Niekwestionowany hit karnawału. Mini pączki budyniowe to idealny przepis na słodką przekąskę

Karnawał trwa w najlepsze a wraz z nim – kulinarne szaleństwo. Okazji do tego typu eksperymentów nie brakuje. Czym – oprócz faworków lub pączków – poczęstować gości? Idealnym wyborem będą mini pączki nadziewane budyniem. W mig znikną z talerzyka.

Mini pączki z budyniem sprawdzą się idealnie w roli słodkiej przekąski
Mini pączki z budyniem sprawdzą się idealnie w roli słodkiej przekąski123RF/PICSEL

Chociaż karnawał kojarzy się przede wszystkim z chrupiącymi słodkimi faworkami i pączkami, warto nieco poeksperymentować z przepisami. W roli słodkiej przekąski równie dobrze sprawdzą się mini pączki budyniowe. Nie są zbyt tłuste, ale za to jakie chrupiące! Przepis jest naprawdę prosty, a efekt z pewnością zaskoczy i zachwyci gości.

Przepis na mini pączki z budyniem

Składniki:

  • 500 ml mleka,
  • budyń waniliowy lub śmietankowy (1 opakowanie),
  • 3 duże jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3 łyżki spirytusu,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 500 ml oleju do smażenia,
  • sól,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

Ugotuj budyń zgodnie z przepisem - wykorzystaj do niego mleko i łyżkę cukru. Do przestygniętego budyniu dodaj jajka, spirytus i resztę cukru. Całość wymieszaj. Osobno wymieszaj proszek do pieczenia, mąkę i sól. Rozgrzej olej w dość dużym garnku. Gdy będzie już rozgrzany, wrzucaj powoli niewielkie kulki ciasta i zacznij smażyć. Idealne powinny zyskać rumiany kolor.

Gdy pączki będą już usmażone, wyłóż je na papierowy ręcznik. Dzięki temu odsączysz z nich nadmiar tłuszczu. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Możesz również polać je lukrem.

Pączki nadziewane budyniem to pyszna przekąska. Nie tylko na karnawał
Pączki nadziewane budyniem to pyszna przekąska. Nie tylko na karnawał123RF/PICSEL

Jak zrobić idealny lukier na pączki? Oto babciny patent

Jeśli chcesz przygotować lukier samodzielnie, możesz skorzystać z poniższego przepisu. Do przygotowania potrzebujesz:

  • jednej szklanki cukru pudru. 
  • jednej łyżki ciepłej wody.

Przesiej do miski cukier puder. Dzięki temu nie będą tworzyć się grudki, a lukier zyska aksamitną konsystencję. Dodaj wodę i ucieraj. Jeżeli będzie zbyt gęsty, dolewaj do niego małe porcje wody. Lukier nakładaj na pączki od razu po przygotowaniu.

Przepis na hiszpańskie pączkiInteria Kulinaria