Rozprawi się z kaszlem w mig. Prosty przepis na syrop z liści laurowych

Chociaż ma zastosowanie przede wszystkim jako przyprawa do zup i innych dań, można go wykorzystać również w nieco inny sposób. Liść laurowy pomaga złagodzić objawy przeziębienia, a z kaszlem może się dość szybko rozprawić. Na jego bazie przygotujesz specjalny syrop, który warto spożywać w czasie trwania infekcji.

Syrop z liści laurowych pomoże w walce z przeziębieniem
Syrop z liści laurowych pomoże w walce z przeziębieniem123RF/PICSEL

Znamy go głównie jako niezawodną przyprawę w kuchni. Liść laurowy ma również nieco inne zastosowanie, współcześnie nieco zapomniane. Popularna przyprawa ma właściwości lecznicze, dlatego jest uważana za naturalne lekarstwo i remedium na różne dolegliwości. Warto "zaprzyjaźnić się" z nim zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy często dopada nas przeziębienie.

Liście laurowe: właściwości. Pomogą uporać się z kaszlem

Liście laurowe są prawdziwym sprzymierzeńcem, jeśli chodzi o pomoc przy dolegliwościach m.in. takich jak:

  • ból gardła
  • kaszel
  • przeziębienie
  • grypa
  • zapalenia oskrzeli
  • bóle głowy
  • bóle brzucha
  • choroby reumatyczne
  • stany zapalne
Liście laurowe mogą służyć nie tylko jako przyprawa
Liście laurowe mogą służyć nie tylko jako przyprawa123RF/PICSEL

Rozprawi się z kaszlem w mig. Prosty przepis na syrop z liści laurowych

Liście laurowe są pomocne w trakcie przeziębienia. To naturalne lekarstwo ma właściwości oczyszczające, napotne i detoksykujące, dzięki czemu wspomoże nas w walce z infekcją. Spożycie syropu czy naparu jest zalecane w przypadku chorób układu oddechowego, takich jak zapalenie gardła czy oskrzeli. Działa jako środek wykrztuśny, dlatego też jest pomocny, gdy borykamy się z uporczywym kaszlem. Nawilży gardło, złagodzi stan zapalny i rozrzedzi zalegającą wydzielinę. Oprócz tego działa bakteriobójczy i może pomóc w zmniejszeniu gorączki.

Dlatego też już wcześniej warto przygotować specyfik na bazie liści laurowych. Przedstawiamy przepis na syrop z liści laurowych na bazie karmelu. W czasie przeziębienia należy go pić maksymalnie 2-3 razy dziennie po jednej łyżeczce. Osoby zażywające leki na krzepnięcie krwi lub osoby przed operacjami nie powinny spożywać wspomnianej mikstury.

Przepis na syrop z liści laurowych na bazie karmelu

Składniki na syrop z liści laurowych:

  • 10 liści laurowych
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

  1. Namocz liście laurowe w niewielkiej ilości wody (ok. 10 minut). Następnie opłucz i osusz.
  2. Wyciśnij sok z cytryny.
  3. Wsyp cukier na suchą patelnię, podgrzej i rozpuść.
  4. Do powstałego karmelu wlej wodę, dodaj liście laurowe i gotuj przez ok. 10 minut. Powstały syrop powinien być gęsty.
  5. Ostudź syrop, wyjmij liście laurowe, a miksturę przelej do czystego słoika. Na końcu dolej sok z cytryny.
  6. Zakręć słoik, kilkukrotnie potrząśnij i odstaw na dobę w ciemne miejsce.

***

Liść laurowy. Magiczna i zdrowa przyprawaInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas