Sól kamienna do ogórków - dlaczego warto ją wybrać do przetworów?
Oprac.: Karina Kowalska
Sól kamienna jest wydobywana przez ludzi na całym świecie. Obecnie stosuje się ją do poprawienia smaku potraw i jako środek konserwujący pożywienie. Sól kamienna idealnie nadaje się do różnych przetworów, w tym ogórków. Sprawdź jej właściwości i zastosowanie przy wekach na zimę.
Spis treści:
Sól kamienna do ogórków
Sól kamienna jest wskazana do kiszenia ogórków, ponieważ nadaje im bardziej naturalny smak aniżeli w przypadku soli morskiej czy soli jodowej. Sól kamienna pozwala także na zachowanie chrupkości i trwałości ogórków.
Sól kamienna nie zawiera dodatków chemicznych, jest czystym minerałem i usuwa nadmiar wody z ogórków. Dzięki temu zachowują one właściwą konsystencję i są odpowiednio konserwowane.
Sól kamienna do ogórków - skąd wziąć?
Sól kamienna jest skałą zbudowaną z halitu, składającego się z chlorku sodu. Surowiec ten zaczęto wydobywać od trzeciego tysiąclecia p.n.e.
Sól kamienną wydobywa się z kopalni soli. Jej złoża pozyskujemy z jednolitych, skalnych brył. Sól kamienna może być także pozyskiwana przez odparowanie wody morskiej lub innych wód bogatych w minerały.
Obecnie soli kamiennej używa się w ponad 100 krajach. Surowiec ten jest ogólnodostępny, dlatego sól kamienną do ogórków kupimy w każdym sklepie spożywczym lub w sklepach ze zdrową żywnością. Sól kamienna występuje w różnych opakowaniach i formach np. gruboziarnista czy mielona.
Sól kamienna do przetworów - właściwości
Sól kamienna składa się z chloru i sodu. Może także zawierać śladowe ilości innych pierwiastków takich jak. wapń, magnez, siarka, żelazo, cynk, tlen, wodór, kobalt. Sól kamienna jest głównym źródłem soli na całym świecie. To z niej pozyskujemy sól kuchenną i warzoną.
Sól kamienna ma właściwości konserwujące, jest środkiem antybakteryjnym i antygrzybicznym. Surowiec ten hamuje wzrost mikroorganizmów, które mogą powodować psucie lub rozkład żywności.
Sól kamienna pomaga także w usuwaniu wilgoci z produktów spożywczych. Wilgoć sprzyja w rozwoju mikroorganizmów, a sól kuchenna pomaga utrzymać produkty w suchym stanie.
Dodatkowo sól kamienna ma właściwości smakowe, a więc służy do podkreślenia smaku i zapachu różnych składników. Dzięki temu wydobywa z przetworów autentyczny smak.
Sól kamienna do przetworów niejodowana
Sól kamienna niejodowana nadaje się do przetworów. Surowiec ten ma naturalne pochodzenie - pozyskujemy go z kopalni. Soli kamiennej nie poddajemy dalszej obróbce, jak sama nazwa wskazuje - w jej składzie nie ma jodu.
Brak jodku potasu w soli kamiennej niejodowanej gwarantuje prawidłowy przebieg fermentacji oraz nadanie przetworom właściwego smaku. Te dwa czynniki są bardzo ważne, szczególnie w przypadku ogórków kiszonych.
CZYTAJ TAKŻE: