zdjęcie
„Ewa gotuje”: Zupa gołąbkowaPolsatPolsat

Przepis na zupę gołąbkową Ewy Wachowicz. Prosty sposób na pyszny obiad

Zupa gołąbkowa - składniki 

  • 300 g mielonej wieprzowiny
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • ½ pora
  • 2 l bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 3 łyżki ryżu
  • ¼  kapusty włoskiej
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  •  sól
  • pieprz
  • koperek do dekoracji

Przygotowanie zupy gołąbkowej

  1. Masło rozgrzać w garnku, wrzucić mięso i podsmażyć. 
  2. Gdy zacznie się rumienić, dodać startą marchewkę i posiekaną cebulę oraz pokrojony w półplasterki kawałek pora. Wymieszać. 
  3. Po chwili wlać rosół. 
  4. Przyprawić roztartym w dłoniach tymiankiem oraz słodką papryką. 
  5. Wsypać ryż i gotować przez 10-15 minut. 
  6. Następnie dorzucić pokrojoną kapustę i gotować jeszcze przez kwadrans. 
  7. Po tym czasie dodać pokrojone pomidory z puszki (wraz z zalewą) oraz przecier. 
  8. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. 
  9. Na talerzu udekorować koperkiem.
Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje"
Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje"Pawel Wodzynski/East NewsEast News