Dżem z truskawek, mus z rabarbaru, kompot z czereśni… Takie przetwory przygotujesz w czerwcu

Późną jesienią i zimą chętnie sięgamy po przetwory, przygotowane jeszcze latem. Zachwycamy się ich smakiem i uzupełniamy poziom witamin, niezbędnych dla podniesienia odporności. Wyborne dżemy, konfitury czy soki można wykonać z wielu różnych produktów. Jakie owoce i warzywa mogą posłużyć do ich przygotowania w czerwcu? Przedstawiamy kalendarz przetworów domowych na czerwiec.

Przetwory pozwalają nam cieszyć się smakiem letnich owoców nawet jesienią i zimą. Jakie wykonać przetwory w czerwcu? Do ich przygotowania mogą nam posłużyć na przykład czereśnie.
Przetwory pozwalają nam cieszyć się smakiem letnich owoców nawet jesienią i zimą. Jakie wykonać przetwory w czerwcu? Do ich przygotowania mogą nam posłużyć na przykład czereśnie.123RF/PICSEL

Przetwory to produkty uzyskiwane z jakiegoś surowca — do ich przygotowania mogą służyć liczne owoce i warzywa. Różnego rodzaju kiszonki, dżemy, kompoty, soki czy konfitury stanowią świetne uzupełnienie codziennej diety. Korzystnie wpływają na zdrowie i są niezwykle smaczne. Zaspokajają nasze zapotrzebowanie na witaminy jesienią i zimą, jednak można je zjadać przez cały rok. Co zaprawiać w czerwcu?

Kalendarz przetworów domowych. Jakie przetwory w czerwcu?

Sezon na przetwory trwa kilka miesięcy — od maja do listopada. Wiosna i lato to idealny czas na ich przygotowywanie, bo właśnie wówczas mamy dostęp do świeżych warzyw i owoców. W czerwcu najlepiej wykonać dżemy czy konfitury z truskawek. Warto także nacieszyć się smakiem rabarbaru i przygotować z niego konfitury, kompoty, musy czy marmolady.

Jakie jeszcze warzywa czy owoce można wykorzystać do przygotowania przetworów w czerwcu?

  • Czereśnie,
  • Poziomki,
  • Agrest,
  • Szpinak,
  • Sałata,
  • Koperek.

W czerwcu pojawiają się też młode buraki. Lepiej jednak wykorzystywać je na bieżąco, gdyż najwyborniejsze przetwory powstaną z nich jesienią. Przy sprzyjającej pogodzie w czerwcu mogą się też pojawić warzywa i owoce, na które zwykle musimy czekać do lipca. Warto wówczas zabrać się za szykowanie jagodowych dżemów czy porzeczkowych konfitur.

Z rabarbaru możemy przygotować dżemy, kompoty czy musy.
Z rabarbaru możemy przygotować dżemy, kompoty czy musy. 123RF/PICSEL

Rabarbar — przetwory. Co z niego przygotować?

Rabarbar to rodzaj roślin z rodziny rdestowatych. Wyróżnia się nie tylko oryginalnym wyglądem, ale też interesującym smakiem. Jest lekko kwaskowaty, ale ma też delikatnie cierpki i lekko słodki posmak. Wyróżnia się wieloma właściwościami zdrowotnymi, więc warto przygotowywać z niego pyszne przetwory. Jakie?

Z rabarbaru można wykonać:

  • Konfiturę,
  • Marmoladę,
  • Kompot,
  • Mus,
  • Dżem.

Dodatkiem do dżemu rabarbarowego mogą być jabłka, truskawki, a nawet mango. Dżem z rabarbaru można też przyprawić szczyptą cynamonu, dzięki czemu jeszcze zyska na smaku. Wiele osób zastanawia się, czym zastąpić cukier w przetworach. Warto więc wiedzieć, że świetną alternatywą może być ksylitol, będący naturalną substancją słodzącą, pozyskiwaną z brzozy. Dzięki swoim licznym zaletom ksylitol może być stosowany także przez diabetyków.

Odpowiednie dodatki sprawią, że ogórki małosolne będą idealnie twarde i chrupiące
Odpowiednie dodatki sprawią, że ogórki małosolne będą idealnie twarde i chrupiące123RF/PICSEL

Sezon na ogórki małosolne. Co do nich dodać?

Ogórki małosolne przygotowuje się zwykle od czerwca do sierpnia. Od popularnych ogórków kiszonych lub kwaszonych różni je długość fermentacji oraz smak. Zalewę bowiem przygotowuje się w identyczny sposób. Do przygotowania ogórków małosolnych używa się zwykle soli, kopru, czosnku i chrzanu. Można jednak zdecydować się również na inne dodatki. Może to być na przykład:

  • Gorczyca,
  • Ziele angielskie,
  • Liść laurowy,
  • Liście malin,
  • Liście porzeczki,
  • Liście winogron,
  • Liście wiśni,
  • Liście dębu.

Właśnie duża ilość kopru, chrzanu, a także liści dębu, winogron czy wiśni sprawia, że ogórki stają się twardsze i lekko chrupiące.

Przetwory z truskawek najlepiej przygotować właśnie w czerwcu
Przetwory z truskawek najlepiej przygotować właśnie w czerwcu123RF/PICSEL

Kiedy truskawki na przetwory? Oto co można z nich przygotować

Pierwsze truskawki pojawiają się już w maju, jednak to właśnie czerwiec jest odpowiednim miesiącem do wykonywania z nich przetworów.

Ich charakterystyczny smak i aromat, a także dość krótki sezon truskawkowy sprawiają, że wiele osób pragnie przygotować z nich pyszne dżemy i konfitury. Pamiętajmy jednak, by nie kupować czy nie zbierać owoców po intensywnych opadach deszczu. Będą wówczas ciężkie od wody i mało słodkie, co przełoży się na smak wykonywanych przetworów.

Jakie można przygotować przetwory z truskawek?

  • Dżem truskawkowy,
  • Mus truskawkowy,
  • Kompot truskawkowy,
  • Syrop truskawkowy,
  • Konfiturę z truskawek,
  • Ocet truskawkowy.

Ciekawym pomysłem jest również wykonanie z tych owoców wina. Jest aromatyczne i słodkie. Pasuje do deserów, lodów, orzeźwiających sałatek, a także ciast.

Czytaj też: 

Zobacz też: 

"Na zdrowie": Wiśnie i czereśnie. Wiele łączy i dzieli, oba owoce warte grzechuInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas