Idealne miejsce dla jajek. W ten sposób będą najświeższe
Oprac.: Justyna Nachman
Jajka są jednym z najczęściej wykorzystywanych produktów w kuchni. Można je gotować, smażyć, piec i dodawać do wielu potraw. Jednak ich prawidłowe przechowywanie budzi wątpliwości. Powinny być trzymane w lodówce, czy wystarczy temperatura pokojowa? Sprawdź, jak najlepiej przechowywać jajka, aby zachowały świeżość na długo.
Spis treści:
Czy jajka powinny być przechowywane w lodówce?
Przechowywanie jajek w lodówce jest jak najbardziej zalecane, ponieważ niska temperatura spowalnia rozwój bakterii i tym samym psucie się produktu. Optymalna temperatura dla jajek to 8–14 st. C. Warto jednak unikać umieszczania ich na drzwiach lodówki, gdzie są narażone na częste wahania temperatury. Najlepszym miejscem dla jaj w lodówce jest środkowa półka, gdzie temperatura jest najbardziej stabilna.
Mogą być przechowywane w oryginalnym opakowaniu lub w zamkniętym pojemniku, aby zapobiec pochłanianiu obcych zapachów. Co najważniejsze, jajka nie powinny być przechowywane tępym końcem do dołu. W takiej pozycji szybciej tracą świeżość.
Jeżeli chodzi o czas przechowywania, surowe jajka zachowują świeżość przez około 4–5 tygodni w lodówce. Warto jednak regularnie sprawdzać datę ważności podaną na opakowaniu i przed użyciem przeprowadzić test świeżości, np. zanurzając jajko w wodzie – to nadające się do spożycia opadnie na dno, a nieświeże wypłynie na powierzchnię.
Czy jajka można trzymać w temperaturze pokojowej?
Przechowywanie jajek w temperaturze pokojowej jest możliwe, ale tylko przez krótki okres. Ważne jest, aby miejsce przechowywania było suche, zacienione i wolne od gwałtownych zmian temperatury. Jajka mogą być przechowywane w temperaturze nieprzekraczającej 20 st.C przez około 7–14 dni. Należy jednak pamiętać, że im wyższa będzie temperatura przechowywania, tym jajka szybciej stracą świeżość.
W sklepach jajka często nie są przechowywane w lodówkach, ponieważ panuje tam kontrolowana temperatura i wilgotność. Po zakupie zaleca się jednak umieszczenie jajek w lodówce, aby przedłużyć ich trwałość i zapewnić bezpieczeństwo spożycia.
Jak długo można przechowywać jajka wiejskie?
Jajka wiejskie, czyli pochodzące bezpośrednio od gospodarzy mają krótszy okres przydatności niż jajka sklepowe. W lodówce najlepiej przechowywać je przez ok. 14 dni. Po tym czasie mogą stracić świeżość i nie nadawać się do spożycia.
Jeżeli w grę wchodzi dłuższe przechowywanie jajek wiejskich, warto rozważyć ich zamrożenie. Aby to zrobić, należy oddzielić białka od żółtek i umieścić je (po 3-5 sztuk) w osobnych, szczelnych pojemnikach. Tak przygotowane jajka mogą być przechowywane w zamrażarce do 4 miesięcy.
Przeczytaj również: