Sól kamienna do ogórków - dlaczego warto ją wybrać do przetworów?

Karina Kołodziejczyk

Oprac.: Karina Kołodziejczyk

Sól kamienna jest wydobywana przez ludzi na całym świecie. Obecnie stosuje się ją do poprawienia smaku potraw i jako środek konserwujący pożywienie. Sól kamienna idealnie nadaje się do różnych przetworów, w tym ogórków. Sprawdź jej właściwości i zastosowanie przy wekach na zimę.

Kiszenie ogórków podczas burzy to bardzo zły pomysł
Kiszenie ogórków podczas burzy to bardzo zły pomysł123RF/PICSEL

Sól kamienna do ogórków

Sól kamienna jest wskazana do kiszenia ogórków, ponieważ nadaje im bardziej naturalny smak aniżeli w przypadku soli morskiej czy soli jodowej. Sól kamienna pozwala także na zachowanie chrupkości i trwałości ogórków.

Sól kamienna nie zawiera dodatków chemicznych, jest czystym minerałem i usuwa nadmiar wody z ogórków. Dzięki temu zachowują one właściwą konsystencję i są odpowiednio konserwowane.

Sól kamienna do ogórków - skąd wziąć?

Sól kamienna jest skałą zbudowaną z halitu, składającego się z chlorku sodu. Surowiec ten zaczęto wydobywać od trzeciego tysiąclecia p.n.e.

Sól kamienną wydobywa się z kopalni soli. Jej złoża pozyskujemy z jednolitych, skalnych brył. Sól kamienna może być także pozyskiwana przez odparowanie wody morskiej lub innych wód bogatych w minerały.

Obecnie soli kamiennej używa się w ponad 100 krajach. Surowiec ten jest ogólnodostępny, dlatego sól kamienną do ogórków kupimy w każdym sklepie spożywczym lub w sklepach ze zdrową żywnością. Sól kamienna występuje w różnych opakowaniach i formach np. gruboziarnista czy mielona.

Nie czekaj z kiszeniem. Gdy tylko kupisz ogórki zrób to jak najszybciej, a gdy tylko przyjdziesz domu, zalej je zimną wodą. Odczekaj około 6 godzin i zabierz się do kiszenia!
Nie czekaj z kiszeniem. Gdy tylko kupisz ogórki zrób to jak najszybciej, a gdy tylko przyjdziesz domu, zalej je zimną wodą. Odczekaj około 6 godzin i zabierz się do kiszenia!123RF/PICSEL

Sól kamienna do przetworów - właściwości

Sól kamienna składa się z chloru i sodu. Może także zawierać śladowe ilości innych pierwiastków takich jak. wapń, magnez, siarka, żelazo, cynk, tlen, wodór, kobalt. Sól kamienna jest głównym źródłem soli na całym świecie. To z niej pozyskujemy sól kuchenną i warzoną.

Sól kamienna ma właściwości konserwujące, jest środkiem antybakteryjnym i antygrzybicznym. Surowiec ten hamuje wzrost mikroorganizmów, które mogą powodować psucie lub rozkład żywności.

Sól kamienna pomaga także w usuwaniu wilgoci z produktów spożywczych. Wilgoć sprzyja w rozwoju mikroorganizmów, a sól kuchenna pomaga utrzymać produkty w suchym stanie.

Dodatkowo sól kamienna ma właściwości smakowe, a więc służy do podkreślenia smaku i zapachu różnych składników. Dzięki temu wydobywa z przetworów autentyczny smak.

Kiszenie ogórków jest proste. Aby proces fermentacji przebiegł jak należy, trzeba pamiętać jednak o kilku ważnych rzeczach
Kiszenie ogórków jest proste. Aby proces fermentacji przebiegł jak należy, trzeba pamiętać jednak o kilku ważnych rzeczach123RF/PICSEL

Sól kamienna do przetworów niejodowana

Sól kamienna niejodowana nadaje się do przetworów. Surowiec ten ma naturalne pochodzenie - pozyskujemy go z kopalni. Soli kamiennej nie poddajemy dalszej obróbce, jak sama nazwa wskazuje - w jej składzie nie ma jodu.

Brak jodku potasu w soli kamiennej niejodowanej gwarantuje prawidłowy przebieg fermentacji oraz nadanie przetworom właściwego smaku. Te dwa czynniki są bardzo ważne, szczególnie w przypadku ogórków kiszonych.

CZYTAJ TAKŻE:

"Na zdrowie": Ogórek na swoją popularność zapracował samInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas