Najlepszy naturalny środek odchudzający. Polecany szczególnie seniorom

Wraz z wiekiem coraz trudniej utrzymać nam prawidłową masę ciała, a odchudzanie staje się prawdziwym wyzwaniem. Nasz metabolizm zaczyna znacznie spowalniać po 45. roku życia, a jego tempo jeszcze maleje w 7. dekadzie życia. Przyczynia się do tego mniejsza aktywność fizyczna i częstsze schorzenia układu ruchu (np. zwyrodnienia stawów utrudniające poruszanie się). Nadzieję na poprawę procesów metabolicznych dają najnowsze badania japońskich naukowców. Odkryli oni naturalną substancję, która ułatwia odchudzanie starszym osobom bez skutków ubocznych.

Odchudzanie się w starszym wieku jest prawdziwym wyzwaniem. Nowe odkrycie naukowców daje nadzieję na naturalny sposób przyspieszenia metabolizmu
Odchudzanie się w starszym wieku jest prawdziwym wyzwaniem. Nowe odkrycie naukowców daje nadzieję na naturalny sposób przyspieszenia metabolizmu123RF/PICSEL

Taksyfolina wspomaga odchudzanie u starszych osób

Badanie przeprowadzone przez japońskich naukowców pod kierownictwem Yorito Hattoriego w Narodowym Centrum Mózgowym i Sercowo-Naczyniowym wykazały, że suplementacja taksyfoliną przyspiesza redukcję masy ciała u starszych osób. Grupa osób, która przyjmowała taksyfolinę przez pół roku chudła ponad pięć razy szybciej niż osoby niestosujące suplementacji. Substancja przyczyniła się też do utrzymania optymalnego poziomu cholesterolu we krwi. Badania miały jednak charakter obserwacyjny (uczestnicy sami odpowiadali za przyjmowanie suplementu, nie podlegało to kontroli) i objęło niewielką liczbę osób. Wyniki są jednak na tyle obiecujące, że naukowcy zamierzają kontynuować eksperyment zgodnie z wymogami badań naukowych.

Czym jest taksyfolina i jak działa?

Taksyfolina (inaczej dihydrokwertycyna) to naturalny przeciwutleniacz z grupy flawonoidów. Udowodniono, że jej właściwości antyoksydacyjne są znacznie silniejsze od witamin A, C i E. Dzięki temu działa przeciwzapalnie i pozytywnie wpływa na procesy metaboliczne, zwłaszcza u starszych osób. Taksyfolina wykazuje też zdolność do aktywacji brązowej tkanki tłuszczowej, która przyspiesza spalanie kalorii, wykorzystując zjawisko termogenezy (zużywanie większej ilości energii w celu ogrzania organizmu).

Jednym z naturalnych źródeł taksyfoliny są jabłka
Jednym z naturalnych źródeł taksyfoliny są jabłka123RF/PICSEL

Naturalne źródła taksyfoliny w diecie

Najlepszym naturalnym źródłem taksyfoliny są jabłka, jagody, truskawki, żurawina, brokuły, jarmuż i cebula. Substancja jest też dostępna w postaci suplementu diety. Jednak przed jego przyjmowaniem najlepiej skonsultować się z lekarzem, zwłaszcza jeśli zmagamy się z chorobami przewlekłymi i przyjmujemy na stałe leki. Każdy suplement może bowiem wchodzić w niepożądane interakcje z lekami.

Czytaj także: 

Źródło:

www.polsatnews.pl/wiadomosc/2025-02-26/naturalny-sposob-na-odchudzanie-dla-osob-starszych-badania-wskazuja-na-jeden-skladnik

Osiem cech, które świadczą o inteligencji emocjonalnejINTERIA.PL