Jak zrobić idealną pastę z makreli do pieczywa? Oto sprawdzony przepis
Jak zrobić smaczne i pożywne smarowidło do pieczywa? Wśród wielu dostępnych wariantów hitem jest pasta z makreli. Przygotujesz ją bez najmniejszych problemów, a potrzebnych będzie jedynie kilka łatwo dostępnych produktów. Jak przygotować idealną pastę z makreli?
Zobacz również:
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
- Obiadowy klasyk czy koszmar z dzieciństwa? Oto powody, dla których warto ją jeść
- Marysieńkę podasz raz, a rodzina będzie zawsze o nią prosić. Hit na święta
Dlaczego warto jeść pastę z makreli?
Pasta z wędzonej makreli jest nie tylko zdrowa i pożywna, ale również sycąca. Warto ją jeść z kilku powodów:
- Jest doskonałym źródłem białka
- Zawiera bogactwo witamin: A, B, E, D
- Zawiera cynk, selen
- Jest źródłem cennych kwasów tłuszczowych omega-3
- Wspiera układ immunologiczny oraz dba o mikroflorę jelitową
- Świetnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy
- Wspiera układ nerwowy
Ponadto pasta z makreli ma niewiele kalorii i będzie doskonałą, zdrowszą alternatywą dla masła. Jak ją zrobić i czym doprawić, aby była doskonała w smaku?
Jak zrobić pastę z makreli? Przepis krok po kroku
Aby zrobić pastę z makreli do pieczywa, wystarczy tylko kilka składników. Oczywiście najważniejszy z nich to świeża, dobrej jakości wędzona makrela. W połączeniu z kilkoma równie zdrowymi dodatkami będzie doskonałym pomysłem na pożywne śniadanie i dietetyczną kolację. Aby ją przygotować, potrzebne będą:
- wędzona makrelajajka
- ugotowane na twardo - 4 szt.
- ogórki kiszone - 3-4 szt.
- cebula - 1 szt.
- szczypiorek
- majonez lub jogurt grecki
- musztarda
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Jajka obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.
- Ogórki kiszone i cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Makrelę obierz z ości i przełóż do miski. Dodaj jajka, ogórki, cebulę i szczypiorek. Wymieszaj.
- Dodaj majonez lub jogurt grecki, a także odrobinę musztardy. Dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie raz jeszcze dokładnie wymieszaj.
- Miskę przykryj folią spożywczą i odłóż do lodówki na 20-30 minut.
- Pastę z makreli podawaj z pieczywem.
Czytaj także: Pyszne i zdrowe pasty kanapkowe