Nazywana jest najzdrowszą mąką. Syci i podkręca przemianę materii
Oprac.: Joanna Leśniak
Szukanie żywieniowych alternatyw nie jest domeną wyłącznie osób, które borykają się z nietolerancjami i alergiami pokarmowymi. Coraz bardziej zdajemy sobie sprawę ze znaczenia różnorodności produktów, które lądują na talerzach, dla zdrowia całego organizmu. Czas zastanowić się nad tym, czym zastąpić mąkę pszenną. W sklepach dostępna jest bardziej wartościowa konkurencja. O jakim produkcie mowa? Prezentujemy mąkę orkiszową.
Spis treści:
O orkiszu było głośno! Z czego jest produkowana mąka orkiszowa?
Jak sama nazwa wskazuje, mąkę pozyskuje się z orkiszu. Trzeba wspomnieć, że jest to jeden z rodzajów pszenicy (gatunek Triticum spelta), który przez setki lat był najbardziej rozpowszechniony i doceniany nie tylko na kulinarnym polu.
Produkty orkiszowe w starożytności podawane były śmiałkom startującym w igrzyskach, a także gladiatorom. Już wtedy widziano w nich żywność, która podnosiła sprawność i wytrzymałość sportowców oraz wojowników. W średniowieczu Europa także się nim zajadała, a właściwości orkiszu rozsławiała św. Hildegarda z Bingen. Jej "dieta orkiszowa" miała być zalecana w leczeniu dolegliwości skórnych oraz żołądkowych. Według średniowiecznej mistyczki pszenica orkiszowa należała do pokarmów uzdrawiających.
Popadł w zapomnienie, czyli co się stało z orkiszem?
Używając współczesnego języka, można powiedzieć, że pszenica orkiszowa miała bardzo dobrą prasę. Zatem, co zaszło, że współcześnie mówimy o wielkim powrocie po długich latach pozostawania w cieniu i dietetycznym zapomnieniu?
Okazuje się, że została wyparta przez pszenicę zwyczajną ze względów praktycznych. Następczyni orkiszu miała być łatwiejsza w uprawie i bardziej wydajna. Nie da się ukryć, że dawniej tego rodzaju kwestie były traktowane priorytetowo, bez wnikliwej analizy pod kątem składu i substancji odżywczych. Dziś jednak z zadowoleniem możemy obserwować powrót mąki orkiszowej na stoły. Wartość odżywcza i wszechstronność to jej ogromne atuty.
Do czego używać mąki orkiszowej?
Cechuje się neutralnym smakiem. Najbardziej dociekliwe podniebienia wyczuwają w niej lekkie nuty orzechowe. Nie zmienia charakteru potraw, a stosować ją można tak samo, jak zwykłą mąkę pszenną.
Przyrządzimy z niej zarówno słodkie wypieki, jak i elastyczne naleśniki. Nadaje się do przygotowania spodu domowej pizzy czy zagęszczania zup i sosów. Nic nie stoi na przeszkodzie, by była podstawą samodzielnie przygotowanego chleba, bułek, tradycyjnych pierogów i klusek.
Właściwości mąki orkiszowej — na diecie jest jak znalazł
Niektórzy określają ją mianem najzdrowszej mąki, jaką możemy mieć w swoich zapasach. Do tej dobrej opinii z pewnością przyczynia się wysoka zawartość błonnika pokarmowego, który sprzyja mikroflorze bakteryjnej w jelitach. Dodatkowo produkty na bazie mąki orkiszowej:
- sycą na dłużej,
- niwelują ochotę na podjadanie między posiłkami,
- pobudzają metabolizm,
- regulują rytm wypróżnień,
- zapobiegają zaparciom.
Po zjedzeniu kanapki ze zwykłym pszennym pieczywem szybko czujesz głód? Weź kurs na orkisz.
Sprawdź: Najzdrowsze "słodycze" na świecie. Zjedz dwa dziennie, a zauważysz różnicę. Kupisz w Biedronce
Inne zalety mąki orkiszowej
Produkt jest bogaty w białko oraz witaminy z grupy B. W jego składzie wyróżnić można żelazo, magnez i mangan. Zdrowotną mieszankę uzupełniają witaminy A oraz E. Taki zestaw sprzyja układowi nerwowemu, pracy mózgu, koncentracji, ale i odporności. Działanie substancji odżywczych zauważysz także gołym okiem na podstawie poprawy stanu skóry, która staje się bardziej jędrna, elastyczna i promienna.
Regularne spożywanie mąki orkiszowej sprzyja spowalnianiu procesu starzenia i obniżaniu "złego" cholesterolu. Ile kosztuje mąka orkiszowa? Choć jest artykułem droższym niż najpopularniejsza mąka pszenna, warto przyrządzać z niej przynajmniej część mącznych dań. Kilogram mąki orkiszowej kosztuje około 10 złotych.
Czy mąka orkiszowa zawiera gluten?
Rosnąca świadomość na temat alergii pokarmowych sprawia, że w sklepach coraz łatwiej jest znaleźć artykuły odpowiednie dla pacjentów dotkniętych celiakią. Czy mąka orkiszowa się do nich zalicza? Niestety, jest produktem zawierającym gluten, więc nietolerancja pokarmowa w tym kontekście jest przeszkodą do włączenia jej do jadłospisu.
Polecamy: