Przepis na zupę gołąbkową Ewy Wachowicz. Prosty sposób na pyszny obiad
Zupa gołąbkowa to propozycja Ewy Wachowicz, która łączy doskonały smak z prostotą wykonania. Danie jest sycące i idealne na chłodne dni. Kluczowym składnikiem jest mielona wieprzowina, ryż i włoska kapusta, a całość dopełnia aromatyczny bulion i pomidory.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Zupa gołąbkowa - składniki
- 300 g mielonej wieprzowiny
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 marchewka
- 1 cebula
- ½ pora
- 2 l bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 3 łyżki ryżu
- ¼ kapusty włoskiej
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- koperek do dekoracji
Przygotowanie zupy gołąbkowej
- Masło rozgrzać w garnku, wrzucić mięso i podsmażyć.
- Gdy zacznie się rumienić, dodać startą marchewkę i posiekaną cebulę oraz pokrojony w półplasterki kawałek pora. Wymieszać.
- Po chwili wlać rosół.
- Przyprawić roztartym w dłoniach tymiankiem oraz słodką papryką.
- Wsypać ryż i gotować przez 10-15 minut.
- Następnie dorzucić pokrojoną kapustę i gotować jeszcze przez kwadrans.
- Po tym czasie dodać pokrojone pomidory z puszki (wraz z zalewą) oraz przecier.
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Na talerzu udekorować koperkiem.
Polecamy również:
