Robert Makłowicz o gotowaniu leczo. Wystrzegaj się tych błędów
Robert Makłowicz, polski krytyk kulinarny, pisarz i podróżnik podzielił się z fanami na Youtube sprawdzonym przepisem na leczo. Przy okazji, skrytykował sposób w jaki Polacy przyrządzają słynne, węgierskie danie. Popełniają jeden duży błąd!
![Prawdziwe leczo składa się z zaledwie kilku składników](https://i.iplsc.com/000HH69JUTNRU0F6-C322-F4.webp)
Zobacz również:
- Najlepszy sposób na pastę jajeczną. Wystarczy dodać łyżeczkę, wyjdzie idealnie kremowa
- Dwie łyżki dziennie wspomogą utratę wagi. Naukowcy potwierdzają
- Tę pizzę przygotujesz na patelni. Sekret to jeden zaskakujący składnik
- Domowe bułki z zaskakującym składnikiem. Od teraz będziesz je wypiekać codziennie
Klasyczne leczo podaje się na Węgrzech jako dodatek do potraw mięsnych np. kotletów schabowych lub jako samodzielną potrawę. W drugim przypadku dodaje się do niego kiełbasę.
Leczo po polsku przyrządza się często na oleju i z dodatkiem cukinii lub bakłażanów. Coraz większą popularnością cieszy się także leczo wegetariańskie. Polski przepis na to danie skrytykował jednak sam Robert Makłowicz - według kucharza Polacy błędnie przygotowują tę popularną potrawę!
![Robert Makłowicz skrytykował polski przepis na leczo](https://i.iplsc.com/000GUIOS9EA62STQ-C322-F4.webp)
Robert Makłowicz skrytykował polski przepis na leczo. Ma swój własny
Robert Makłowicz wykorzystał swój kanał na YouTube, by poinformować Polaków, że źle przygotowują oni leczo. Zdaniem kucharza to, co gotujemy to tak naprawdę francuskie ratatouille. Aby powstało prawdziwe leczo, powinniśmy usunąć z niego pieczarki, cukinię i kabaczki. Te warzywa są bowiem częścią właśnie ratatouille, a nie węgierskiego leczo.
Jak więc powinno wyglądać prawdziwe leczo?
Prawdziwe leczo składa się z zaledwie kilku składników - papryki, cebuli, pomidorów, czosnku i papryki w proszku. Warzywa powinny być przygotowywane na smalcu.
Przepis na leczo według Roberta Makłowicza:
Składniki
- 1 kg węgierskiej papryki w różnych kolorach,
- 1 kg pomidorów,
- 4 duże cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- 2 łyżeczki węgierskiej papryki w proszku,
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- sól,
- pieprz,
- smalec z wędzonej słoniny do smażenia.
Sposób przygotowania
1. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej smalec i zeszklij na nim warzywa.
2. Pomidory wyparz, obierz i pokrój w kostkę. Papryki umyj i pokrój w plastry. Umieść składniki na gorącym tłuszczu i duś przez około 15 minut.
3. Do warzyw dorzuć papryki, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i gotuj do miękkości.
Smacznego!
Zobacz również: