnych składników
Aby zrobić sycącą pastę kanapkową, wystarczy tylko kilka łatwo dostępnych składników123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść pastę z makreli?

  • Jest doskonałym źródłem białka
  • Zawiera bogactwo witamin: A, B, E, D
  • Zawiera cynk, selen
  • Jest źródłem cennych kwasów tłuszczowych omega-3
  • Wspiera układ immunologiczny oraz dba o mikroflorę jelitową
  • Świetnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy
  • Wspiera układ nerwowy

Jak zrobić pastę z makreli? Przepis krok po kroku

  • wędzona makrelajajka 
  • ugotowane na twardo - 4 szt.
  • ogórki kiszone - 3-4 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • szczypiorek
  • majonez lub jogurt grecki
  • musztarda
  • sól i pieprz do smaku
  1. Jajka obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.
  2. Ogórki kiszone i cebulę pokrój w drobną kostkę.
  3. Makrelę obierz z ości i przełóż do miski. Dodaj jajka, ogórki, cebulę i szczypiorek. Wymieszaj.
  4. Dodaj majonez lub jogurt grecki, a także odrobinę musztardy. Dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie raz jeszcze dokładnie wymieszaj.
  5. Miskę przykryj folią spożywczą i odłóż do lodówki na 20-30 minut.
  6. Pastę z makreli podawaj z pieczywem.
Magdalena Lamparska o karierze w USA. Alicja Resich "Zbliżenia" INTERIA.PL
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?