Zalej wrzątkiem łupiny i pij regularnie przed snem. Wzmacnia organizm, zapobiega chorobom
Cebula to jedno z najzdrowszych warzyw, a domowe syropy czy nalewki na jej bazie cieszą się rosnącą popularnością, głównie w sezonie jesienno- zimowym. Osoby, chcące naturalnie wzmocnić odporność i zapobiegać chorobom powinny sięgnąć także po domową herbatkę z łupin cebuli. Przepis na nią jest naprawdę prosty!

Spis treści:
Cebula: Właściwości i wpływ na organizm
Właściwości lecznicze cebuli i jej zbawienny wpływ na zdrowie są znane człowiekowi od wieków. Warzywo to stanowiło zawsze ważny element medycyny ludowej, ale również naukowcy już dawno udowodnili, że powinno ono znaleźć stałe miejsce w naszym codziennym menu.
Cebula to bogate źródło takich minerałów i witamin jak:
- cynk
- siarka
- żelazo
- magnez
- potas
- fluor
- krzem
- witamina A
- witaminy z grupy B
- witaminy C, K, E
- błonnik pokarmowy
- antyoksydanty.
Cebula znana jest oczywiście ze swojej skuteczności w zwalczaniu kaszlu, chorób układu oddechowego czy przeziębienia, ale to nie jedyne jej zalety! To cenne warzywo wzmacnia kości i chroni przed osteoporozą, obniża zły cholesterol, zapobiega zakrzepom i miażdżycy.
Cebula chroni także serce, może być stosowana przy zaparciach, pomaga zwalczać wolne rodniki i zapobiega nowotworom, szczególnie piersi, żołądka czy jelit. Cebula powinna być także spożywana w sporych ilościach przez cukrzyków - obniża bowiem poziom glukozy we krwi, jest niskokaloryczna, a dodatkowo zwalcza szkodliwe bakterie w jamie ustnej i chroni przed próchnicą.
Przepis na domowy syrop z cebuli
Zobacz również:
Najpopularniejszym produktem leczniczym na bazie cebuli jest oczywiście przeciwkaszlowy syrop, który możemy przygotować sami.
Taki syrop można pić podczas przeziębienia, ale także profilaktycznie już od jesieni. By go przygotować, wystarczy obrać i drobno posiekać dwie średnie cebule i umieścić je np. w słoiku o pojemności około 400 ml. Do cebuli można dodać cztery łyżki jasnego, płynnego miodu lub cztery łyżki cukru trzcinowego. Całość należy wymieszać.
Słoik należy następnie przykryć przykrywką i odstawić na dwie lub maksymalnie trzy doby. Po tym czasie musimy przecedzić sok i przelać do osobnego słoiczka. Gotowy syrop należy trzymać w lodówce do dwóch tygodni.
Zobacz również: Tak cebula działa na organizm. Jedz ją nawet codziennie!
Herbatka z łupin cebuli: Jak ją przygotować, jak pić?
Od jakiegoś czasu coraz większą popularnością cieszy się także domowa herbatka z łupin cebuli. By ją przygotować, wystarczy dokładnie umyć cebulę, a jej łupiny wrzucić do garnka i zalać wrzątkiem. Po ok. pięciu minutach napar należy odcedzić z łupinek i gotową herbatkę pić codziennie wieczorem, najlepiej przed snem.

Herbatka z łupin cebuli: Właściwości lecznicze
Herbatka z łupin cebuli wzmacnia organizm, łagodzi objawy alergii, obniża ciśnienie krwi, a nawet pozytywnie wpływa na budowę mięśni! To po prostu napar, który buduje odporność i poprawia ogólny stan zdrowia organizmu.