Reklama

Nie tylko alkohol szkodzi trzustce. Uważaj na te produkty

Trzustka wspomaga trawienie i reguluje pracę hormonów w organizmie człowieka. Na jej prawidłowe funkcjonowanie wpływa zdrowa dieta, z której warto wykluczyć substancje szkodliwe dla trzustki. To nie tylko alkohol i papierosy. Sprawdź, które produkty mogą szczególnie zaszkodzić trzustce.

Trzustka jest odpowiedzialna za produkcję hormonów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jednym z nich jest insulina, która wpływa na metabolizm węglowodanów i tłuszczów, a także zmniejsza stężenie glukozy we krwi. Trzustka jest też odpowiedzialna za produkcję soku trzustkowego, który jest jednym z soków trawiennych. Organ bierze udział w trawieniu białek, tłuszczów i cukrów, a bez niego proces ten nie mógłby się odbyć. 

Zobacz również: Najzdrowsza kiszonka świata. Wzmacnia odporność, wspiera wątrobę i odchudza

Reklama

Ciężkostrawne tłuszcze, a trawienie

Spożywanie dużej ilości tłuszczu zmusza trzustkę do wytężonej pracy. Takie obciążenie organu może prowadzić do stanów zapalnych trzustki, a następnie rozwoju wielu chorób. Ważne jest to, na czym smażymy dania. Masło, smalec czy duże ilości oleju powodują, że potrawa staje się ciężkostrawna. Zamiast tego lepiej wybrać pieczenie w folii, smażenie na patelniach beztłuszczowych czy też gotowanie w parowarze. W trosce o trzustkę warto ograniczyć spożycie majonezu, śmietany, a do diety należy dodać ryby, które są źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. 

Zobacz również: Jedne z najzdrowszych ryb. Dużo lepszy wybór niż śledź czy pstrąg

Cukier, a stany zapalne trzustki

Nadmierne spożywanie słodyczy, a konkretniej zawartego w nich cukru, może poważnie zaszkodzić trzustce, a także zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę. Szkodliwe działanie mają nie tylko cukierki, czekolady i ciastka, ale również  dżemy czy też miody. Zawarte w nich cukry proste mogą prowadzić do stanów zapalnych i innych poważnych schorzeń trzustki. Z tego powodu warto ograniczyć spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym, takich jak słodkie przekąski czy słodzone napoje. 

Zobacz również: To pierwsza oznaka rozwijającej się cukrzycy. Poczujesz ją w ustach

Surowe warzywa i owoce obciążają trzustkę

Mimo że brzmi to zaskakująco, surowe warzywa i owoce mogą mieć szkodliwy wpływ na trzustkę. Oczywiście spożywanie tych produktów jest zasadniczo dobre dla organizmu, ponieważ warzywa w surowym stanie są bogatsze w niektóre witaminy i składniki mineralne. Mogą je jeść jednak osoby, które nie odczuwają dolegliwości ze strony trzustki. Jedzenie warzyw i owoców w stanie surowym może powodować wzdęcia i bóle brzucha. Wtedy warto zrezygnować z surowych warzyw i owoców na rzecz tych gotowanych na parze, a także kompotów.

Podroby i niekorzystne tłuszcze nasycone

W diecie wspierającej prawidłowe funkcjonowanie trzustki należy unikać wysoko przetworzonych produktów mięsnych takich jak parówki czy salcesony. Można w nich często znaleźć konserwanty i wzmacniacze smaku, które bardzo niekorzystnie wpływają na zdrowie człowieka. Ograniczyć powinno się też podroby np. wątróbki lub żołądki. Są one bogate w nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol, przez co negatywnie wpływają na pracę trzustki i dodatkowo ją obciążają. Tłuste mięso warto zamienić na chude np. indyka.

Aby zadbać o zdrową trzustkę, należy przede wszystkim odstawić alkohol i papierosy. Regularne sięganie po używki jest jedną z głównych przyczyn chorób trzustki. Alkohol wyniszcza komórki, które odpowiadają za wytwarzanie enzymów trawiennych, a także zwiększa ryzyko rozwoju nowotworu.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dieta | zdrowie | zdrowa trzustka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy