Poprawią pamięć, ochronią przed chorobą Alzheimera. Przyprawy i zioła o zbawiennym wpływie na mózg
Oprac.: Agata Zaremba
Zdrowie naszego mózgu zależy nie tylko od genetyki i aktywności umysłowej, ale także od diety, która dostarcza mu niezbędnych składników odżywczych. Oprócz standardowych produktów spożywczych, które wspomagają pracę mózgu takich jak ryby, warzywa czy też orzechy warto wzbogacić codzienne menu o przyprawy i zioła, które mają zbawienny wpływ na jego funkcjonowanie. Oto pięć przypraw, które mogą poprawić kondycję naszego mózgu.
Spis treści:
- Żeń-szeń a ochrona przed starzeniem. Poprawia zdolności koncentracji i zapamiętywania
- Imbir zwany korzeniem życia. Poprawia pamięć i funkcje poznawcze
- Szałwia - witaminy i minerały dla lepszej pamięci
- Kurkuma - złota przyprawa. Wspiera zdrowie mózgu na wiele lat
- Czosnek dla zdrowego mózgu. Ochrona przed uszkodzeniami i chorobą Parkinsona
Żeń-szeń a ochrona przed starzeniem. Poprawia zdolności koncentracji i zapamiętywania
Żeń-szeń jest cenioną przyprawą, która dodaje energii, poprawia pamięć i koncentrację, ułatwia naukę, a także opóźnia procesy starzenia się mózgu. Swoje cenne właściwości zawdzięcza ginsenozydom, które wykazują działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. To dzięki nim żeń-szeń przeciwdziała uszkodzeniu komórek mózgu przez wolne rodniki, a także chroni przed spadkiem formy psychicznej.
Jego regularne spożywanie, zwłaszcza w formie herbatki, może znacząco wpłynąć na naszą wydolność umysłową. Żeń-szeń jest szczególnie polecany osobom przemęczonym i zapracowanym, które potrzebują dodatkowego wsparcia w codziennym funkcjonowaniu.
Żeń-szeń działa także na układ nerwowy, hormonalny, sercowo-naczyniowy, oraz immunologiczny. Jego regularne spożywanie redukuje stres, poprawia odporność, a także reguluje poziom cholesterolu.
Zobacz również: Zestaw zagadek na upalne dni. Pobudź swój mózg do myślenia, gdy koncentracja zawodzi
Imbir zwany korzeniem życia. Poprawia pamięć i funkcje poznawcze
Imbir, znany ze swoich przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych i żółciopędnych właściwości, jest nieoceniony w walce z przeziębieniem, czy problemami ze stawami. Nie każdy jednak wie, że jest on również doskonałym sojusznikiem sprawnego umysłu. Dodanie imbiru do codziennej diety nie tylko poprawi trawienie i wzmocni odporność, ale również wesprze naszą pamięć i funkcje poznawcze.
Korzeń imbiru zawiera fitochemikalia, takie jak gingerol, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym wywołanym przez wolne rodniki. Dzięki temu imbir może spowolnić procesy starzenia się mózgu i zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera.
Szałwia - witaminy i minerały dla lepszej pamięci
Szałwia to roślina o niezwykłych właściwościach, która jest bogata w minerały takie jak cynk, wapń, magnez, potas, żelazo i sód, oraz witaminy C i D. Badania wykazują, że ekstrakt z szałwii może hamować działanie szkodliwego enzymu blokującego neuroprzekaźniki odpowiedzialne za kluczowe funkcje mózgu. Dzięki temu szałwia może poprawiać pamięć, wspomagać procesy uczenia się oraz hamować rozwój choroby Alzheimera.
Przegląd badań sugeruje, że substancje zawarte w szałwii wpływają na mechanizmy biologiczne związane z funkcjami poznawczymi. Szczególnie istotne są kwas rozmarynowy i kwas kawowy, rodzaje kwasów fenolowych, które poprawiają czujność i zdolności poznawcze. Te związki działają jak przeciwutleniacze, wspierając mechanizmy obronne komórek mózgu.
Badania pokazują, że substancje te mogą poprawiać pamięć poprzez hamowanie rozkładu acetylocholiny (ACh), chemicznego przekaźnika odgrywającego kluczową rolę w pamięci. Poziom acetylocholiny obniża się w chorobie Alzheimera, co może tłumaczyć korzystne działanie szałwii.
W badaniu opublikowanym w 2003 roku w Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics, 39 uczestników z łagodną lub umiarkowaną chorobą Alzheimera codziennie spożywało 60 kropli (2 ml) ekstraktu z szałwii lub placebo przez cztery miesiące. Wyniki pokazały, że osoby przyjmujące ekstrakt z szałwii uzyskały lepsze wyniki w testach mierzących pamięć, rozwiązywanie problemów, rozumowanie i inne zdolności poznawcze.
Kurkuma - złota przyprawa. Wspiera zdrowie mózgu na wiele lat
Zobacz również:
Innym istotnym związkiem jest tumeron, którego działanie na mózg zbadali niemieccy naukowcy z Instytutu Medycyny i Neurofizjologii w Julich. Do badań wykorzystano szczury, którym wstrzyknięto tumeron, a następnie ich mózgi skanowano metodą rezonansu magnetycznego. Wyniki wskazywały, że tumeron pobudza namnażanie i różnicowanie komórek nerwowych w mózgu.
W drugiej części eksperymentu naukowcy badali wpływ roztworów tumeronu na nerwowe komórki macierzyste, które mogą się przekształcić w dowolny rodzaj komórek mózgowych. Naukowcy sugerują, że mogą one odgrywać rolę w naprawie mózgu po urazie lub chorobie. Jak się okazało, im wyższa była koncentracja tumeronu, tym intensywniej nerwowe komórki macierzyste pobudzane były do namnażania się i różnicowania.
To niejedyne badania, które potwierdziły pozytywny wpływ regularnego spożywania kurkumy na mózg. Co ciekawe, aby zwiększyć jej skuteczność, warto łączyć kurkumę z czarnym pieprzem, który zawiera piperynę - związek zwiększający wchłanianie kurkuminy. Dodając kurkumę do codziennych posiłków, możemy wspierać zdrowie mózgu na wiele lat.
Czosnek dla zdrowego mózgu. Ochrona przed uszkodzeniami i chorobą Parkinsona
Czosnek jest nie tylko skutecznym środkiem na infekcje, ale także bogatym źródłem przeciwutleniaczy i składników przeciwzapalnych. Zawarta w nim n-fruktozyloarginina chroni mózg przed uszkodzeniami spowodowanymi przez stres środowiskowy i pomaga w naprawie istniejących już uszkodzeń. Regularne spożywanie czosnku może zapobiec rozwojowi choroby Parkinsona, co czyni go nieocenionym elementem diety wspierającej zdrowie mózgu.
Ponadto naukowcy z Uniwersytetu w Louisville w Stanach Zjednoczonych przekonują, że zawarty w nim siarczek diallilu pozwala wzmocnić zdolności poznawcze w starszym wieku.