Kupujesz bułki w piekarni? Lepiej zwróć uwagę na to, jaki rodzaj wybierasz

Bułki są jednym z najczęściej wybieranych rodzajów pieczywa obok chleba – lekkie i smaczne, a do tego mniejsze niż bochenek chleba, który może się szybko zmarnować. Jednak ich kaloryczność może się znacząco różnić w zależności od składu i sposobu przygotowania. Warto wiedzieć, jakie bułki wybierać w zależności od potrzeb dietetycznych i zdrowotnych.

Jaką bułkę wybrać w piekarni, gdy zależy nam na utrzymaniu szczupłej sylwetki?
Jaką bułkę wybrać w piekarni, gdy zależy nam na utrzymaniu szczupłej sylwetki?123RF/PICSEL

Co bułka, to inna kaloryczność? Zwróć na to uwagę, jeśli dbasz o figurę

Grahamki, kajzerki, pełnoziarniste. Wybór bułek na tych trzech rodzajach jednak się nie kończy. To także od nas i naszych potrzeb zależy, na jakie pieczywo się decydujemy. Dodatkowo, jeśli dbamy o figurę, warto wiedzieć więcej o kaloryczności konkretnej bułki.

Ta z kolei zależna jest od użytych składników, ich proporcji oraz rodzaju mąki. I tak patrząc na rodzaj mąki, trzeba wziąć pod uwagę, że mąka pszenna ma wyższy indeks glikemiczny niż mąka pełnoziarnista, co sprawia, że produkty z niej wykonane szybciej podnoszą poziom cukru we krwi.

Warto także przed zakupem sprawdzić, czy dany rodzaj bułki zawiera dodatek masła oleju lub margaryny, co oczywiście zwiększa jej kaloryczność.

Niektóre bułki, zwłaszcza mleczne czy maślane, zawierają dodatek cukru, co podnosi ich wartość energetyczną. Na koniec trzeba wziąć pod uwagę także dodatki - ziarna, nasiona czy otręby mogą zwiększać kaloryczność, ale jednocześnie podnoszą wartość odżywczą.

Która bułka jest najbardziej kaloryczna? Katarzyna Bosacka mówi o tym jasno

Nie rezygnuj z pieczywa, tylko dlatego, że chcesz schudnąć. Możesz wybrać mniej kaloryczną wersję pieczywa
Nie rezygnuj z pieczywa, tylko dlatego, że chcesz schudnąć. Możesz wybrać mniej kaloryczną wersję pieczywa123RF/PICSEL

O kaloryczności bułek mówi w swoim najnowszym nagraniu Katarzyna Bosacka, specjalistka od analizowania składu produktów spożywczych. Tym razem Bosacka przyjrzała się bułkom, odpowiadając na pytanie, która z nich jest najbardziej kaloryczna.

Zaczęła od końca rankingu, przedstawiając na 6. miejscu bułkę orkiszową, która ma 240 kilokalorii w 100 gramach, a w tym aż 7,5 grama błonnika, co jest doskonałym wynikiem.

Kajzerka, która jest jednym z najczęstszych wyborów spożywczych Polaków, uplasowała się na 3. miejscu, mając 300 kcal w 100 gramach i niecałe 2 g błonnika.

Drugie miejsce w rankingu kaloryczności zajęła bułka maślana, która choć pyszna i idealna w połączeniu ze słodkim dżemem, ma aż 330 kcal w 100 gramach.

Niechlubnym zwycięzcą rankingu okazał się croissant, tak kochany przez Francuzów i Włochów, który ma aż 400 kcal w 100 gramach o tylko 1,3 g błonnika.

Jak widać nie każda bułka jest taka sama pod względem wartości odżywczych i kaloryczności. Wybór odpowiedniego pieczywa powinien zależeć od indywidualnych potrzeb zdrowotnych oraz stylu życia.

Osoby dbające o linię i zdrowie powinny sięgać po pieczywo pełnoziarniste, natomiast osoby aktywne mogą pozwolić sobie na bardziej energetyczne wersje. Kluczowe jest jednak umiarkowanie i zrównoważona dieta, w której pieczywo będzie elementem uzupełniającym, a nie głównym składnikiem codziennego jadłospisu.

Jak zrobić domowe bułki?Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?