Tak ukisisz idealną kapustę w wiaderku. Ważny jest jeden drobiazg

Kapustę można ukisić na wiele sposobów i w różnych pojemnikach. Plastikowe sprawdzą się równie dobrze jak szklane czy ceramiczne
Kapustę można ukisić na wiele sposobów i w różnych pojemnikach. Plastikowe sprawdzą się równie dobrze jak szklane czy ceramiczne123RF/PICSEL

Kiszenie kapusty - zwróć na to uwagę 

Zobacz również:

  • wybór odpowiednich główek kapusty białej - dobrze by były zwarte i ciężkie
  • przygotowanie wiaderek do kiszenia, słoików lub zakup specjalnych pojemników fermentacyjnych
  • właściwe proporcje przypraw względem ilości kapusty 

Czy można ukisić kapustę w plastikowym wiaderku?

Podczas kiszenia kapusty w plastikowych wiaderkach należy pamiętać, aby były sterylnie czyste
Podczas kiszenia kapusty w plastikowych wiaderkach należy pamiętać, aby były sterylnie czyste123RF/PICSEL

Jak kisić kapustę w wiaderku?

Kiszona kapusta w wiaderku - składniki

Podczas kiszenia kapusty należy zwrócić uwagę przede wszystkim na ilość dodanej soli
Podczas kiszenia kapusty należy zwrócić uwagę przede wszystkim na ilość dodanej soli123RF/PICSEL
  • biała kapusta - odmiana późna lub zimowa
  • sól
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • świeży korzeń chrzanu - kilka kawałków (opcjonalnie)
  • plastikowe, sterylne wiaderko

Kiszona kapusta w wiaderku - przygotowanie krok po kroku 

  1. Pokrój główkę kapusty na ćwiartki i drobno poszatkuj.
  2. Ułóż pierwszą warstwę poszatkowanej kapusty na dnie naczynia do kiszenia.
  3. Zasyp wszystkimi przyprawami oraz solą.
  4. Ubij dłonią lub tłuczkiem.
  5. Następnie układaj kolejne warstwy, powtarzając wszystkie czynności.
  6. Ostatnia warstwa kapusty powinna być kilka centymetrów od miejsca, w którym naczynie się zamyka.
  7. Na wszystkim warstwach kapusty połóż talerzyk i dociśnij ciężarkiem.
  8. Zabezpiecz zamknięcie poprzez owinięcie ścierką czy gazą.
  9. Wiaderko pozostaw do kiszenia na 3-4 dni w temperaturze pokojowej.
  10. Po tym czasie przestaw naczynie w chłodne miejsce (ok. 5-6 st. C).

Błędy podczas kiszenia kapusty

„Ewa gotuje”: Kapusta kiszonaPolsatPolsat