Rozprawi się z kaszlem w mig. Prosty przepis na syrop z liści laurowych
Chociaż ma zastosowanie przede wszystkim jako przyprawa do zup i innych dań, można go wykorzystać również w nieco inny sposób. Liść laurowy pomaga złagodzić objawy przeziębienia, a z kaszlem może się dość szybko rozprawić. Na jego bazie przygotujesz specjalny syrop, który warto spożywać w czasie trwania infekcji.
Spis treści:
Znamy go głównie jako niezawodną przyprawę w kuchni. Liść laurowy ma również nieco inne zastosowanie, współcześnie nieco zapomniane. Popularna przyprawa ma właściwości lecznicze, dlatego jest uważana za naturalne lekarstwo i remedium na różne dolegliwości. Warto "zaprzyjaźnić się" z nim zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy często dopada nas przeziębienie.
Liście laurowe: właściwości. Pomogą uporać się z kaszlem
Zobacz również:
- Wyciągnij z kuchennej szafki. Przyciągną bogactwo, odepchną nieszczęścia
- Obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi oraz wspiera pracę wątroby i nerek
- Popularna przyprawa, która pomoże na zmarszczki i trądzik. Przygotuj z niej maść, która zdziała cuda
- Czym grozi niewyłowienie liści laurowych po gotowaniu? Sprawdzamy
Liście laurowe są prawdziwym sprzymierzeńcem, jeśli chodzi o pomoc przy dolegliwościach m.in. takich jak:
- ból gardła
- kaszel
- przeziębienie
- grypa
- zapalenia oskrzeli
- bóle głowy
- bóle brzucha
- choroby reumatyczne
- stany zapalne
Rozprawi się z kaszlem w mig. Prosty przepis na syrop z liści laurowych
Liście laurowe są pomocne w trakcie przeziębienia. To naturalne lekarstwo ma właściwości oczyszczające, napotne i detoksykujące, dzięki czemu wspomoże nas w walce z infekcją. Spożycie syropu czy naparu jest zalecane w przypadku chorób układu oddechowego, takich jak zapalenie gardła czy oskrzeli. Działa jako środek wykrztuśny, dlatego też jest pomocny, gdy borykamy się z uporczywym kaszlem. Nawilży gardło, złagodzi stan zapalny i rozrzedzi zalegającą wydzielinę. Oprócz tego działa bakteriobójczy i może pomóc w zmniejszeniu gorączki.
Dlatego też już wcześniej warto przygotować specyfik na bazie liści laurowych. Przedstawiamy przepis na syrop z liści laurowych na bazie karmelu. W czasie przeziębienia należy go pić maksymalnie 2-3 razy dziennie po jednej łyżeczce. Osoby zażywające leki na krzepnięcie krwi lub osoby przed operacjami nie powinny spożywać wspomnianej mikstury.
Przepis na syrop z liści laurowych na bazie karmelu
Składniki na syrop z liści laurowych:
- 10 liści laurowych
- ¾ szklanki cukru
- 1 cytryna
- 1 szklanka wody
Sposób przygotowania:
- Namocz liście laurowe w niewielkiej ilości wody (ok. 10 minut). Następnie opłucz i osusz.
- Wyciśnij sok z cytryny.
- Wsyp cukier na suchą patelnię, podgrzej i rozpuść.
- Do powstałego karmelu wlej wodę, dodaj liście laurowe i gotuj przez ok. 10 minut. Powstały syrop powinien być gęsty.
- Ostudź syrop, wyjmij liście laurowe, a miksturę przelej do czystego słoika. Na końcu dolej sok z cytryny.
- Zakręć słoik, kilkukrotnie potrząśnij i odstaw na dobę w ciemne miejsce.
***