Niekwestionowany hit karnawału. Mini pączki budyniowe to idealny przepis na słodką przekąskę
Karnawał trwa w najlepsze a wraz z nim – kulinarne szaleństwo. Okazji do tego typu eksperymentów nie brakuje. Czym – oprócz faworków lub pączków – poczęstować gości? Idealnym wyborem będą mini pączki nadziewane budyniem. W mig znikną z talerzyka.
Spis treści:
Chociaż karnawał kojarzy się przede wszystkim z chrupiącymi słodkimi faworkami i pączkami, warto nieco poeksperymentować z przepisami. W roli słodkiej przekąski równie dobrze sprawdzą się mini pączki budyniowe. Nie są zbyt tłuste, ale za to jakie chrupiące! Przepis jest naprawdę prosty, a efekt z pewnością zaskoczy i zachwyci gości.
Przepis na mini pączki z budyniem
Składniki:
- 500 ml mleka,
- budyń waniliowy lub śmietankowy (1 opakowanie),
- 3 duże jajka,
- 2 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3 łyżki spirytusu,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 500 ml oleju do smażenia,
- sól,
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
Ugotuj budyń zgodnie z przepisem - wykorzystaj do niego mleko i łyżkę cukru. Do przestygniętego budyniu dodaj jajka, spirytus i resztę cukru. Całość wymieszaj. Osobno wymieszaj proszek do pieczenia, mąkę i sól. Rozgrzej olej w dość dużym garnku. Gdy będzie już rozgrzany, wrzucaj powoli niewielkie kulki ciasta i zacznij smażyć. Idealne powinny zyskać rumiany kolor.
Gdy pączki będą już usmażone, wyłóż je na papierowy ręcznik. Dzięki temu odsączysz z nich nadmiar tłuszczu. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Możesz również polać je lukrem.
Zobacz również:
Jak zrobić idealny lukier na pączki? Oto babciny patent
Jeśli chcesz przygotować lukier samodzielnie, możesz skorzystać z poniższego przepisu. Do przygotowania potrzebujesz:
- jednej szklanki cukru pudru.
- jednej łyżki ciepłej wody.
Przesiej do miski cukier puder. Dzięki temu nie będą tworzyć się grudki, a lukier zyska aksamitną konsystencję. Dodaj wodę i ucieraj. Jeżeli będzie zbyt gęsty, dolewaj do niego małe porcje wody. Lukier nakładaj na pączki od razu po przygotowaniu.