Hortensje wprost ją uwielbiają. Mikstura sprawi, że latem zachwycą kolorem
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Popularność hortensji chyba nikogo nie dziwi. W sezonie z przyjemnością podziwiamy bujne kwiaty o niesamowitych barwach. Choć urok rośliny pozostaje uśpiony w okresie jesienno-zimowym, już na przedwiośniu możemy wykonać pierwsze kroki do jego rozbudzenia. Jeśli chcemy, by latem obsypały się dorodnymi pąkami, zastosujmy prosty trik.
Spis treści:
Kiedy przycinamy hortensje po zimie?
Jedną z kluczowych czynności ogrodniczych, która ma nam zapewnić widok roślin bujnie obsypanych kwiatami, jest regularne ich przycinanie. Część odmian i gatunków wymaga, by jedynie sporadycznie wprowadzać ten krok do rutyny pielęgnacyjnej. Inne potrzebują zdecydowanego i radykalnego cięcia, by ponownie odżyć.
W przypadku hortensji sposób i częstotliwość ich przycinania zależy w dużej mierze od wybranego gatunku rośliny. Inaczej tniemy hortensję bukietową, a zupełnie inny sposób zastosujemy do ogrodowej. Wynika to przede wszystkim z faktu kwitnięcia na różnych pędach - jednorocznych lub dwuletnich. Przyjęło się jednak, że pierwsze cięcie hortensji następuje początkiem wiosny i to właśnie po oficjalnie zakończonej zimie możemy zabrać się za odświeżanie wszystkich jej gatunków.
Nawóz ze skórek bananów do hortensji
Zobacz również:
Doświadczeni ogrodnicy zwracają uwagę na jeszcze jeden patent, o wiele prostszy i taki, przy którym nie spędzimy zbyt wiele czasu. Polega on na zakopaniu kilku skórek z bananów bezpośrednio pod krzewami hortensji. Resztki owocu z czasem zaczną oddawać do gleby cenne składniki odżywcze, a roślina będzie mogła na bieżąco zaspokajać swoje zapotrzebowanie. Ciekawą alternatywą jest również rozsypanie wysuszonych i rozdrobnionych skórek bezpośrednio na powierzchni. Wystarczy podpiec je w piekarniku, a następnie zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w blenderze.
Bananowa gnojówka do hortensji
Pod koniec lutego możemy zabrać się także za przygotowanie odżywczej gnojówki z resztek banana. Standardowy przepis nie różni się od preparatu na bazie pokrzywy. Wystarczy zebrać kilka lub kilkanaście skórek z banana, pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w dużej beczce. Teraz należy zalać całość 10 litrami przefiltrowanej wody lub deszczówki i odstawić na 14 dni. Ogrodnicy przypominają, by co jakiś czas przemieszać miksturę. Po tym czasie rozcieńczamy nawóz z wodą w proporcjach 1:10.
Sprawdź również: