Szykujesz talię na wiosnę? Te warzywa najlepiej spalają tłuszcz z brzucha

Oponka na brzuchu jest zdecydowanie najtrudniejsza do "zgubienia". Tkanka tłuszczowa często gromadzi się tam w pierwszej kolejności, za to spalić jest ją bardzo trudno. Najlepszym sposobem na odchudzenie się bez głodowania jest spożywanie warzyw. Okazuje się, że kilka z nich jest szczególnie cennych pod kątem niechcianych boczków. Sprawdź, które warzywa są najlepsze na diecie redukcyjnej.

Jak pozbyć się tkanki tłuszczowej z brzucha? Jedz konkretne warzywa
Jak pozbyć się tkanki tłuszczowej z brzucha? Jedz konkretne warzywamateriały prasowe

Dlaczego tkanka tłuszczowa na brzuchu jest szczególnie niebezpieczna?

Tkanka tłuszczowa gromadząca się w okolicach brzucha jest szczególnie niebezpieczna dla zdrowia. Nie gromadzi się jedynie pod skórą, ale także w narządach wewnętrznych, przede wszystkim w wątrobie. Lekarze alarmują, że otyłość brzuszna stosunkowo szybko prowadzi do insulinooporności, cukrzycy typu 2., nadciśnienia tętniczego i podwyższenia poziomu cholesterolu. Nadmiar tkanki tłuszczowej na brzuchu skutkuje też zwyrodnieniami kręgosłupa, wadami postawy i dolegliwościami bólowymi na całym ciele. U kobiet otyłość brzuszna wiąże się też z poważnymi zaburzeniami hormonalnymi.

Marchew

Surowa marchew jest idealną przekąską na diecie redukcyjnej. Właściwie możemy jeść ją do woli. Zawiera dużo błonnika, a jej konsystencja sprawia, że na długo zmniejsza głód. Zawiera też cenne karotenoidy, a przede wszystkim luteinę - badania dowodzą, że to substancja przyspieszająca spalanie tłuszczu z brzucha.  

Sałata

Sałata, podobnie jak marchew, jest bogatym źródłem luteiny. Ten silny przeciwutleniacz nie tylko sprzyja spalaniu tkanki tłuszczowej z brzucha, ale działa też antyoksydacyjnie i zwalcza stany zapalne w organizmie. Sałata jest też niskokaloryczna i stanowi idealny "wypełniacz" sałatek i innych dań. Naukowcy podkreślają, że często jemy oczami i równie ważna jest objętość naszego talerza. Jeśli widzimy, że znajduje się na nim dużo pożywienia, szybciej i na dłużej odczuwamy sytość.

Sałata ma dużo witaminy C i sporo minerałów
Sałata ma dużo witaminy C i sporo minerałówPicsel123RF/PICSEL

Brokuły i brukselka

Brokuły i brukselka to warzywa krzyżowe z rodziny kapustnych. Mają niski indeks glikemiczny i zawierają duże ilości błonnika. Jednak ich najcenniejszym składnikiem są silne przeciwutleniacze, które obniżają poziom cukru we krwi i zmniejszają ilość wydzielanej w organizmie insuliny. A to jeden z kluczowych warunków do szybszego spalania tkanki tłuszczowej. Antyoksydanty znajdujące się w brokułach i brukselce redukują też stany zapalne i poprawiają funkcjonowanie całego organizmu, co usprawnia metabolizm. Lekarze potwierdzają, że warzywa kapustne są jednym z najlepszych wyborów, kiedy chcemy pozbyć się tłuszczu trzewnego. Zawierają duże ilości witaminy C, która metabolizuje tłuszcz w energię. Ważne, by brokuły i brukselkę gotować jak najkrócej, a najlepiej przyrządzać na parze.

Papryczka chili

Papryczka chili zawiera kapsaicynę, która w procesie termogenezy przyspiesza metabolizm (także w stanie spoczynku) i sprawia, że organizm zużywa więcej kalorii. Substancja ta hamuje też apetyt, co jest kluczowe na diecie redukcyjnej. Pikantne przyprawy, takie jak chili, zwiększają również wydzielanie soków trawiennych i poprawiają metabolizowanie tłuszczów w organizmie.

Koktajl z dodatkiem brokułów i szpinaku to idealny i przyjemny sposób na odchudzanie
Koktajl z dodatkiem brokułów i szpinaku to idealny i przyjemny sposób na odchudzanie123RF/PICSEL

Szpinak i jarmuż

Zielone warzywa liściaste, a przede wszystkim szpinak jest nazywany królem odchudzania. To warzywo zalicza się do najlepszych spalaczy tłuszczu z okolic brzucha. Zawiera dużo błonnika i substancji bioaktywnych, które odżywiają organizm. Znajdziemy w nim także spore ilości witaminy K, która ułatwia redukcję tkanki tłuszczowej, także tej zgromadzonej na brzuchu.  

Żółta, pomarańczowa i czerwona papryka

Papryka to kolejne warzywo idealne na diecie odchudzającej - jest chrupiąca, sycąca, a przy tym mało kaloryczna. Zawiera naturalne przeciwutleniacze, które pozytywnie wpływają na metabolizm. Jest przede wszystkim bogatym źródłem potasu, a to jego niedobory odpowiadają za zwolnienie tempa przemiany materii i zaparcia. Regularne jedzenie papryki w połączeniu ze zbilansowaną dietą przynosi bardzo dobre rezultaty - zmniejsza obwód talii, wyrównuje poziom glukozy i poprawia profil lipidowy.

Czytaj także: 

"Rozmowy": Po czym rozpoznać wypalenie zawodowe? Jeden sygnał jest kluczowyINTERIA.PL