Nie tylko alkohol szkodzi trzustce. Uważaj na te produkty

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
232
Udostępnij

Trzustka wspomaga trawienie i reguluje pracę hormonów w organizmie człowieka. Na jej prawidłowe funkcjonowanie wpływa zdrowa dieta, z której warto wykluczyć substancje szkodliwe dla trzustki. To nie tylko alkohol i papierosy. Sprawdź, które produkty mogą szczególnie zaszkodzić trzustce.

Zdrowie trzustki jest konieczne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka
Zdrowie trzustki jest konieczne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka 123RF/PICSEL

Trzustka jest odpowiedzialna za produkcję hormonów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jednym z nich jest insulina, która wpływa na metabolizm węglowodanów i tłuszczów, a także zmniejsza stężenie glukozy we krwi. Trzustka jest też odpowiedzialna za produkcję soku trzustkowego, który jest jednym z soków trawiennych. Organ bierze udział w trawieniu białek, tłuszczów i cukrów, a bez niego proces ten nie mógłby się odbyć.

Ciężkostrawne tłuszcze, a trawienie

Zamiast smażyć w głębokim oleju warto zdecydować się na pieczenie mięsa w piekarniku
Zamiast smażyć w głębokim oleju warto zdecydować się na pieczenie mięsa w piekarniku123RF/PICSEL

Cukier, a stany zapalne trzustki

Nadmierne spożywanie słodyczy, a konkretniej zawartego w nich cukru, może poważnie zaszkodzić trzustce, a także zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę. Szkodliwe działanie mają nie tylko cukierki, czekolady i ciastka, ale również  dżemy czy też miody. Zawarte w nich cukry proste mogą prowadzić do stanów zapalnych i innych poważnych schorzeń trzustki. Z tego powodu warto ograniczyć spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym, takich jak słodkie przekąski czy słodzone napoje.

Surowe warzywa i owoce obciążają trzustkę

Mimo że brzmi to zaskakująco, surowe warzywa i owoce mogą mieć szkodliwy wpływ na trzustkę. Oczywiście spożywanie tych produktów jest zasadniczo dobre dla organizmu, ponieważ warzywa w surowym stanie są bogatsze w niektóre witaminy i składniki mineralne. Mogą je jeść jednak osoby, które nie odczuwają dolegliwości ze strony trzustki. Jedzenie warzyw i owoców w stanie surowym może powodować wzdęcia i bóle brzucha. Wtedy warto zrezygnować z surowych warzyw i owoców na rzecz tych gotowanych na parze, a także kompotów.

Przy chorobach trzustki należy wykluczyć z diety surowe warzywa i owoce
Przy chorobach trzustki należy wykluczyć z diety surowe warzywa i owocePicsel123RF/PICSEL

Podroby i niekorzystne tłuszcze nasycone

W diecie wspierającej prawidłowe funkcjonowanie trzustki należy unikać wysoko przetworzonych produktów mięsnych takich jak parówki czy salcesony. Można w nich często znaleźć konserwanty i wzmacniacze smaku, które bardzo niekorzystnie wpływają na zdrowie człowieka. Ograniczyć powinno się też podroby np. wątróbki lub żołądki. Są one bogate w nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol, przez co negatywnie wpływają na pracę trzustki i dodatkowo ją obciążają. Tłuste mięso warto zamienić na chude np. indyka.

Dbając o zdrową trzustkę warto unikać spożywania podrobów
Dbając o zdrową trzustkę warto unikać spożywania podrobów123RF/PICSEL

Aby zadbać o zdrową trzustkę, należy przede wszystkim odstawić alkohol i papierosy. Regularne sięganie po używki jest jedną z głównych przyczyn chorób trzustki. Alkohol wyniszcza komórki, które odpowiadają za wytwarzanie enzymów trawiennych, a także zwiększa ryzyko rozwoju nowotworu.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Anna Świątczak u Katarzyny Zdanowicz: Doświadczyłam spotkania z Bogiem
      Anna Świątczak u Katarzyny Zdanowicz: Doświadczyłam spotkania z BogiemINTERIA.PL
      Przejdź na